Επικαιρότητα

Αλαλούμ στον ΕΟΠΥΥ με τις αρμοδιότητές του. Δεν γνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ τι ποιεί ο Υπουργός. Ράβε ξήλωνε τους νόμους (video)

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr

Αλαλούμ στο Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, αφού δεν γνωρίζουν ποιος εποπτεύει ποιον και βγάζουν νόμους για να τους αναιρούν και για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τον DPO του Υπουργείου όπου διευκρινίζει σε ημερίδα που έγινε τέλη Απριλίου ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι αυτόνομος αλλά ελέγχεται από δύο γραφεία που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας. (ακούστε το video). Mάλιστα λέει ότι δεν έχει δικαίωμα ο ΕΟΠΥΥ να αρχειοθετεί και να συγκεντρώνει πληροφορίες για τους ασφαλισμένους προσωπικού χαρακτήρα αφού μπορεί να βρει παρανομίες τέτοιου είδους μπορεί να κάνει όπως λέει “Το σπίτι κεραμιδαριό”.

Από την άλλη το Υπουργείο Υγείας με έγγραφο του 23/4/2019 και με θέμα Εφαρμογή του άρθρου 81 του ν.4600/2019 και με υπογραφή Γενικού Γραμματέα Γιώργου Γιαννόπουλου, αναφέρει ότι ο Οργανισμός, του Υπουργείου Υγείας όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μετά τον ν4600/2019 δεν απονέμει νέες αρμοδιότητες προς τον Υπουργό Υγείας αλλά κατανέμει ήδη νομοθετημένες αρμοδιότητες προς τις οργανικές μονάδες του Υπουργείου Υγείας για την εύρυθμη άσκηση των αρμοδιοτήτων του Υπουργού και χειρισμό των αντίστοιχων υποθέσεων.

Έτσι δεν έχει θεσμοθετηθεί νέα διαδικασία εποπτείας των προμηθειών των νομικών προσώπων που υπάγονται στο Υπουργείο ούτε απαιτείται περαιτέρω ενέργεια από τον οργανισμό. Άρα μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στην διενέργεια των διαδικασιών των προμηθειών κατά τον ήδη προβλεπόμενο από τις κείμενες διατάξεις τρόπο.

Μπλέξιμο. Ποιος έχει δίκιο; O εποπτεύων DPO του Υ.Υ ή ο γενικός γραμματέας; Και ποιος δημόσιος υπάλληλος και ενόψει εκλογών θα πάρει την ευθύνη να υπογράψει κάτι που μπορεί να έχει αργότερα θέματα με την δικαιοσύνη;

Με τον τρόπο αυτό όμως τίποτα δεν λειτουργεί όπως πρέπει και αποφάσεις καθυστερούν.

Kαι το Ιστορικό του όλου θέματος.

Με τον νόμο 4600/2019 ο Υπουργός Υγείας εν μια νυκτί  και χωρίς να έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιαννάκο και το Διοικητικό Συμβούλιο αφαίρεσε πολλές αρμοδιότητες από τον ΕΟΠΥΥ και τις μετέφερε στο Υπουργείο Υγείας. Έτσι τα ηνία τα ανέλαβε πλήρως ο Υπουργός Υγείας.

Η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος αποδυνάμωσε πλήρως τον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας, και όπως είχε προβλεφθεί δεν είναι χωρίς συνέπειες τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους παρόχους όπως είναι οι γιατροί, τα εργαστήρια, οι κλινικές κλπ.

Με τον ριζικό περιορισμό των αρμοδιοτήτων του, ο ΕΟΠΥΥ μετετράπη σε όργανο χωρίς καμία δύναμη και επιρροή. Δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ αλλά χρειάζεται να τις στέλνει προς απλή επικύρωση στο υπουργείο Υγείας, καθώς οι αποφάσεις ουσίας  λαμβάνονται κατ’ ευθείαν από τον υπουργό Υγείας ο οποίος και έχει τον πρώτο λόγο.

Έτσι οι αλλαγές επέφεραν καθυστερήσεις σε πληρωμές παρόχων και εξυπηρετήσεις σε ασφαλισμένους, όπως και καθυστερήσεις σε θέματα όπως αυτά της ειδικής διατροφής που χρονίζουν

Με τις αλλαγές που έγιναν ο προϋπολογισμός  ελέγχεται πλήρως από το υπουργείο Υγείας. Επίσης όλες οι συμβάσεις με τους ιδιώτες παρόχους όπως με τους γιατρούς, τις ιδιωτικές κλινικές κ.λ.π. πρέπει να γίνονται με το υπουργείο ενώ ο ΕΟΠΥΥ  έχει μικρή συμβολή.

Ταυτόχρονα και τα φάρμακα και η φαρμακευτική δαπάνη περνούν πλήρως στο μικροσκόπιο του Υ.Υγείας αφού ειδικό τμήμα πρέπει να καθορίζει τη δαπάνη, τη συνταγογράφηση καθώς και ποια φάρμακα αποζημιώνονται και ποια όχι.

Τα λεφτά είναι πολλά και ο Υπουργός Υγείας έπρεπε να “ξεδοντιάσει” τον μεγαλύτερο οργανισμό του Ελληνικού Δημοσίου που παρέχει υπηρεσίες σε 9.000.000 ασφαλισμένους.

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button