Τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα στη μείωση της φτώχειας μέσω κοινωνικών επιδομάτων
Την χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζει η χώρα μας όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών μεταβιβάσεων, εάν εξαιρεθούν οι συντάξεις, στην προσπάθεια περιορισμού των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας. Αυτό προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν με αφορμή τον ένα χρόνο από την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών δικαιωμάτων.
Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, ενώ στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) οι κοινωνικές μεταβιβάσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά σχεδόν ένα τρίτο (32,4%) του αριθμού των ατόμων που ταξινομούνται σε κίνδυνο φτώχειας, στην Ελλάδα οδήγησαν στη μείωση του πληθυσμού που κινδυνεύει από τη φτώχεια σε ποσοστό μόλις 15,8%.
Να σημειωθεί εδώ ότι με τον όρο κοινωνικές μεταβιβάσεις νοούνται παροχές της κεντρικής διοίκησης για συντάξεις γήρατος και επιζώντων (προς χήρες και ορφανά), παροχές ανεργίας, οικογενειακά επιδόματα, παροχές ασθενείας και αναπηρίας, παροχές που σχετίζονται με την εκπαίδευση, επιδόματα στέγασης, κοινωνική βοήθεια και άλλα οφέλη. Στη συγκεκριμένη έρευνα της Eurostat, εξαιρούνται οι συντάξεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο βαθμός στον οποίο οι κοινωνικές μεταβιβάσεις μειώνουν τον αριθμό των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ποικίλλει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Ειδικότερα, το 2017 υπήρχαν δύο κράτη-μέλη όπου ο αριθμός των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια μειώθηκε περισσότερο από το ήμισυ λόγω κοινωνικών μεταβιβάσεων: η Φινλανδία (μείωση κατά 56,9%) και η Δανία (50,9%). Σε εννέα κράτη-μέλη, η μείωση ήταν κάτω από 25%, και από αυτές οι μικρότερες μειώσεις σημειώθηκαν στη Ρουμανία (16,6%) και στην Ελλάδα (15,8%).