Παιδιά

Ψείρες: Μικρά μυστικά πρόληψης και εξάλειψης

Μαζί με την επιστροφή στα σχολεία, επιστρέφει  κάθε χρόνο και ένας μόνιμος εφιάλτης για γονείς και παιδιά. Οι ψείρες!

Φέτος ο εφιάλτης φαίνεται ότι είναι ακόμα μεγαλύτερος: Από τον Αύγουστο διαβάζω σε blogs και sites γονέων από Αμερική, για την εμφάνιση ενός νέου είδους ψείρας, της Super Ψείρας που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξαλειφθεί. Για την ακρίβεια έχει εμφανιστεί σε 25 πολιτείες της Αμερικής και παρόλο που δεν γνωρίζω αν έχουν εμφανιστεί κρούσματα στην Ευρώπη, είναι πανεύκολο για μια ψείρα να ταξιδέψει πάνω από τον Ατλαντικό. Στο κεφάλι ενός παιδιού!

Να επαναλάβω κατ’ αρχήν κάτι που πιστεύω ότι πλέον είναι ευρέως γνωστό. Το γεγονός ότι το παιδί μας κόλλησε ψείρες δε πρέπει να μας κάνει να ντρεπόμαστε. Δε σημαίνει ότι το παιδί ήταν βρόμικο, ούτε ότι είμαστε κακοί γονείς. Οι ψείρες δεν κάνουν διακρίσεις. Όπως το παιδί μπορεί να κολλήσει μια ίωση, έτσι μπορεί να κολλήσει ψείρες. Υπάρχουν τρόποι πρόληψης, αλλά μερικές φορές οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες θα προτιμήσουν το κεφάλι του δικού μας παιδιού. Ας ξεκινήσουμε όμως πρώτα από τους τρόπους πρόληψης.

Πρόληψη

1. Οι ψείρες μεταδίδονται μέσω της άμεσης επαφής από κεφάλι σε κεφάλι. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν τα παιδιά ακουμπήσουν τα κεφάλια τους μεταξύ τους, αγκαλιαστούν, μοιραστούν το ίδιο κρεβάτι κλπ. Οι ψείρες δεν πετάνε και δεν πηδάνε. Επομένως μαθαίνουμε στα παιδιά να προφυλάσσονται από την άμεση επαφή.

2. Οι ψείρες μπορεί επίσης να μεταδοθούν με την ανταλλαγή αντικειμένων (λιγότερο συχνά όμως). Έτσι, συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να μην ανταλλάσσουν καπέλα, κασκόλ, κορδέλες, κ.λ.π. Ας είμαστε ωστόσο προετοιμασμένοι: Τα παιδιά είναι παιδιά και κάποιες φορές θα ξεχαστούν. Όταν θα δουν το νέο σκουφάκι του φίλου τους, θα ενθουσιαστούν και θα πάνε να το φορέσουν. Είναι επίσης πιθανόν κάποιος φίλος να αρπάξει να φορέσει για πλάκα το σκουφάκι των δικών μας παιδιών. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν προληπτικά να μην το ξαναφορέσουν και να μας ενημερώσουν όταν επιστέψουν σπίτι. Τα παιδιά χρειάζονται εκπαίδευση και όχι μάλωμα. Αν νιώσουν ότι κινδυνεύουν να ακούσουν κατσάδα, δε θα μας λένε ποτέ τίποτα.

3. Τα κορίτσια που έχουν μακριά μαλλιά, καλό είναι να τα πιάνουν αλογοουρά.

4. Κάθε παιδί στο σπίτι πρέπει να έχει τη δική του βούρτσα, έτσι ώστε αν το ένα κολλήσει ψείρες, να μην τις μεταφέρει στο άλλο. Καλή ιδέα είναι το κάθε παιδί να έχει το δικό του χρώμα βούρτσας ώστε να αποφεύγεται το μπέρδεμα. Αν έχετε διάθεση να γελάσετε, διαβάστε το παλαιότερο post μου Παρανοϊκά πράγματα που κάνω ως μαμά δύο παιδιών για να δείτε τι τραβάω κάθε φορά που προσπαθώ να διαλέξω βούρτσες για τα παιδιά. Παρ’ όλα αυτά για το φόβο της ψείρας, το κάνω!

5. Αν οι βούρτσες φυλάσσονται σε κοινό συρτάρι, μπορούμε να τοποθετούμε την κάθε μία στο δικό της σακουλάκι.

6. Το ίδιο και τα κοκαλάκια!

7. Αν τα παιδιά μας είναι καλεσμένα σε παιδικό πάρτι, τους υπενθυμίζουμε να μην ξαπλώσουν πάνω στο κρεβάτι ή στο χαλί.

8. Μια φορά την εβδομάδα τσεκάρουμε το κεφάλι των παιδιών μας με καλό φωτισμό, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή πίσω από τα αυτά και στο λαιμό. Αν ανακαλύψουμε έγκαιρα την εισβολή ψειρών, θα εμποδίσουμε την εξάπλωση τους στην υπόλοιπη οικογένεια. Παρ’ όλο που η φαγούρα είναι μια καλή ένδειξη ότι το παιδί έχει κολλήσει, δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτήν. Συμβαίνει συχνά τα παιδιά να έχουν ψείρες και να μην τους τρώει το κεφάλι τους.apaisyl-prevention-spray

9. Οι ψείρες απωθούνται από συγκεκριμένες μυρωδιές. Πριν να φύγουν τα παιδιά για το σχολείο το πρωί, τους βάζουμε ένα απωθητικό για ψείρες, όπως το προληπτικό σπρέι  της Apaisyl,  με την οποία ενώσαμε τις δυνάμεις μας για τη δημιουργία αυτού του post.  To σπρέι περιέχει έλαιο lemon eycalyptus διατηρεί τις ψείρες σε απόσταση και προστατεύει για τουλάχιστον 12 ώρες.

10. Παρ’ όλα αυτά δε χρειάζονται παραλογισμοί, ούτε να βάλουμε τα παιδιά μας μέσα σε καμία γυάλα. Ακόμα και όλα σωστά να τα κάνουν και πάλι μπορεί να κολλήσουν. Δεν μπορούμε να τους απαγορεύσουμε να καθίσουν στην καρέκλα του σινεμά ή να δώσουν μια σφιχτή αγκαλιά στη φίλη τους που έχει γενέθλια (να γιατί είναι χρήσιμο το απωθητικό σπρέι). Ας γνωρίζουν ωστόσο τους βασικούς τρόπους προστασίας. Μικρές προσαρμογές στις καθημερινές τους συνήθειες, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Εξάλειψη

Είμαι πολύ ευγενική που χρησιμοποιώ τη λέξη εξάλειψη. Κανονικά θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω τη λέξη εξόντωση ή ολοκληρωτική καταστροφή! Για καλή μας τύχη, οι ψείρες δεν μας έχουν χτυπήσει την πόρτα τα τελευταία χρόνια, αλλά όταν οι κόρες μου ήταν νηπιαγωγάκια και αντιλήφθηκα ότι έξυναν τα κεφάλια τους, μου κόπηκαν τα πόδια. Ανεξήγητο, αλλά αυτά τα μικροσκοπικά ζωύφια που είναι χιλιάδες φορές πιο μικρά από μένα κατάφεραν να με κάνουν να νιώσω ανίσχυρη. Παράλληλα με εξάντλησαν, καθώς δεν μπορούσα να σταματήσω να πλένω να καθαρίζω το σπίτι και φυσικά να ασχολούμαι με τα μαλλιά των κοριτσιών. Κάποιες χρήσιμες συμβουλές:

 ► Μαλλιά

 Αγοράζουμε ένα ειδικό προϊόν θεραπείας από το φαρμακείο. Ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή κατά γράμμα. Όλα σχεδόν τα προϊόντα του εμπορίου συνοδεύονται από ένα ειδικό χτενάκι που βοηθάει στην αφαίρεση της ψείρας και της κόνιδας. Στα φαρμακεία πωλούνται όμως και μεταλλικά χτενάκια, τα οποία είναι αποτελεσματικότερα και πολύ πιο εύχρηστα ειδικά στα μακριά μαλλιά. Προτιμήστε τα!

Το Apaisyl διαθέτει δύο διαφορετικά προϊόντα θεραπείας για τις ψείρες.

Apaisyl poux για τις ψείρες 1. Το Apaisyl Poux που είναι φυτικό, χωρίς χημικές και τοξικές ουσίες. Είναι φτιαγμένο με βάση το έλαιο καρύδας, το οποίο φράζει τις αναπνευστικές οδούς της ψείρας με αποτέλεσμα η ψείρα να πεθαίνει από ασφυξία μέσα σε λίγα λεπτά.

Το προϊόν εφαρμόζεται σε στεγνά μαλλιά, παραμένει για 15 λεπτά και στη συνέχεια ξεβγάζεται. Μετά το ξέβγαλμα, ακολουθεί χτένισμα με το χτενάκι.

apaisyl-xpert-pseires-konides

2. To Apaisyl Xpert που είναι πιο δραστικό προϊόν και σκοτώνει τόσο την ψείρα όσο και την κόνιδα. Η ειδική φόρμουλα δρα φράζοντας τις αναπνευστικές και απεκκριτικές οδούς ψείρας και κόνιδας. Παράλληλα διαλύει τη σπουμαλίνη (την «κόλλα») με αποτέλεσμα οι κόνιδες να απομακρύνονται εύκολα με τη χτένα.

Το προϊόν εφαρμόζεται σε στεγνά μαλλιά, παραμένει για μία ώρα και στη συνέχεια ξεβγάζεται. Ακολουθεί χτένισμα με το χτενάκι.

 Καθώς ζούμε πλέον στην εποχή του διαδικτύου, μια απλή αναζήτηση στο Google θα μας εμφανίσει εκατοντάδες «εναλλακτικά κόλπα» για την απαλλαγή από τις ψείρες, χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή πριν να βιαστούμε να τα υιοθετήσουμε. Καμιά φορά οι πειραματισμοί μπορεί να έχουν μοιραία αποτελέσματα. Προσοχή λοιπόν.

 Ως προληπτικό μέτρο, επαναλαμβάνουμε την αγωγή 7 με 10 μέρες αργότερα. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι γιατί μέσα σε αυτές τις μέρες μπορεί να εκκολαφθούν κάποιες κόνιδες που μας είχαν ξεφύγει την πρώτη φορά και ο εφιάλτης να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή.

 Μετά τη θεραπεία μουλιάζουμε τις χτένες και τα χτενάκια που χρησιμοποιήσαμε για 15 λεπτά σε ζεστό νερό (60 °C).

► Σπίτι

✓ Πλένουμε σεντόνια, κουβέρτες, πετσέτες, μπουρνούζια στους 60 °C. Αν τυχόν έχουμε στεγνωτήριο, το χρησιμοποιούμε στην υψηλή του θερμοκρασία.

✓ Σκουπίζουμε όλο το σπίτι με την ηλεκτρική, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε χαλιά, πολυθρόνες και καναπέ και στη συνέχεια πετάμε τη σακούλα. Παρ’ όλα αυτά ας γνωρίζουμε ότι οι ψείρες δεν μπορούν να επιζήσουν πάνω από 2 μέρες μακριά από το ανθρώπινο σώμα, καθώς χρειάζονται αίμα για να τραφούν. Οι κόνιδες δεν μπορούν να εκκολαφθούν αν δεν βρίσκονται στο σωστό περιβάλλον και στη σωστή θερμοκρασία (ανάλογη με εκείνη του ανθρώπινου κεφαλιού), ακόμα όμως κι αν εκκολαφθούν, χωρίς τροφή θα πεθάνουν.

✓ Δεν ξεχνάμε τα καθίσματα του αυτοκινήτου. Τα σκουπίζουμε και αυτά με την ηλεκτρική.

✓ Οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν να τοποθετήσουμε  προληπτικά οτιδήποτε δεν πλένεται (π.χ. λούτρινα κουκλάκια) σε πλαστική σακούλα για δύο εβδομάδες. Κάποιοι άλλοι θεωρούν το μέτρο περιττό, για τους λόγους που προανέφερα, ότι δηλαδή οι ψείρες δεν μπορούν να επιζήσουν, χωρίς να τρέφονται. Προτείνουν ως πιο εύκολη λύση την τοποθέτηση των λούτρινων στο στεγνωτήριο για 30 λεπτά. Στην πραγματικότητα δε χάνουμε τίποτα αν χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο της σακούλας, εκτός από ενέργεια – που είναι όμως κι αυτή πολύτιμη.

✓ Άλλοι ειδικοί συστήνουν να τοποθετήσουμε τα λούτρινα στην κατάψυξη στους -20 °C για 8-12 ώρες, μια και οι ψείρες δεν επιζούν σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία. Παρ’ όλο που δεν υπάρχει αρκετά μεγάλη κατάψυξη που να χωρέσει τα κουκλάκια των περισσότερων παιδιών, μπορούμε να βάλουμε ένα (π.χ. το αγαπημένο τους με το οποίο κοιμόνται αγκαλιά) αλλά και μικροαντικείμενα όπως κοκαλάκια, κορδέλες, ακουστικά, αφού τα έχουμε πρώτα τοποθετήσει σε σακούλα.

Κάποιες τελευταίες σκέψεις

✓ Καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας απαλλαγής από τις ψείρες, θα νομίζετε ότι έχετε κι εσείς φαγούρα. Ακόμα και τώρα που διαβάζετε αυτό το post, σας τρώει το κεφάλι σας. Σωστά;

✓ Οι μαμάδες αγοριών (με κοντά μαλλιά) είστε τόσο πιο τυχερές… Όσο τυχερή μπορεί να είναι δηλαδή μία μαμά που το παιδί της κόλλησε ψείρες. Αν τυχόν οι κόρες μας με μακριά μαλλιά κολλήσουν ψείρες, η δουλειά μας είναι τόσο πιο δύσκολη!

✓ Μην παραλείψετε να ειδοποιήσετε το σχολείο και ανθρώπους με τους οποίους ήρθαν τα παιδιά σε επαφή. Δεν το κάνετε μόνο για το δικό τους καλό, αλλά και για το καλό των παιδιών σας. Το παιδί από κάποιο άλλο παιδί κόλλησε, που μπορεί να μην το ξέρει. Αν δεν το ξέρει, θα συνεχίσει να έχει ψείρες και μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία, το παιδί σας μπορεί να ξανακολλήσει.

✓ Μη χάνετε την ψυχραιμία σας. Είτε είστε στα πρόθυρα νευρικής κρίσης είτε είστε cool, οι ψείρες δεν το ξέρουν και δεν νοιάζονται! Η διαδικασία για την απαλλαγή από τις ψείρες είναι η ίδια, όποια κι αν είναι η διάθεσή σας.  Καλύτερα να χαμογελάτε σατανικά καθώς σχεδιάζετε την εξόντωσή τους. Καλύτερα γελάει αυτός που γελάει τελευταίος.

✓ Αν το post σας βοήθησε, μοιραστείτε το. Ας «γελάσουμε καλύτερα τελευταίοι» όλοι μαζί!

Πηγή
www.aspaonline.g
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button