Επικαιρότητα

Τι ισχύει σχετικά με το παράβολο εξέτασης από τα ΚΕΠΑ

Το παράβολο των 46 ευρώ, που αφορά στην κατάθεση αίτησης για προσδιορισμό ποσοστού αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, καταργήθηκε με το Νόμο 4331/2015 – ΦΕΚ 69/Α/2-7-2015, για τους ανασφάλιστους, τους άπορους και τους αιτούντες την έκδοση ή ανανέωση προνοιακού επιδόματος αναπηρίας.

Τότε, είχαν υπάρξει αντιδράσεις από τους φορείς εκπροσώπησης των ομάδων των ατόμων που εξαιρούνται από το παράβολο, μιας και οι υπάλληλοι στις διάφορες υπηρεσίες συνέχιζαν να εισπράττουν παράνομα το ποσό. Συγκεκριμένα, επιστολή στα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας, είχε στείλει τόσο η ΕΣΑΜΕΑ, όσο και το Κέντρο Ζωής.

Οι καταγγελίες αυτές οδήγησαν μια ομάδα βουλευτών να απευθύνουν ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με την έκδοση απόφασης ώστε να τυποποιηθεί το παραπεμπτικό που θα επέτρεπε στους υπαλλήλους των ΚΕΠΑ να σταματήσουν να εισπράττουν το παράβολο.

Η απαλλαγή για τους ανασφάλιστους και άπορους, θεσμοθετήθηκε εν τέλει το 2017, από την τότε αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Η εξακρίβωση για την υπαγωγή του αιτούντα σε κάποια από τις ομάδες που εξαιρούνται, γίνεται με την απλή επίδειξη του ΑΜΚΑ.

Πλέον, στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ αναφέρεται ότι:

«Παράβολο καταβάλλουν οι αιτούντες που προσέρχονται στα ΚΕ.Π.Α. χωρίς παραπεμπτικό φορέα ή υπηρεσίας του δημοσίου, καθώς και οι ασκούντες ένσταση ενώπιον του δευτεροβάθμιου υγειονομικού οργάνου κατά του αποτελέσματος της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής.

Εξαιρούνται οι άποροι/ανασφάλιστοι πολίτες που είναι δικαιούχοι μηδενικής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη και συμπεριλαμβάνονται στη σχετική βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.»

Σχετικά με το παραπεμπτικό για την αποφυγή της χρέωσης του παραβόλου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ, εφόσον ο θεράπων ιατρός αποστείλει τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς στα ΚΕΠΑ προκειμένου να ξεκινήσει τη διαδικασία, ο ασφαλισμένος δεν επιβαρύνεται με το ποσό του παραβόλου. Στην περίπτωση που η διαδικασία δεν γίνει ηλεκτρονικά, αναφέρεται πως το παραπεμπτικό εκδίδεται από το εκάστοτε ταμείο. Ωστόσο, όχι μόνο δεν παρέχονται αρκετές πληροφορίες, αλλά υπάρχει και ένα χαοτικό τοπίο που όπως συνήθως καταλήγει με τον ασθενή να πληρώνει την «νύφη», δηλαδή το παράβολο.

Την κατάργηση του παραβόλου για όλους τους αιτούντες πιστοποιητικού αναπηρίας ζήτησε με επιστολή της πρόσφατα η ΕΣΑΜΕΑ.

Πηγή
glykouli.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button