Επικαιρότητα

Τέλος στον εφιάλτη τυφλού κοριτσιού στα Λεχαινά

11 Χρόνια ζούσε σε κλουβί στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρία στα Λεχαινά

Αίσιο τέλος είχε η ιστορία του 18χρονου τυφλού κοριτσιού που από τα επτά του χρόνια, ζούσε σε κλουβί στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρία στα Λεχαινά Ηλείας, και η οποία είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης τον περασμένο Νοέμβριο.

Εδώ και λίγες μέρες η 18χρονη σήμερα κοπέλα ζει σε ένα δωμάτιο που κατασκευάστηκε ειδικά για εκείνη, με παράθυρο και τοίχους καλυμμένους με μαλακό υλικό ώστε να μην κάνει κακό στον εαυτό της. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», η ίδια δείχνει πιο ήρεμη, ενώ πού και πού ξεστομίζει κάποιες λέξεις.

Το ίδιο συμβαίνει πλέον και με τους άλλους 5 πρώην έγκλειστους σε κλουβιά, που ζούσαν υπό συνθήκες βασανισμού στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, το κολαστήριο των εγκαταλειμμένων. Με τη μεταφορά τους σε δωμάτια μειώθηκαν οι αυτοτραυματισμοί και οι άνθρωποι δείχνουν πιο ήρεμοι.

Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης τον περασμένο Νοέμβριο (Η αλήθεια είναι πολύ σκληρή στα Λεχαινά) το κράτος κινητοποιήθηκε με ταχύτητα, ενώ ταυτόχρονα η ομάδα παρέμβασης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (που με χρηματοδότηση της ΜΚΟ Lumos έχει ιδρύσει η Βρετανίδα συγγραφέας του Χάρι Πότερ Τζ. Κ. Ρόουλινγκ), η οποία είχε αναλάβει το δύσκολο έργο να βγάλει από τα κλουβιά τους τελευταίους έγκλειστους (τους είχαν εκεί για να μην αυτοτραυματιστούν), κατόρθωσε να αποκαθηλώσει όλους τους ασθενείς.

Η αποϊδρυματοποίηση

Επιπλέον, μέσα στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών δημιουργήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τρία ειδικά δωμάτια (soft rooms) για τη φιλοξενία τέτοιων περιπτώσεων, ώστε κανείς να μην κλείνεται πια σε κλουβί. Στις 10 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε ΦΕΚ με κοινή απόφαση των υπουργών Έφης Αχτσιόγλου και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για την πρόσληψη 15 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, οι οποίοι θα συνεχίσουν το έργο της ομάδας παρέμβασης, και 8 ακόμα για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής.

Διαβάστε:  Τα κλουβιά του «πολιτισμού» μας

Επίσης, με υπογραφές των αναπληρωτών υπουργών Θεανώς Φωτίου και Γιώργου Χουλιαράκη, δημοσιεύτηκε στις 12 ∆εκεμβρίου και η απόφαση για την έναρξη της αποϊδρυματοποίησης, οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας «Στεγών Υποστηριζόμενης ∆ιαβίωσης Ατόμων με Αναπηρίες», τις οποίες θα μπορούν να δημιουργούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, όταν δημιουργηθούν οι Στέγες, θα βρουν καταφύγιο έξω από τα σημερινά άσυλα άτομα με αναπηρία που διαθέτουν υψηλό, μέσο ή χαμηλό βαθμό αυτονομίας, ηλικίας άνω των 18 ετών. Δυστυχώς για τα ανήλικα παιδιά με αναπηρία δεν έχει ακόμα προβλεφθεί ανάλογη δομή, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που ασχολούνται με το ζήτημα να εκφράζουν επιφυλάξεις.

Πηγή
https://www.cnn.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button