Νέα

Τι αλλάζει στις προσλήψεις στο δημόσιο για άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα με ποσοστό τουλάχιστον 50%

Η ρύθμιση αυτή αφορά για πρόσληψη στις θέσεις που προκηρύσσονται σε προκαθορισμένο ποσοστό βάσει του «νόμου Πεπονή» και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ και Αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη ρύθμιση, προβλέπεται ότι τα άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% που κατέχουν Βεβαίωση Επάρκειας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας απαλλάσσονται από την υποχρέωση απόδειξης της γνώσης της ξένης γλώσσας για τον διορισμό ή την πρόσληψή τους, ενημέρωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος Κωνσταντίνο Σίμψη και το μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Κωνσταντίνο Γαργάλη.

Κρίθηκε αναγκαία καθώς, όπως επισημάνθηκε κατά τη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου, η αδυναμία χρήσης της ακοής καθιστά την εκμάθηση ξένων γλωσσών εξαιρετικά δυσχερή για τα άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα με αποτέλεσμα η απόκτηση διπλώματος ξένης γλώσσας να είναι πρακτικά αδύνατη.

«Προχωρήσαμε στην αναγκαία αυτή νομοθετική ρύθμιση, η οποία αποκαθιστά μια χρόνια αδικία εις βάρος μιας ιδιαίτερα ευπαθούς ομάδας. Βασική κατεύθυνση της πολιτικής μας είναι η κατοχύρωση της ισονομίας, της κοινωνικής συνοχής και της ισότιμης συμμετοχής των πολιτών με ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία, προκειμένου να εξασφαλίσουν ίσα δικαιώματα στην εργασία και στην πρόσβαση στην Δημόσια Διοίκηση», τόνισε σχετικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button