Επικαιρότητα

ΣΕΠΕ: Σοβαρές ανισότητες βιώνουν ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες στη χώρα μας

Σοβαρές ανισότητες εξακολουθούν να βιώνουν τα άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις στη χώρα μας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση εργαζόμενου ο οποίος προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), υποστηρίζοντας ότι, ξενοδοχειακή επιχείρηση αρνήθηκε να τον προσλάβει σε θέση υπαλλήλου υποδοχής, λόγω του χαμηλού του αναστήματος, το οποίο οφείλεται σε αναπηρία – χρόνια πάθηση (αχονδροπλασία)!

Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στην επιχείρηση, ζητώντας γραπτές εξηγήσεις για την υπόθεση. Η επιχείρηση αρνήθηκε ότι υπήρξε διάκριση σε βάρος του εργαζόμενου και υποστήριξε ότι, δεν προέβη στην πρόσληψή του επειδή, κατά την άφιξή του για εργασία, διαπιστώθηκε ότι, δεν είχε εργασιακή εμπειρία, σπουδές και γνώσεις συναφείς με τη συγκεκριμένη θέση.

Κατά την έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση είχε λάβει βιογραφικό σημείωμα του εργαζόμενου και γνωρίζοντας τα προσόντα του, τον κάλεσε για πρόσληψη. Επίσης, σύμφωνα με ένορκη βεβαίωση τρίτου προσώπου, ο διευθυντής του ξενοδοχείου ανέφερε ότι αρνήθηκε την πρόσληψη του εργαζόμενου λόγω του χαμηλού του αναστήματος.

Βάσει των στοιχείων αυτών, ο Συνήγορος του Πολίτη συμπέρανε ότι, η επιχείρηση παραβίασε το ν.4443/2016, που απαγορεύει κάθε μορφή διάκρισης λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/78/ΕΚ, και εισηγήθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Η υπηρεσία του ΣΕΠΕ επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία για παραβίαση του ν.4443/2016, ενώ υπέβαλε και σχετική μηνυτήρια αναφορά στην οικεία Εισαγγελία.

Πηγή
www.healthview.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button