Επικαιρότητα

Ένα νέο σπίτι για ανθρώπους με εγκεφαλική παράλυση

Με την πολύτιμη υποστήριξη της bwin, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών /Πόρτα Ανοιχτή προχωρά στη δημιουργία της νέας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αριάδνη»,  η οποία θα αλλάξει τη ζωή σε 9 συνανθρώπους μας με εγκεφαλική παράλυση

«Δεν ξέρεις ποιος είμαι; Είμαι ένας άνθρωπος σαν κι εσένα. Κι εγώ όπως κι εσύ γνωρίζω χαρές και λύπες και χρειάζομαι φίλους». Το μήνυμα που υποδέχεται τον αναγνώστη στη σελίδα της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή είναι στενάχωρο, μα απολύτως αληθές. Τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση αντιλαμβάνονται τον κόσμο όπως οι άνθρωποι χωρίς αναπηρίες κι αποζητούν μια θέση δίπλα τους, δίχως διακρίσεις και φραγμούς, με σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Οι διεθνείς στατιστικές αναφέρουν συχνότητα εμφάνισης σε ποσοστά 1,2-2 % επί των ζώντων γεννήσεων και υπολογίζεται ότι ακόμα γεννιούνται στην Ελλάδα 100-120 παιδιά με εγκεφαλική παράλυση κάθε χρόνο. Τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να αφήνονται στη μοίρα τους και να ζουν ξεχασμένα.

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών ιδρύθηκε κυρίως από γονείς που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την καθημερινότητα της εγκεφαλικής παράλυσης. Τη βιώνουν στις ίδιες τις οικογένειές τους, κατανοούν πλήρως πως τα παιδιά τους, όπως κι όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν παρόμοιας φύσης προβλήματα, χρειάζονταν υποστήριξη. Δίπλα τους στάθηκαν από τη πρώτη στιγμή έγκριτα μέλη της επιστημονικής κοινωνίας, που όλοι μαζί, συγκρότησαν την ιδρυτική ομάδα. Μεθοδικά, η Εταιρεία κατάφερε να κάνει βήματα προόδου για να βελτιώσει τις ζωές τους:

Το 2001 απέκτησε τη δική της στέγη στην Αργυρούπολη στο Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης «Πόρτα Ανοιχτή», το οποίο σήμερα εξυπηρετεί καθημερινά 240 παιδιά, νέους και ενήλικες. Το 2012 δημιουργήθηκε η Στέγη «Φωτεινή», για οκτώ ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση. Οκτώ χρόνια μετά τη «Φωτεινή», ήρθε η στιγμή για τη νέα Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αριάδνη», η οποία βρίσκεται σε φάση έγκρισης των αρχιτεκτονικών σχεδίων και έκδοσης άδειας οικοδόμησης.

Όμως οι δομές δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς τις δωρεές από Ιδρύματα και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, που κατανοούν τη σημασία τους και αναπτύσσουν δράσεις με άξονα την κοινωνία. Η bwin έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια πως βρίσκεται σε θέση οδηγού ανάμεσά τους. Πιστή στο όραμά της να υποστηρίξει έμπρακτα τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, πορεύεται έχοντας τον άνθρωπο σε πρώτο πλάνο. Κατανοεί πως στις κοινωνίες δεν υπάρχουν διακρίσεις κι από το 2018 στέκεται σταθερά στο πλευρό της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών /Πόρτα Ανοιχτή.

Η υλοποίηση της Στέγης «Αριάδνη» δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αλλιώς, καθώς πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα, το κόστος του οποίου ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Το οικόπεδο έγινε δωρεά από γονέα, όμως η bwin αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες που επέτρεψε στο όραμα να γίνει πραγματικότητα κι έδωσε πνοή στο έργο. Δεν είναι απλά ένα άψυχο κτήριο, μια κατασκευή που δημιουργείται για τις εντυπώσεις. Η «Αριάδνη» αποτελεί μια δομή κομβικής σημασίας για τους ανθρώπους αυτούς, καθώς οι γονείς τους είναι μεγάλοι ηλικιακά κι όταν φύγουν από τη ζωή, δεν θα υπάρχει κανείς για να τους φροντίζει. Πλέον, η ζωή τους αλλάζει ρότα.

Με την πολύτιμη συμβολή της bwin, εννιά ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση θα έχουν πια το δικό τους σπίτι. Ένα σπίτι με θαλπωρή και ζεστασιά, αλλά κι όλες εκείνες τις υπηρεσίες που χρειάζονται για να βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο, να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στον υπόλοιπο κόσμο, να καταφέρουν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο: Εξειδικευμένη καθημερινή φροντίδα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, ενθάρρυνση γι’ αυτονομία και συμμετοχή σε καθημερινές δραστηριότητες. Κάθε άνθρωπος αξίζει να γνωρίζει χαρές και λύπες, χρειάζεται φίλους.

Χάρη στη bwin και την «Πόρτα Ανοιχτή», η αγκαλιά της κοινωνίας μας μεγαλώνει, γνωρίζοντας μερικά ακόμα χαμόγελα από ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Πηγή
www.protothema.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button