Υγεία

Έρπης ζωστήρας: Τι προκαλεί στο δέρμα και τι άλλα συμπτώματα θα νιώσετε

Τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα συνήθως επηρεάζουν μόνο ένα μικρό τμήμα της μίας πλευράς του σώματός σας.

Ο έρπης ζωστήρας μπορεί να φανεί με τα εξής:

  • Πόνος, κάψιμο, μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα
  • Ευαισθησία στην αφή
  • Ένα κόκκινο εξάνθημα, που ξεκινά λίγες μέρες μετά τον πόνο
  • Φουσκάλες γεμάτες με υγρό, που σπάνε και ανοίγουν και σχηματίζουν κρούστα
  • Κνησμός
Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης:

  • Πυρετό
  • Πονοκέφαλο
  • Ευαισθησία στο φως
  • Κούραση

Ο πόνος είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα του έρπητα ζωστήρα. Για κάποιους, μπορεί να είναι έντονος πόνος. Ανάλογα με το σημείο του πόνου, μερικές φορές ο έρπης ζωστήρας μπορεί να εκληφθεί εσφαλμένα ως σύμπτωμα προβλημάτων που επηρεάζουν την καρδιά, τους πνεύμονες, ή τους νεφρούς. Μερικοί ασθενείς βιώνουν πόνο έρπητα ζωστήρα χωρίς να εμφανίσουν ποτέ εξάνθημα.

Συνηθέστερα, το εξάνθημα από έρπητα ζωστήρα αναπτύσσεται ως μια λωρίδα από φουσκάλες που τυλίγονται γύρω από την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του κορμού σας. Μερικές φορές το εξάνθημα από έρπητα ζωστήρα εμφανίζεται γύρω από το ένα μάτι, ή στην μία πλευρά του λαιμού, ή του προσώπου.

Έρπης ζωστήρας: Πότε να δείτε γιατρό

Επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας εάν υποψιάζεστε έρπητα ζωστήρα, αλλά ειδικά στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Ο πόνος και το εξάνθημα εμφανίζονται κοντά σε ένα μάτι. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτή η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στα μάτια.
  • Είστε 60 ετών και άνω: Η ηλικία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών.
  • Εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (λόγω καρκίνου, φαρμάκων ή χρόνιας ασθένειας).
  • Το εξάνθημα είναι ευρέως εξαπλωμένο κι επώδυνο.

Έρπης ζωστήρας: Αιτίες

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα. Είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Όποιος έχει περάσει ανεμοβλογιά μπορεί να εμφανίσει έρπητα ζωστήρα. Αφότου αναρρώσετε από την ανεμοβλογιά, ο ιός εισέρχεται στο νευρικό σας σύστημα και παραμένει αδρανής για χρόνια.

Τελικά, μπορεί να επανενεργοποιηθεί και να ταξιδέψει κατά μήκος των νευρικών οδών προς το δέρμα σας, δημιουργώντας έρπητα ζωστήρα. Όμως, δεν θα εμφανίσουν όλοι όσοι έχουν ανεμοβλογιά έρπητα ζωστήρα.

Η κύρια αιτία για τον έρπητα ζωστήρα είναι ασαφής. Αλλά μπορεί να οφείλεται στην μειωμένη ανοσία στις λοιμώξεις καθώς μεγαλώνετε. Ο έρπης ζωστήρας είναι πιο συχνός σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ανεμοβλογιά-ζωστήρας ανήκει σε μια ομάδα ιών που ονομάζονται ερπητοιοί. Είναι ιοί που προκαλούν επίσης τον επιχείλιο έρπητα και τον έρπη των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, ο ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά και τον έρπητα ζωστήρα δεν είναι ο ίδιος ιός που ευθύνεται για τον επιχείλιο έρπητα και των έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Έρπης ζωστήρας: Είναι μεταδοτικός ο ασθενής;

Ένα άτομο με έρπητα ζωστήρα μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε οποιονδήποτε δεν έχει ανοσία στην ανεμοβλογιά. Αυτό συμβαίνει συνήθως μέσω άμεσης επαφής με τις ανοιχτές πληγές του εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα. Μόλις μολυνθεί, το άτομο θα αναπτύξει ανεμοβλογιά, ωστόσο, όχι έρπητα ζωστήρα.

Η ανεμοβλογιά μπορεί να είναι επικίνδυνη για μερικούς ανθρώπους. Έως ότου ο έρπης ζωστήρας σας ξεφλουδίσει, είστε μεταδοτικοί και θα πρέπει να αποφεύγετε την σωματική επαφή με οποιονδήποτε δεν έχει κάνει ακόμη εμβόλιο ανεμοβλογιάς και ειδικά άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, έγκυες γυναίκες και νεογέννητα.

Πηγή: https://www.mayoclinic.org

Πηγή
www.iatropedia.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button