Υγεία

Συνήγορος του Πολίτη: Κανένα παιδί που δεν έχει εμβολιαστεί ΔΕΝ πρέπει να εγγράφεται στα σχολεία

O Συνήγορος του Πολίτη με ανακοίνωση που εξέδωσε ζητά από το Υπουργείο Παιδείας την έκδοση νέας εγκυκλίου, με την οποία θα γίνεται απόλυτα σαφές ότι ο εμβολιασμός αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή των μαθητών στα σχολεία.

Το κενό στην εγκύκλιο που δίνει «πάτημα» στους αντιεμβολιαστές

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη, παρατηρείται ένα κενό στην εγκύκλιο σε σχέση με την διενέργεια των προβλεπόμενων εμβολιασμών ως προϋπόθεση για την εγγραφή των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Παρότι οι αντίστοιχες προβλέψεις για τους παιδικούς σταθμούς είναι σαφείς, η διευκρινιστική εγκύκλιος που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας, καταλείπει το περιθώριο πολλαπλών ερμηνειών με επικρατέστερη εκείνη που επιτρέπει στους γονείς να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους «για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες)…».

Γιατί δεν νοείται η εγγραφή ανεμβολίαστων παιδιών στα σχολεία

Η επιδημική έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα με ολοένα και μεγαλύτερο ρυθμό εξάπλωσής της (ενδεικτική είναι η διαγραφή της χώρας από τον κατάλογο των χωρών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις οποίες έχει εξαληφθεί η εν λόγω ασθένεια), ο κίνδυνος μετάδοσης άλλων ασθενειών, καθώς και η ελλιπής προστασία των παιδιών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν επειδή υπάρχουν πράγματι ιατρικές αντενδείξεις (πχ. ανοσοκαταστολή), αλλά και συνολικά του πληθυσμού των παιδιών λόγω περιορισμού της εμβολιαστικής κάλυψης, επέβαλε την παρέμβαση της Αρχής, η οποία απέστειλε τις θέσεις της στο αρμόδιο Υπουργείο δύο φορές.

Ο Συνήγορος υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη έκδοσης νέας και σαφούς στο περιεχόμενό της εγκυκλίου, η οποία δεν θα καταλείπει αμφιβολία σε σχέση με την διενέργεια των εμβολίων ως προϋπόθεση για την εγγραφή μαθητών στα σχολεία, πλην όμως μέχρι σήμερα οι προτάσεις της Αρχής δεν έχουν γίνει δεκτές.

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button