Επικαιρότητα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ. Η κακοκαιρία φέρνει χιονοπτώσεις, βροχές και θυελλώδεις ανέμους.

Ο καιρός σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ θα επιδεινωθεί από αργά το βράδυ της Παρασκευής με το κύμα κακοκαιρίας να διαρκεί έως το μεσημέρι της Κυριακής. Κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά – ημιορεινά και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Αναλυτική πρόγνωση

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ:

α. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (29-1-2022) στα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας), τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το απόγευμα θα εξασθενήσουν, ενώ στην Πελοπόννησο από αργά το βράδυ.

Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (29-1-2022) στις Σποράδες, στην Εύβοια, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το βράδυ θα εξασθενήσουν, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (30-1-2022).

Από το μεσημέρι του Σαββάτου (29-1-2022) στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022).

γ. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατούν το Σάββατο (29-1-2022) στο Ιόνιο και από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022) στα ανατολικά, που η έντασή τους θα φτάνει τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας – Πρόγνωση Μαρουσάκη

Ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης, αναφέρθηκε στα κύρια χαρακτηριστικά της επερχόμενης κακοκαιρίας. Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη στο facebook:

Σχετικά με το νέο κύμα κακοκαιρίας ακολουθούν χάρτες βροχόπτωσης, χιονόπτωσης και ανέμου σύμφωνα με την πρωινή ανανέωση των μετεωρολογικών μας μοντέλων.

Επισημαίνονται τα παρακάτω:

1. Αρκετές βροχές στην Αττική που θα λιώσουν απότομα μεγάλο όγκο χιονιού και που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά φαινόμενα

2. Πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά της Αττικής, πιθανόν και πιο χαμηλά στα υπερβόρεια τμήματα.

3. Μεγάλος όγκος χιονιού στα Βίλια όπου ήδη υπάρχει μεγάλο πάχος χιονοκάλυψης.

4. Πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα προς τα κεντρικά, πρόσκαιρα τα βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα όπως επίσης και προς κεντρική – ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο.

5. Ισχυρές βροχές – καταιγίδες προς τα νότια νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα.

6. Θυελλώδεις βοριάδες προς το κεντρικό – νότιο νοτιοδυτικό Αιγαίο.

Από βδομάδα ακολουθεί και νέα κακοκαιρία τα χαρακτηριστικά της οποίας θα μελετηθούν και θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες.

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button