Επικαιρότητα

Χωρίς μετάγγιση 80 πάσχοντες στο “Λαϊκό”, λόγω ελλείψεων σε αίμα – Έκκληση από τους ασθενείς

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 80 αμετάγγιστοι ασθενείς, οι οποίοι περιμένουν από τις 31 Δεκεμβρίου.

Τον κώδωνα του κινδύνου για 80 ασθενείς, οι οποίοι δεν μπορούν να υποβληθούν σε μεταγγίσεις, εξαιτίας των ελλείψεων σε αίμα, κρούει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ).

Οι υπεύθυνοι του Συλλόγου κάνουν λόγο για τραγικές συνθήκες περίθαλψης των πασχόντων στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του νοσοκομείου “Λαϊκό”.

Καταγγέλλουν πως οι ασθενείς υπομεταγγίζονται ή δεν μεταγγίζονται για άγνωστο χρονικό διάστημα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 80 αμετάγγιστοι ασθενείς από τις 31 Δεκεμβρίου.

Έχουν απευθύνει έκκληση προς το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για αποστολή μονάδων αίματος, η οποία ωστόσο δεν απέδωσε τα προσδωκόμενα αποτελέσματα, καθώς ο αριθμός των αμετάγγιστων βαίνει συνεχώς αυξανόμενος.

Όπως αναφέρουν, το πρόβλημα έλλειψης στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου στο εν λόγω νοσοκομείο είναι μείζον, διαχρονικό και δυσεπίλυτο.

Σε κανένα άλλο νοσοκομείο δεν παρατηρείται τόσο έντονη έλλειψη αίματος, σε τόσο συχνά διαστήματα και με παρατεταμένες αναβολές των μεταγγίσεων, που στην καλύτερη περίπτωση υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπασχόντων μας και στη χειρότερη είναι απειλητικές για τη ζωή τους.

Η αιμοσφαιρίνη τους αγγίζει επικίνδυνα όρια μέχρι και από 5 – 6 gr/dl με ολέθριες συνέπειες για την υγεία τους όπως καρδιολογικές επιπλοκές (αρρυθμίες, ταχυκαρδίες, κολπική μαρμαρυγή ή και ανακοπή), εστίες εξωμυελικής αιμοποίησης, οστεοπόρωση, παραμορφωτικές σκελετικές ανωμαλίες, ενδοκρινικές διαταραχές και ισχαιμία των οργάνων.

Σε πολλές περιπτώσεις, πραγματοποιείται και εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές τους αλλά χωρίς νόημα αφού η θεραπεία της μετάγγισης για τη νόσο μας είναι αναντικατάστατη.

Μεταγγίσεις

Η μεσογειακή αναιμία (ή θαλασσαιμία) είναι γενετικό, βαρύτατης μορφής και δυσίατο νόσημα, που η θεραπευτική της αντιμετώπιση βασίζεται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος (χρονικά διαστήματα 2 – 3 εβδομάδων ανάλογα με τον ασθενή).

Η αιμοσφαιρίνη (Hb) πριν την μετάγγιση δεν πρέπει να είναι κάτω από 9 – 10 gr/dl ή 11 – 12 gr/dl, αν υπάρχει καρδιοπάθεια. Οι ασθενείς, λοιπόν, οφείλουν να μεταγγίζονται τακτικά και προγραμματισμένα.

Οι ανάγκες του κάθε ασθενή σε ποσότητα αίματος είναι γνωστές (με μικρές παρεκκλίσεις) και αναφέρεται στην παραγγελία του κλινικού ιατρού (ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να γίνεται με το τέλος της προηγούμενης μετάγγισης).

Καταγγελία

Οι πάσχοντες καταγγέλλουν πως η Αιμοδοσία του νοσοκομείου “Λαϊκό” δεν μπορεί επί χρόνια να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των περίπου 100 συστηματικά μεταγγιζόμενων πασχόντων . Υπάρχει μόνο μια προσωρινή και όχι ριζική αντιμετώπιση από τους αρμόδιους φορείς όταν πια το πρόβλημα είναι σε οξεία φάση.

Οι υπεύθυνοι του Συλλόγου απευθύνουν εκκλήσεις στο υπουργείο Υγείας, στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και στη διοίκηση του νοσοκομείου για την άμεση παρέμβασή τους και την επίλυση ενός “τοπικού” φαινομένου έλλειψης αίματος σε μακροχρόνια βάση.

Καλούν όσους δύνανται να αιμοδοτήσουν, ακόμα και εάν δεν είναι συστηματικοί εθελοντές, να προσέλθουν στο Κέντρο Αιμοδοσίας του νοσοκομείου “Λαϊκό” και να προσφέρουν ένα πολύτιμο δώρο ζωής, δηλώνοντας ότι αιμοδοτούν για τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο που το έχουν άμεση ανάγκη.

Πηγή
www.iatronet.gr
Ακολουθήστε μας στο:   Instagram!       Facebook!      Twitter!

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button