Άρθρογραφία

Ένωσαν γηροκομείο και νηπιαγωγείο και το αποτέλεσμα είναι συγκινητικό

Ενα πρωτότυπο κοινωνικό πείραμα έγινε στο Σιάτλ των Η.Π.Α. που δίνει χαρά στους ηλικιωμένους αλλά και τα παιδιά. Συγκεκριμένα, στο St. Vincent αποφάσισαν να συστεγάσουν ένα γηροκομείο με ένα νηπιαγωγείο και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Είναι γεγονός πως περίπου το 43% των ηλικιωμένων βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ωστόσο στο Σιάτλ αποφάσισαν να το αλλάξουν αυτό. Ετσι οι 400 ηλικιωμένοι του γηροκομείου συναναστρέφονται καθημερινά με παιδιά προσχολικής ηλικίας του Intergenerational Learning Center, συνομιλούν και παίζουν μαζί τους.

Στόχος του προγράμματος, είναι να μπορέσουν τα μικρά παιδιά να συνηθίσουν την εικόνα μεγαλύτερων ανθρώπων, να συμβιβαστούν με τη διαφορετικότητα, να αποδεχτούν τα άτομα με αναπηρίες και να μη φοβούνται τα ηλικιωμένα άτομα.

Αυτό όμως έχει πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ηλικιωμένους. Παρά την προχωρημένη ηλικία τους, δε διστάζουν να παίξουν, να τραγουδήσουν και να χαρούν με τα παιδιά, που θα μπορούσαν, άλλωστε, να είναι εγγόνια τους.

Η συμμετοχή τους σε αυτό το πρόγραμμα αύξησε την αυτοεκτίμηση τους και ένιωσαν πως έχουν και πάλι αξία. Τους δόθηκε η ευκαιρία να μεταδώσουν κάποιες από τις γνώσεις τους και η ευκαιρία να υπάρξουν πρότυπα για τους νέους ανθρώπους.

Όλη η πρωτοβουλία έχει γίνει δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Μάλιστα, σύντομα πρόκειται να προβληθεί στα μέσα ενημέρωσης και ένα ντοκιμαντέρ σχετικό με το όλο εγχείρημα με τίτλο «Present Perfect».

Πηγή
https://washington.providence.org
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button