Επικαιρότητα

Έκκληση για αιμοπετάλια για τον 14χρονο Αλέξανδρο που διαγνώστηκε με καρκίνο στο συκώτι

Έκκληση για αιμοπετάλια απευθύνει η οικογένεια του 14χρονου Αλέξανδρου Τσαγανίδη του Ανέστη που πάσχει από μόρφωμα (καρκίνος) και νοσηλεύεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων Ελπίδα.

Το κείμενο της έκκλησης

Τι πρέπει να κάνετε για να δώσετε αίμα και αιμοπετάλια

Αν δεν παίρνετε κάποια αγωγή και δεν έχετε ξεπεράσει τα 60 έτη, επικοινωνήστε με την Αιμοδοσία στα 2107452035 & 2107452036. Παίρνετε πληροφορίες, κλείνετε ραντεβού για να δώσετε αίμα ή αιμοπετάλια, Ογκολογικό Τμήμα Αγλαΐα Κυριακού).

Πληροφορίες για τους δότες αιμοπεταλίων

Η διαδικασία λήψης των αιμοπεταλίων είναι απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη για τον δότη. Διαρκεί 30 έως 40 λεπτά της ώρας, και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα και μιας χρήσης. Από τη φλέβα του δότη παίρνεται ολικό αίμα σε ένα σύστημα ασκών, από το οποίο διαχωρίζονται τα αιμοπετάλια με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος, ενώ το υπόλοιπο αίμα επιστρέφεται στον δότη. Το όλο σύστημα είναι κλειστό, δηλαδή το αίμα του δότη ρέει πάντοτε σε αποστειρωμένο κύκλωμα και δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό εξασφαλίζει την πλήρη ασηψία και ασφάλεια του δότη.

Κάθε πότε μπορούν να δίνουν αιμοπετάλια οι εθελοντές

Οι εθελοντές μπορούν να δίνουν χωρίς κανένα φόβο αιμοπετάλια όποτε και όσες φορές θέλουν, επειδή ο οργανισμός αναπληρώνει αμέσως τα αιμοπετάλια που αφαιρούνται. Ωστόσο, η λήψη αιμοπεταλίων δεν επαναλαμβάνεται σε διάστημα μικρότερο από δύο εβδομάδες.

Οι διαφορές μεταξύ της αιμοδοσίας και της λήψης αιμοπεταλίων

·Η αιμοδοσία διαρκεί 10 έως 15 λεπτά, ενώ η λήψη αιμοπεταλίων 30 έως 40.
·Ο δότης μπορεί να δίνει αιμοπετάλια (μέχρι και) κάθε δύο εβδομάδες, ενώ για το ολικό αίμα ο αντίστοιχος χρόνος είναι 3 μήνες.
·Η ποσότητα των αιμοπεταλίων που λαμβάνεται από μια αιμοπεταλιοδοσία είναι πενταπλάσια εκείνης που λαμβάνεται από μια αιμοδοσία.

Πηγή
www.infokids.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button