ΕπικαιρότηταΥγεία

Στους 18 οι θάνατοι από γρίπη – Αναμένεται έξαρση τις δύο επόμενες εβδομάδες

Δεν έγινε επαρκής εμβολιασμός του πληθυσμού – 40 άτομα σε λίστα αναμονής για κρεβάτι σε ΜΕΘ

Δεκαοκτώ άτομα έχουν χάσει μέχρι στιγμής της ζωής τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης. Μάλιστα, τα 12 θανατηφόρα κρούσματα σημειώθηκαν σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, ενώ από την αρχή της φετινής επιδημιολογικής επιτήρησης το περασμένο φθινόπωρο, είχαν καταγραφεί έξι θάνατοι.

Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα είναι σε αυξημένα επίπεδα, με τους λοιμωξιολόγους να περιμένουν κορύφωση της τις επόμενες δύο εβδομάδες. Προβλέπουν, μάλιστα, ότι ο αριθμός των θανόντων από γρίπη δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τον περσινό, που 42 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές.

Την φετινή περίοδο κυρίαρχος είναι ο υπότυπος Α(Η1Ν1)pdm09, ο οποίος προκαλεί περισσότερες επιπλοκές και προσβάλλει επίσης νεότερα άτομα, όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα όμορων βαλκανικών χωρών. Στη Ρουμανία 54 άτομα έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από γρίπη, ενώ στη Βουλγαρία, κλειστά είναι 1.561 σχολεία εξαιτίας της επιδημίας γρίπης που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Πάντως, το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος κρίνεται ως ιδιαιτέρως αποτελεσματικό καθώς καλύπτει περισσότερα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης.

Αυξάνονται τα σοβαρά κρούσματα – Μακραίνει η αναμονή για ΜΕΘ

Την ώρα που τριπλασιάστηκαν τα θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης στη χώρα μας σε μια εβδομάδα και 40 άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, η λίστα για κλίνη ΜΕΘ μακραίνει διαρκώς.

Μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης, 40 άτομα ήταν σε λίστα αναμονής για κρεβάτι σε ΜΕΘ, με τους λοιμωξιολόγους να προειδοποιούν ότι η λίστα μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο αφού οι Έλληνες και φέτος δεν εμβολιάστηκαν σε ποσοστό τέτοιο που να διασφαλίζεται η «ανοσία της αγέλης».

Ενδεικτικό του ανεπαρκούς εμβολιασμού έναντι της γρίπης είναι σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία που έδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα, ότι την εβδομάδα 21-27 Ιανουαρίου 2019 οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών. Το ίδιο χρονικό διάστημα στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 291 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 141 ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 139 ήταν τύπου Α και τα 2 ήταν τύπου Β. Τα 119 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ αυτών τα 30 ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 89 στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Από την αρχή της εποχικής γρίπης μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 με νοσηλεία σε ΜΕΘ (65 άνδρες και 47 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη). Εξ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 20. Σημειώνεται ότι τα 96 από τα 112 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι από την αρχή της εποχικής γρίπης μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί συνολικά 18 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 14 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και 4 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 14 άνδρες και 4 γυναίκες, από 25 έως 90 έτη, που ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Όλα τα θανατηφόρα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α.

Προτεινόμενα μέτρα έναντι της γρίπης

Αν και το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι φέτος έχει εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, οι αριθμοί των κρουσμάτων αλλά και το γεγονός ότι έγινε σύσκεψη στο κτίριο της οδού Αριστοτέλους διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου, παρουσιάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης και ετέθη θέμα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Επίσης, κατέληξαν στην ανάγκη εφαρμογής των ακόλουθων μέτρων:

Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών κ.τ.λ.) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το Φθινόπωρο κάθε έτους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού,

α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και

β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.

Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντηλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Πηγή
www.protothema.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button