Επικαιρότητα

Τι αποφάσισε η ελληνική Δικαιοσύνη για μητέρα που δεν εμβολίαζε το παιδί της

Η υπόθεση μιας μητέρας που δεν εμβολίασε το παιδί της στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του και ο πατέρας του παιδιού διαφωνεί απασχόλησε την ελληνική Δικαιοσύνη.

Το χρονικό της υπόθεσης

Οι γονείς ενός 4χρονου  αγοριού βρέθηκαν στις δικαστικές αίθουσες μετά το διαζύγιο, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τόσο το ζήτημα της επιμέλειας όσο και εκείνο της διατροφής. Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, προχώρησε στην 4029/2019 κρίση του, με την οποία ναι μεν ανέθεσε προσωρινά την επιμέλεια του αγοριού στη μητέρα, ωστόσο, κατέληξε ότι απαιτείται συναπόφαση των γονέων στα ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης του τέκνου, λόγω άρνησης της μητέρας να προβεί στον εμβολιασμό του κατά τα δύο πρώτα έτη της ζωής του.

Απαιτείται συναπόφαση των γονέων για την υγειονομική περίθαλψη

«Αναθέτει προσωρινά αποκλειστικά στην αιτούσα την άσκηση της επιμέλειας του προσώπου του ανηλίκου τέκνου των διαδίκων, με την επισήμανση ότι σε ζητήματα που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη του τέκνου (συνεπώς και τον εμβολιασμού αυτού) απαιτείται συναπόφαση των διαδίκων γονέων» αναφέρει στο διατακτικό της η απόφαση.

Το δικαστήριο στο σκεπτικό του εξηγεί τους λόγους που το οδήγησαν στην επίμαχη κρίση, η οποία θα ισχύσει προσωρινά, μέχρι την έκδοση της απόφαση της κύριας αγωγή. Συγκεκριμένα, επισημαίνει πόσο απαραίτητη είναι η μητρική φροντίδα λόγω της μικρής ηλικίας του αγοριού, υποστηρίζοντας πως η εκ περιτροπής ανάθεση της επιμέλειας σε αμφότερους τους γονείς του, όπως αιτείται ο πατέρας του, πιθανολογείται ότι δεν εξυπηρετεί το συμφέρον του παιδιού.

Αναλυτικά, αναφέρεται στην απόφαση: «η μητέρα έχει μέχρι σήμερα ανταποκριθεί με επάρκεια στα καθήκοντα της απέναντι στο ανήλικο τέκνο της, το οποίο φροντίζει με αγάπη και αφοσίωση, συμβάλλοντας θετικά στην ψυχική και πνευματική του ανάπτυξη, ενώ έχει δημιουργήσει σταθερό και ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον, που παρέχει όλα τα εχέγγυα για την ομαλή εξέλιξη του, καλύπτοντας παράλληλα με επιμέλεια τις διατροφικές ανάγκες του τέκνου. Το ανήλικο, λόγω και της πολύ μικρής ηλικίας του, έχει απόλυτη ανάγκη των μητρικών περιποιήσεων και της στοργής, αγάπης και θαλπωρής, που του παρέχεται από τη μητέρα του.

Ενόψει των ανωτέρω, πιθανολογείται ότι πραγματικά είναι προς το συμφέρον του ανηλίκου, στο οποίο το Δικαστήριο αποβλέπει (άρθρο 1511 ΑΚ), να ανατεθεί προσωρινά αποκλειστικά στην αιτούσα μητέρα του η άσκηση της επιμέλειας του προσώπου αυτού, με την επισήμανση ότι σε ζητήματα που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη του τέκνου (συνεπώς και του εμβολιασμού αυτού), ορίζεται ότι απαιτείται συναπόφαση των διαδίκων, λαμβανομένης υπόψη της άρνησης της αιτούσας να συναινέσει στον εμβολιασμό του τέκνου έως την ηλικία των δύο ετών.

Πηγή
https://www.infokids.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button