Επικαιρότητα

«Ένα σχολείο… Δύο κόσμοι» – Μαθητές στα Χανιά μαθαίνουν νοηματική για να επικοινωνούν με την συμμαθήτρια τους [video]

Με χαρά είδαμε το video που ετοίμασαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Εμπρόσνερου, στον Αποκόρωνα Χανίων, και δείχνει πώς οι μαθητές μαθαίνουν τη νοηματική γλώσσα για να επικοινωνούν τη συμμαθήτριά τους, Ευαγγελία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Cretalive.gr στη τάξη που ανήκει η Ευαγγελία, έχει δύο δασκάλες. Και οι δύο ασχολούνται με την διδασκαλία ωστόσο η μία μιλά την νοηματική γλώσσα και βοηθά την μικρή να συνεργάζεται με τους συμμαθητές της και να κάνει μάθημα μαζί τους χωρίς, να υπάρχει κανένας διαχωρισμός και καμία διάκριση.

«Οι μαθητές του σχολείου διδάσκονται λεξιλόγιο στην ελληνική νοηματική γλώσσα, γραμματική και συντακτικό, μία ώρα την εβδομάδα. Ακόμη μαθαίνουμε και για την κουλτούρα των κωφών στα πλαίσια μιας πιο ολιστικής αντιμετώπισης», αναφέρει η δασκάλα, Δέσποινα Ιωσηφίδου.

«Είναι ένας τρόπος για να πετύχουμε τη γλωσσική ανάπτυξη για τη μικρή, η οποία επικοινωνεί, αυτά που μαθαίνει με τους συμμαθητές της», λέει η δασκάλα, Βασιλική Σαρβάνη.

«Έχουμε διαχωρίσει τους ρόλους για να μην δημιουργείται σύγχυση στους μαθητές για να έχουν ένα πρόσωπο αναφοράς. Λειτουργούμε ωστόσο με μεγάλη ευελιξία ώστε να μην στοχοποιείται η μαθήτρια», δηλώνει η κυρία Σαρβάνη.

«Πολλοί μπερδεύουν την παράλληλη στήριξη με τον ρόλο της αποκλειστικής δασκάλας. Παράλληλη στήριξη σημαίνει ότι σε μια φωτογραφία της τάξης δεν πρέπει να φαίνεται ποια είναι η δασκάλα της τάξης και ποια της παράλληλης στήριξης. Και ο σκοπός της είναι να γίνεται σταδιακά όλο και λιγότερο αναγκαία για τον μαθητή», λέει από την πλευρά της η κυρία Ιωσηφίδου.

Δείτε το video

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button