Επικαιρότητα

Υπερδιπλασιασμός διασωληνωμένων, οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της CoViD-19

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Αύξηση κατά 110% καταγράφεται τους τελευταίους δύο μήνες στον αριθμό των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών με CoViD, οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το 15,2% των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι (64 στους 357) είχαν δεχθεί και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 7,27% στις 31 Αυγούστου (25 στους 319).

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, οι περισσότεροι από τους ασθενείς αυτούς έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Αρκετοί έχουν περιορισμένα αντισώματα, λόγω ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ζητείται αναμνηστική δόση στους υπερήλικες και σε ομάδες με χρόνια προβλήματα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες καλούν τους πλήρως εμβολιασμένους να τηρούν τα μέτρα προστασίας, καθώς ο ιός μεταδίδεται και από αυτούς, έστω και εάν η πιθανότητα είναι αισθητά μικρότερη.

Σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο κίνδυνος εμφάνισης επεισοδίου υπερμετάδοσης, δηλαδή μιας μεγάλης διασποράς του ιού σε μία συνάθροιση πολλών ανθρώπων, είναι σημαντικά μικρότερος όταν στο συγχρωτισμό συμμετέχουν μόνο εμβολιασμένοι.

Προσοχή

Οι εμβολιασμένοι, όμως, δεν θα πρέπει να παρεξηγήσουν όλες αυτές τις νέες οδηγίες, καθώς το μήνυμα δεν είναι  ότι τέλειωσε η πανδημία“, τονίζει η καθηγήτρια, για να σημειώσει: “Δεν πετάμε τις μάσκες, δεν ξενοιάζουμε. Όχι λοιπόν στον εφησυχασμό, αλλά τήρηση της κοινής λογικής, τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, όταν είμαστε σε περιβάλλον που νοιώθουμε εκτεθειμένοι στον ιό, είτε σε κλειστούς, είτε ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους”.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους αν “κολλήσουν” τον κορωνοϊό, σε σχέση με άτομα της ίδιας ηλικίας που έχουν εμβολιαστεί. Ο συγχρωτισμός, δε, σε ένα περιβάλλον όπου όλοι είναι εμβολιασμένοι, έχει σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ξεκαθάρισε πρόσφατα πως η επιδημία δεν τελείωσε και ότι τηρούμε τα μέτρα προστασίας σε οποιοδήποτε χώρο υπάρχει συγχρωτισμός.

Πηγή
www.iatronet.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button