Υγεία

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Που οφείλεται και πώς εκδηλώνεται

Πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από πόνο, μούδιασμα, παραισθησίες και άλλα συμπτώματα στο χέρι τους, που οφείλονται στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Πρόκειται για μία νευροπάθεια, η οποία οφείλεται στην συμπίεση ενός νεύρου που διέρχεται από τον καρπό.

Το σύνδρομο είναι μία από τις συχνότερες συμπιεστικές νευροπάθειες των άνω άκρων. Είναι επίσης ο συχνότερος τύπος νοσήματος που προκαλείται από επανειλημμένες κακώσεις. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει σημαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού – έως και το 5%, σύμφωνα με μερικές μελέτες.

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μία «δίοδος» από τον καρπό προς την άκρα χείρα. Δημιουργείται από οστά, τένοντες και συνδέσμους. Μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα διέρχεται το μέσο νεύρο, το οποίο παρέχει αίσθηση στα περισσότερα δάκτυλα του χεριού. Το νεύρο αυτό συμπιέζεται και προκαλείται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Που οφείλεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ποικίλλουν. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

 • Στενός σωλήνας. Υπάρχουν ασθενείς, οι οποίοι εμφανίζουν εκ γενετής στενό καρπιαίο σωλήνα
 • Χρόνια επιβάρυνση του χεριού. Άτομα με χειρωνακτικό επάγγελμα προσβάλλονται 3-7 φορές συχνότερα
 • Τραυματισμοί. Το κάταγμα της κερκίδας περιφερικά μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
 • Φλεγμονές. Η φλεγμονή στους εννέα τένοντες που περιβάλλουν το νεύρο,  μπορεί να ασκήσουν πίεση
 • Αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα. Η φλεγμονή του θυλάκου της άρθρωσης ή του ελύτρου των τενόντων, που παρουσιάζουν οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο. Επιπλέον, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι συχνό και στους πάσχοντες από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Μερικές φορές, μάλιστα, αποτελεί την πρώτη εκδήλωση της νόσου.
 • Νεφρική ανεπάρκεια. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση παρουσιάζουν συχνότερα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
 • Μεταβολικά νοσήματα-καταστάσεις. Διαβήτης, υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός, παχυσαρκία και κύηση συνοδεύονται από υψηλή πιθανότητα εκδήλωσης του συνδρόμου.

Η νόσος αφορά κυρίως τις γυναίκες και λιγότερο στους άνδρες.

Πώς εκδηλώνεται

Κυρίαρχο σύμπτωμα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι οι διαλείπουσες αιμωδίες (μούδιασμα, διαταραχή της αίσθησης της αφής) στις περιοχές που νευρώνονται από το μέσο νεύρο, δηλαδή:

 • Στον αντίχειρα
 • Στον δείκτη
 • Στον μέσο δάκτυλο
 • Στο ήμισυ (κερκιδικό) τμήμα του παράμεσου δακτύλου

Αντιθέτως, το μικρό δάκτυλο σπανίως προσβάλλεται, διότι νευρώνεται από το ωλένιο νεύρο. Αν, όμως, προσβληθεί και το ωλένιο νεύρο, τότε μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα σε όλα τα δάκτυλα. Οι αιμωδίες εμφανίζονται χαρακτηριστικά συνήθως το βράδυ.

Πηγή: iatropedia.gr

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button