Επικαιρότητα

Άρθρο μισανθρωπιάς στην «Καθημερινή» για νοηματική: «Κωμική φιγούρα χειρονόμου ορχηστή»

Κατάφωρα προσβλητικό για τους κωφούς συμπολίτες μας αλλά και τους διερμηνείς της νοηματικής γλώσσας είναι το σχόλιο του Χρήστου Γιανναρά στην «Καθημερινή» για την μετάδοση της νοηματικής στη δημόσια τηλεόραση, κατά τη διάρκεια εκκλησιαστικών λειτουργιών.

Ο Χρήστος Γιανναράς μεταξύ άλλων, γράφει:

«(…) Κάθε φορά που η κρατική στην Ελλάδα τηλεόραση μεταδίδει την εκκλησιαστική λατρεία χωρίς λατρεύουσα εκκλησία, μόνο με μίαν άσχετη, σχεδόν κωμική φιγούρα χειρονόμου αορχηστή στην οθόνη να παλεύει, με γκριμάτσες και νοήματα, να κάνει κατανοητά τα δρώμενα και λεγόμενα, σε κωφάλαλους.(…) Δεν βρέθηκε ούτε ένας να διαμαρτυρηθεί ή να καγχάσει γι’ αυτή την κωμική παντομίμα, το ανθρωπάκι με τις γκριμάτσες και τα νοήματα, που θέλει να κάνει “κατανοητή” την ιλλιγιώδη ποίηση της εκκλησιαστικής λατρείας;»

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Γιανναρά ότι η νοηματική γλώσσα, εκτός από αναγνωρισμένη νομικά στη χώρα μας γλώσσα, συνιστά και αναφαίρετο δικαίωμα για τους κωφούς συνανθρώπους μας, κι αν οι διερμηνείς που παρέχουν σε αυτούς τη δυνατότητα να συμμετέχουν με αυτόν τον τρόπο στις εκκλησιαστικές λειτουργίες χαλούν την αισθητική του και προκαλούν τον καγχασμό του, τότε το πρόβλημα δεν το έχουν ούτε οι διερμηνείς ούτε οι κωφοί.

Ανακοίνωση εξέδωσε ο σύλλογος διερμηνέων νοηματικής γλώσσας, γράφοντας:

«Σήμερα με μεγάλη απογοήτευση και μένοντας πραγματικά εμβρόντητοι με τις απαρχαιωμένες απόψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν, διαβάσαμε το παρακάτω άρθρο στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Επίσημη σελίδα, το οποίο προσβάλλει το επάγγελμα μας, αλλά και τη Νοηματική γλώσσα γενικότερα. Μια γλώσσα αναγνωρισμένη με νόμο του ελληνικού κράτους, ισότιμης με την Ελληνική και ένα επάγγελμα αυτό του Διερμηνέα Νοηματικής Γλώσσας που υπάρχει και δρα στην Ελλάδα περισσότερο από 30 χρόνια. Το Σωματείο Διερμηνέων ΕΝΓ έχει ήδη αντιδράσει με επιστολή διαμαρτυρίας προς την εφημερίδα και αναμένουμε την επίσημη απάντηση της για την δημοσίευση αυτού του απαράδεκτου άρθρου.‼️ Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος – HFD ΕΣΑμεΑ – NCDP Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών».

Πηγή
rosa.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button