Στις εκλογές δεν μπορούν να ψηφίσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης
2019 Χρονιά εκλογών
Γράφει η Σταυρούλα Παρίση Μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών
Φέτος, όπως καλά γνωρίζουμε στην χώρα μας θα πραγματοποιηθούν ένα πλήθος από ψηφοφορίες, στις οποίες καλούμαστε να συμμετάσχουμε. Η αρχή, εκτός κάποιου απροόπτου, θα γίνει με τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με το αποκορύφωμα να είναι οι εθνικές εκλογές.
Φέτος, όπως και κάθε φορά άλλωστε, είναι επιβεβλημένο να προσέρθουμε στις κάλπες και να πάρουμε μέρος στις ψηφοφορίες. Η διαδικασία που ακολουθεί κάποιος είναι γνωστή. Μπαίνει στο εκλογικό τμήμα, η Επιτροπή, αφού πρώτα υπογράψει, του δίνει ένα πακέτο από ψηφοδέλτια, ένα φάκελο. Ο ψηφοφόρος μετά μπαίνει στο παραβάν, επιλέγει το ψηφοδέλτιο που επιθυμεί, συμπληρώνει τους επιθυμητούς σταυρούς. Στην συνέχεια τοποθετεί το ψηφοδέλτιο σε ένα φάκελο, βγαίνει από το παραβάν και το ρίχνει μέσα στην κάλπη.
Πως ψηφίζει ένα άτομο με πρόβλημα όρασης
Περιέγραψα την τόσο γνωστή σε όλους μας διαδικασία, για να δείξω πόσο διαφοροποιούνται τα πράγματα, όταν ένα άτομο με πρόβλημα όρασης προσέρχεται σε ένα εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει. Οι επιλογές που έχουμε είναι οι εξής: Μπορούμε να μπούμε στο παραβάν με ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής, να του πούμε τι θέλουμε να ψηφίσουμε, να του πούμε σε ποιους υποψήφιους θέλουμε να βάλουμε σταυρό, και, ο αντιπρόσωπος που είναι μαζί μας τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο, βγαίνουμε μαζί από το παραβάν και ο ίδιος τοποθετεί την ψήφο μας στην κάλπη. Εμείς τώρα, που θεωρητικά ψηφίζουμε, δεν έχουμε ακουμπήσει ούτε καν τον φάκελο.
Έχουμε πάντως και άλλη εναλλακτική. Μπορούμε να μπούμε στο παραβάν με κάποιο συνοδό. Πάντα στηριζόμενοι σε λογικά πλαίσια, του έχουμε εμπιστοσύνη, και στον φάκελο θα μπει η ψήφος που εμείς έχουμε επιλέξει.
Υπάρχει και άλλη εναλλακτική. Μπορούμε να μπούμε μόνοι μας στο παραβάν. Αυτό προϋποθέτει, είτε να βγάλουμε το ψηφοδέλτιο από την τσάντα μας, κάτι που, από όσο γνωρίζω είναι παράνομο, είτε να έχουμε κάποιο ποσοστό όρασης και να διαβάζουμε μόνοι μας.
Αυτές λοιπόν είναι οι λύσεις που έχει κάποιος άνθρωπος που αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης, όταν μπαίνει στη διαδικασία να συμμετάσχει σε μια εκλογική διαδικασία.
Απεναντίας, όταν πραγματοποιούνται εκλογές στους φορείς που απευθύνονται σε μη βλέποντες, όλα γίνονται όπως πρέπει. Τα ψηφοδέλτια είναι σε μορφή Braille, μπαίνουμε μόνοι μας στο παραβάν, ψηφίζουμε αυτό που επιθυμούμε, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την, επιβεβλημένη για όλους, μυστικότητα της ψήφου μας.
Το Κράτος γνωρίζει τα άτομα με οπτική αναπηρία
Τα τελευταία τρία (3) χρόνια περίπου βιώνουμε μία παραδοξότητα. Και αναφέρομαι στις προνοιακές παροχές. Για αρκετά χρόνια οι παροχές δίνονταν από τις κατά τόπους πρόνοιες. Στην συνέχεια μας μετέφεραν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου οι Δήμοι ανέλαβαν την υποχρέωση να διανείμουν τα προνοιακά επιδόματα. Για να το κάνουν αυτό όμως, ζήτησαν εκ νέου επιβεβαίωση των δικαιολογητικών μας. Από τον προηγούμενο μήνα όλη αυτή η διαδικασία μεταφέρθηκε στον ΟΠΕΚΑ. Και είναι σίγουρο ότι και από εκεί, θα ζητηθεί εκ νέου ανανέωση των δικαιολογητικών μας. Όλα αυτά τα αναφέρω, για να δείξω ότι οι κρατικές υπηρεσίες γνωρίζουν επακριβώς πόσα είναι τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης.
Αλήθεια δεν θα ήταν πολύ εύκολο και εν όψει των επερχόμενων εκλογών, αν τυπώνονταν ένας αριθμός ψηφοδελτίων σε μορφή Braille, ώστε να μπορεί να διασφαλίστει ότι η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί ισότιμα για όλους; Οι Δήμοι γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των ατόμων με απώλεια όρασης που διαμένουν στην κάθε περιοχή. Και φυσικά μπορούν να γνωρίζουν και ποιος θα ψηφίσει σε κάθε εκλογικό τμήμα.
Η λύση είναι εφικτή
Με όλα αυτά, προσπαθώ να δείξω πόσο εύκολη και πραγματοποιήσιμη θα ήταν μία τέτοια λύση.
Βέβαια και αυτό δεν διασφαλίζει την πλήρη μυστικότητα, γιατί για παράδειγμα, αν σε ένα εκλογικό τμήμα υπάρχει μόνο μία ψήφος σε μορφή Braille, πάλι η εφορευτική Επιτροπή θα είναι σε θέση να γνωρίζει ποια ήταν η προσωπική επιλογή του ατόμου. Ίσως θα χρειαζόταν σε κάθε περιοχή, ή και σε κάθε προάστιο να δημιουργηθεί ένα τμήμα, όπου να προσέρχονται μόνο άτομα με πρόβλημα όρασης.
Κάθε φορά που γίνονται εκλογές σε αυτή την χώρα, γίνεται αναφορά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα τεράστια ποσά που ξοδεύονται για την διεξαγωγή τους. Θεωρώ ότι η ανάθεση και η εκτύπωση ψηφοδελτίων από ένα εκτυπωτικό κέντρο σε μορφή Braille, θα αποτελούσε μηδαμινή επιβάρυνση του προϋπολογισμού και θα διασφάλιζε την πλήρη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας για όλους.
Διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθώ στο πολύ σημαντικό έργο των εκπροσώπων μας. Χαίρομαι, που μέσα από αυτό το κείμενο, μου δίνεται η ευκαιρία να τους συγχαρώ για την υπερπροσπάθεια που κάνουν, να επιλύσουν ένα πλήθος δυσεπίλυτων προβλημάτων του χώρου μας. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός πλήθους συναντήσεων με κυβερνητικούς εκπροσώπους, με κινητοποιήσεις και αγώνα, προσωπικό και κοινό.
Σε κάποια λοιπόν από αυτές τις συναντήσεις, θα μπορούσε να τεθεί και το θέμα της διαφάνειας στην εκλογική διαδικασία, που θα ήταν πολύ εύκολο να πραγματοποιηθεί.
Είναι γνωστό σε όλους ότι η κρατική μηχανή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες εκσυγχρονισμού που γίνονται, κινείται ακόμα με ρυθμούς χελώνας. Ίσως να είναι ακατόρθωτο να προλάβουν τις φετινές εκλογές. Ας ευχηθούμε όμως, σε επόμενες εκλογικές διαδικασίες η κρατική μηχανή να ενεργοποιηθεί και να κατανοήσει την σημαντικότητα του αιτήματος των ανθρώπων με απώλεια όρασης για ψηφοδέλτια που να είναι προσβάσιμα σε αυτούς. Και, ίσως μια Κυριακή εκλογών, όταν θα μπούμε μέσα στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσουμε, να παίρνουμε στα χέρια μας ένα πακέτο από ψηφοδέλτια, προσβάσιμα σε εμάς και να μπορούμε να επιλέγουμε με πλήρη μυστικότητα το κόμμα και τους ανθρώπους που θέλουμε να μας εκπροσωπήσουν.