Νέα

Φεστιβάλ Αθηνών: Προσβάσιμο σε άτομα με οπτική αναπηρία

Προσβάσιμες στα άτομα με οπτική αναπηρία όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση Τύπου των υπουργείων Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Πολιτισμού & Αθλητισμού, την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και του ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α.Ε.

Παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για τα θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τα θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η ανακοίνωση Τύπου  αναφέρει ότι αντικείμενο της συνεργασίας είναι η εκπαίδευση του προσωπικού του ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α.Ε με στόχο την εξυπηρέτηση του κοινού με προβλήματα όρασης και η δημιουργία απτικών χαρτών στους χώρους διεξαγωγής της διοργάνωσης.

Παράλληλα, στόχος μέσα από αυτή την ενέργεια είναι οι πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις να γίνουν πιο προσβάσιμες στα άτομα με οπτική αναπηρία.

Η δήλωση της Δόμνας Μιχαηλίδου

Αναφερόμενη στην υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. και του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Δόμνα Μιχαηλίδου είπε:

«Αυτό που θέλουμε ως Πολιτεία είναι η ισότητα στη πρόσβαση όλων σε όλες τις δράσεις και υπηρεσίες πολιτισμού. Οι συνάνθρωποί μας με οπτικές αναπηρίες θα έχουν επιτέλους όλα όσα χρειάζονται για να κινούνται στο χώρο χωρίς δυσκολίες χάρη στους ειδικούς απτικούς χάρτες που θα τοποθετηθούν. Ταυτόχρονα η εκπαίδευση που θα λάβει όλο το προσωπικό θα εξασφαλίσει την ευκολία κάθε επίσκεψης και παρακολούθησης δράσεων στο Φεστιβάλ. Η κοινωνία μας γίνεται ανοιχτότερη και πιο προσβάσιμη για όλους».

Η δήλωση του Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε:

«Το δικαίωμα πρόσβασης στον πολιτισμό είναι αναφαίρετο, και αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να άρει οποιαδήποτε εμπόδια. Συνεργασίες μεταξύ εποπτευομένων φορέων σε τομείς όπως ο Πολιτισμός και η Κοινωνική Πρόνοια δεν είναι απλώς επιθυμητές, αλλά επιβεβλημένες προκειμένου να γίνουν πράξη πρωτοβουλίες που προάγουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την άρση διακρίσεων σε βάρος τους και την ουσιαστική συμμετοχή τους στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, τόσο ως κοινό του πολιτισμού όσο και ως δημιουργοί. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σήμερα συνεισφέραμε από κοινού με μία ακόμα δράση στην εθνική προσπάθεια που υλοποιεί η κυβέρνηση προς ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία, στη βάση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Δεκέμβριο».

Πηγή
https://www.athensvoice.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button