Επικαιρότητα

Αλλάζουν τα πάντα στις υιοθεσίες: Ανοίγει το ηλεκτρονικό μητρώο – Τέλος οι χρονοβόρες διαδικασίες

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να εφαρμοσθεί το νέο ψηφιακό σύστημα αναδοχών και υιοθεσιών,με το οποίο απλοποιούνται οι έως τώρα χρονοβόρες αυτές διαδικασίες.

Όπως δήλωσε η κυρία υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο» ο χρόνος αναμονής για τους υποψήφιους ανάδοχους γονείς δε θα υπερβαίνει στο εξής τους έξι με οκτώ μήνες.

Το ίδιο το σύστημα θα ενημερώνει τον κοινωνικό λειτουργό που έχει κάνει έκθεση για κάποιο παιδί ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για ανάδοχος ή θετός γονέας ή πού βρίσκονται τα παιδιά που περιμένουν να υιοθετηθούν σε όλη την Ελλάδα.

Για τα παιδιά με αναπηρία θα εφαρμοστεί ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής, ώστε να μην μένουν μέσα σε ιδρύματα, ενώ λαμβάνονται μέτρα και για τα παιδιά που βρίσκονται εγκαταλειμμένα σε νοσοκομεία, ώστε να αποφεύγεται η παραμονή είτε σε νοσοκομείο είτε σε μαιευτήριο.

Μια δεύτερη καινοτομία είναι η εκπαίδευση από την οποία θα περάσουν όλοι οι υποψήφιοι γονείς, ενώ η αποζημίωση των αναδόχων γονέων θα είναι αυξημένη κατά 25%.

Θα δημιουργηθεί, επίσης, Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Ανάδοχων Γονέων και Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τέλος, ορίζει την τήρηση Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων, αλλά και Ειδικών Μητρώων από όλες τις μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας στις οποίες αναγράφονται στοιχεία των ανηλίκων που φιλοξενούν.

Πηγή
www.dikaiologitika.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button