Επικαιρότητα

ΑΜΕΑ Ξάνθης: «Δώστε μας το δικαίωμα να ζήσουμε»

Εκδηλώσεις από το σωματείο ΑΜΕΑ την Δευτέρα 3 Δεκέμβρη στο Δημοτικό Αμφιθέατρο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα των ΑΜΕΑ

 Πρόεδρος, Δ. Κοτσάκη: «Ζητάμε μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών στα Ειδικά Σχολεία και Κέντρα Διημέρευσης

Γραμματέας, Ι. Κουρπαλίδης: «Η Ξάνθη είναι απροσπέλαστη από άτομα με αναπηρία …»

 Δυναμικά μπροστά για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ του νομού μας βγαίνει το νεοσύστατο σωματείο των ΑΜΕΑ της Π.Ε. Ξάνθης που αριθμεί 150 μέλη και στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως ο γραμματέας (πρώην πρόεδρος) κ. Γιάννης Κουρπαλίδης αλλά και γονείς ΑΜΕΑ όπως η νυν πρόεδρος Κοτσάκη Δήμητρα. Το νέο Δ.Σ. του συλλόγου (Χατζησταύρου 1) παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στις 11 το πρωί της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου στα νέα γραφέα που του παραχωρήθηκαν από την Π. Ε. Ξάνθης, προκειμένου να ενημερώσει για τις δράσεις του στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ΑΜΕΑ στις 3 Δεκεμβρίου αλλά και την συμμετοχή τους την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στην διαμαρτυρία που θα πραγματοποιήσουν όλα τα σωματεία της Βορείου Ελλάδος στην πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη.

Εκδήλωση του συλλόγου ΑΜΕΑ Ξάνθης το Δημοτικό Αμφιθέατρο τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου

Όπως σημείωσε η κα Κοτσάκη για πρώτη φορά στην Ξάνθη θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη εκδήλωση την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των ΑΜΕΑ. Θα συμμετέχουν τα ειδικά σχολεία, μουσικά εργαστήρια, το ΚΔΑΠ Ξάνθης καθώς και άλλα σχολεία. Η εκδήλωση αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και ειδικότερα της εκπαιδευτικής κοινότητας σ’ ότι αφορά τα προβλήματα των ΑΜΕΑ, στην ενημέρωση για τις δυσκολίες που έχει η καθημερινότητα τους επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές αλλά και επειδή υπάρχει έλλειψη παιδείας που αποτελεί το μοναδικό ίσως αντίδοτο στην νοοτροπία που συντηρεί τα στερεότυπα άλλων εποχών και είναι γενεσιουργός αιτία του bullying που δέχονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες όλων.

«Δώστε μας το δικαίωμα να ζήσουμε»

Είναι το μότο της ζωή του κ. Κουρπαλίδη που ερωτηθείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος και τα άτομα με κινητικά προβλήματα επεσήμανε: « Έχουμε κερδίσει κάποια πράγματα σαν αναπηρικό κίνημα στην πόλη μας. Όπως την κατάργηση των τελών για άτομα με ειδικές ανάγκες και μια μείωση των τιμολογίων στην ΔΕΥΑΞ. Αυτό δεν μας δίνει την χαρά να το επικαλεστούμε γιατί τα προβλήματα είναι πολλά. Η Ξάνθη είναι απροσπέλαστη από άτομα με αναπηρία. Σε κεντρικά σημεία υπάρχει κάποια υποδομή η οποία έχει γίνει λόγω του νόμου αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα κι αυτό γιατί δεν υπάρχει παιδεία. Δεν φταίνε αποκλειστικά οι δημοτικές αρχές αλλά η νοοτροπία του αρτιμελούς πολίτη. Ο αρτιμελής που παρκάρει σε θέσεις ΑΜΕΑ. Δεν έχουν παιδεία στο να αποδέχονται την διαφορετικότητα οι πολίτες της Ξάνθης και αυτό είναι και σε πανελλήνια κλίμακα».

«Τα μικρά παιδιά έχουν μεγάλες ευαισθησίες…»

Συνεχίζοντας ο κ. Κουρπαλίδης ανέφερε πως ο ίδιος ως πρόεδρος του σωματείου είχε επισκεφτεί σχολεία και πως του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι τα μικρά παιδιά του δημοτικού εξέφρασαν ευαισθησίες απέναντι στα άτομα με ειδικά προβλήματα και αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για τις νέες γενιές ΑΜΕΑ: «Εμείς τις φάγαμε τις κοτρώνες μας τα νέα παιδιά να είναι καλύτερα στο μέλλον. Υπάρχει ελπίδα στα μικρά παιδιά που διέκρινα μεγάλες ευαισθησίες γι αυτά τα θέματα», σημείωσε ο κ. Κουρπαλίδης καταδεικνύοντας πόσο σημαντική παράμετρος είναι η παιδεία και η ευαισθητοποίηση στην διαφορετικότητα να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες και πόσο καθοριστική είναι στην αλλαγή νοοτροπίας στο μέλλον.

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί στα Ειδικά Σχολεία και Κέντρα Διημέρευσης

Σ’ ότι αφορά άλλα αιτήματα η κα Κοτσάκη ανέδειξε το ζήτημα της έλλειψης εκπαιδευτικών στα Ειδικά σχολεία που έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν απώλεια διδακτικών ωρών και να αναγκάζονται να μένουν στα σπίτια τους, ζητώντας την μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών. Επίσης αναφέρθηκε στην παντελή έλλειψη Κέντρων διημέρευσης, γεγονός που δυσκολεύει απίστευτα την καθημερινότητα της οικογένειας που δεν έχουν πού να εμπιστευτούν τα παιδιά τους όταν αρρωστήσουν ή για θέματα καθημερινότητας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Πηγή
empros.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button