Άρθρογραφία

Τα μαθήματα ζωής που σας δίνει το νήπιο

Μπορεί να εστιάζετε σε όσα μπορείτε να διδάξετε στο μικρό σας, όμως παράλληλα το νήπιο δίνει μερικά σημαντικά μαθήματα σε εσάς.

Πιθανότατα εστιάζετε σε όσα μπορείτε να διδάξετε τα μικρά σας και όχι σε αυτά που μπορείτε να μάθετε από αυτά. Εξάλλου, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να διδάξετε ένα νήπιο – από το να λέει ευχαριστώ μέχρι να φοράει μια μπλούζα.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πολλά μαθήματα ζωής που μπορεί να σας διδάξει το νήπιό σας. Πρέπει απλώς να είστε ανοιχτοί στην ιδέα ότι το μικρό παιδί σας μπορεί να έχει έναν καλύτερο τρόπο σκέψης για ορισμένα πράγματα από ό,τι οι περισσότεροι ενήλικες.

Τα μαθήματα ζωής που σας δίνει το νήπιο

Μην εγκαταλείπετε μετά την αποτυχία

Τα μικρά παιδιά αποτυγχάνουν σε πολλά πράγματα σε καθημερινή βάση. Συχνά πέφτουν, βάζουν τα ρούχα τους λάθος και χάνουν τα πράγματά τους. Ωστόσο, δεν ντρέπονται για τις αποτυχίες τους και δεν συμπεραίνουν ότι είναι ανίκανα. Αντ’ αυτού, σηκώνονται και συνεχίζουν να προσπαθούν.

Να είστε φιλομαθείς

Τα μικρά παιδιά είναι περίεργα. Είτε θέτουν ερωτήσεις είτε ανοίγουν κάθε συρτάρι, προσπαθούν να μάθουν όσα μπορούν. Και δεν κοιτάζουν απλώς τα πράγματα – τα εξερευνούν με όλες τις αισθήσεις τους. Θέλουν να δοκιμάσουν, να μυρίσουν, να ακούσουν, να αγγίξουν και να δουν όλα όσα βρίσκονται στον δρόμο τους.

Να απολαμβάνετε τη στιγμή

Ένα από τα μεγάλα προνόμια του να είσαι δύο ετών είναι ότι έχεις λίγη στεναχώρια για το παρελθόν και ακόμη λιγότερες ανησυχίες για το μέλλον. Οι ενήλικες συχνά ξοδεύουν πολύ χρόνο προσπαθώντας να μάθουν να κατευθύνουν τη σκέψη τους. Αλλά τα μικρά παιδιά, ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα που κάνουν, εστιάζουν στο εδώ και τώρα.

Να εκφράζετε τα συναισθήματά σας

Ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά των μικρών παιδιών είναι ότι χρειάζονται συχνά βοήθεια όσον αφορά στη διαχείριση των συναισθημάτων τους, καθώς δεν ξέρουν πάντα πώς να δείχνουν συναισθήματα με έναν κοινωνικά κατάλληλο τρόπο. Ωστόσο, αν θέλουν να ουρλιάξουν από απογοήτευση, να κουνήσουν τα πόδια τους από θυμό ή είναι εξαιρετικά χαρούμενα, σίγουρα δεν θα συγκρατηθούν ούτε θα καταπιεστούν. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δείξουν στους ανθρώπους τη συναισθηματική τους κατάσταση. Εξαιτίας αυτού, συνήθως δεν χρειάζεται να μαντέψετε πώς αισθάνεται ένα μικρό παιδί. Και αυτό είναι κάτι που οι ενήλικες μπορούμε να μάθουμε, καθώς συχνά τείνουμε να κρατάμε τα συναισθήματά μας μέσα μας.

Να εκτιμάτε τα μικρά πράγματα στη ζωή

Τα μικρά παιδιά δεν ενδιαφέρονται για ακριβά αμάξια, πολυτελή σπίτια ή ταξίδια. Τείνουν να εντυπωσιάζονται περισσότερο από τα μικρά πράγματα στη ζωή – ένα λουλούδι στο χωράφι, τη βροχή που πέφτει από τον ουρανό ή ένα νέο κουτί για παιχνίδι. Μπορούν εύκολα να ψυχαγωγηθούν από πολλά διαφορετικά πράγματα και συχνά βρίσκουν μεγάλη χαρά στις πιο απλές απολαύσεις της ζωής.

Να έχετε αυτοπεποίθηση

Είτε τα μαλλιά του είναι αχτένιστα είτε είναι το μόνο παιδί στο δωμάτιο, το νήπιο δεν ανησυχεί για το πώς το αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ντρέπεται μερικές φορές, αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως όταν δεν είναι σίγουρο για ορισμένα άλλα άτομα, όχι επειδή δεν είναι σίγουρο για τον εαυτό του.

Να ζητάτε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε

Ενώ τα νήπια αναζητούν την ανεξαρτησία τους, ζητούν επίσης βοήθεια. Δεν ντρέπονται να παραδεχτούν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Και όταν κάποιος τα βοηθάει, είναι συχνά αρκετά ευγενικά.

Πηγή
www.imommy.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button