Επικαιρότητα

Σάλος με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για την τηλεκπαίδευση με Webex – Τι απαντά το Υπ. Παιδείας

Αναβρασμός επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα μετά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την τηλεκπαίδευση μέσω Webex και τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας υλοποίησε την τηλεκπαίδευση στη χώρα μας και ιδιαίτερα στον τομέα των προσωπικών δεδομένων των μαθητών.

ΑΠΟΦΑΣΗ “ΚΟΛΑΦΟΣ” ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σύμφωνα με την απόφαση οι παραβάσεις έχουν να κάνουν κυρίως με τη χρήση των μεταδεδομένων των χρηστών της πλατφόρμας, εκπαιδευτικών και μαθητών, τα οποία η εταιρεία που υλοποίησε το σύστημα της τηλεκπαίδευσης μπορεί να χρησιμοποιήσει όπως επιθυμεί.

Σημειώνεται στην εν λόγω απόφαση πως τα μεταδεδομένα των χρηστών της πλατφόρμας έχουν αποθηκευτεί εκτός της Ε.Ε., παραβιάζοντας τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 46 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ – GDPR).

Επισημαίνεται επίσης πως το ΥΠΑΙΘ έχει παραβιάσει μεταξύ άλλων τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 5 του Ν. 3471/2006, όπως ισχύει, του άρθρου 13 σε συνδυασμό με το άρθρο 5 παρ. 1α αλλά και τα άρθρα 12 και 37 παρ. 7,  46, 58 παρ. 2β του ΓΚΠΔ.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την απόφαση πατώντας εδώ 

ΓΙΑ ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας  αναφέρεται σε εσφαλμένες παραδοχές στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την τηλεκπαίδευση και εξηγεί τι έχει συμβεί.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, η ΑΠΔΠΧ, με την 4/2020 γνωμοδότησή της, είχε κρίνει καταρχήν νόμιμη την τηλεκπαίδευση, προβαίνοντας σε κάποιες συστάσεις, τις οποίες υιοθέτησε το Υπουργείο εντός της προβλεπόμενης τρίμηνης προθεσμίας.

Έκτοτε, και ενώ το Υπουργείο βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με την Αρχή και παρείχε επιπλέον πληροφορίες που ζητήθηκαν, ουδέποτε επισημάνθηκαν αποκλίσεις από τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων, ούτε βεβαίως αναφέρθηκαν τα όσα μόλις επικαλέστηκε για πρώτη φορά η Αρχή για να αιτιολογήσει τη νέα απόφασή της.

ΤΑ 4 “ΑΓΚΑΘΙΑ’ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ

Το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι δεν “εφαρμόζεται πλέον η τηλεκπαίδευση και τα σχολεία μας έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα, συγκαλείται περιέργως έκτακτη συνεδρίαση η οποία καταλήγει σε απόφαση στην οποία μεταξύ άλλων:

1. Η Αρχή θεωρεί εσφαλμένα ότι η επεξεργασία δεδομένων που εφαρμόζεται στην τηλεκπαίδευση είναι αυτή που περιγράφεται στα Privacy data sheets της CISCO. Αυτό όμως δεν ισχύει καθώς το Υπουργείο πέτυχε ειδικούς, αυστηρότερους όρους προστασίας των δεδομένων που ισχύουν μόνο στο πλαίσιο της δικής μας σύμβασης. Πέρα από αυτό, η ίδια η Αρχή αναγνωρίζει ότι τα δεδομένα είναι ψευδωνυμοποιημένα και ότι είναι αμφίβολο αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στα υποκείμενα των δεδομένων.

2. Η Αρχή αφιερώνει 3 ολόκληρες σελίδες για να περιγράψει τα μέτρα ενημέρωσης των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, ήτοι δημιουργία δύο δικτυακών τόπων και τηλεφωνικού κέντρου υποστήριξης, έκδοση εγκυκλίων, ανακοινώσεων και διενέργεια προγραμμάτων επιμόρφωσης (περιλαμβανομένου οδηγού του ΙΕΠ), αλλά ταυτόχρονα κάνει λόγο για… παραβίαση των σχετικών διατάξεων περί ενημέρωσης. Υπογραμμίζεται ότι μέχρι σήμερα ουδέποτε επισημάνθηκε από την Αρχή οποιαδήποτε αστοχία σε σχέση με την ενημέρωση η οποία παρασχέθηκε μεσούσης της πανδημίας.

3. Η Αρχή αξιολογεί μόνο ορισμένα από τα μέτρα που πήρε το Υπουργείο για την ενημέρωση αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά τους χωρίς την απαιτούμενη τεκμηρίωση/αιτιολόγηση, π.χ. δεν εξηγεί γιατί θεωρεί ότι η λειτουργία ομάδας υποστήριξης σε επίπεδο σχολικής μονάδας δεν διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί κατάλληλα οι εκπαιδευτικοί.

4. Η Αρχή επιπλήττει το Υπουργείο Παιδείας για μη συμμόρφωση με νέες υποχρεώσεις που θεσμοθετήθηκαν μόλις τον περασμένο Ιούνιο ενώ η σχολική χρονιά ολοκληρωνόταν και μαζί της και η τηλεκπαίδευση και ενώ η Μελέτη Εκτίμησης Αντικτύπου είχε εκπονηθεί μήνες πριν!

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου “σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν γνωρίζουμε να έχει δημιουργηθεί οποιοδήποτε ζήτημα με την εφαρμογή του πανευρωπαϊκού κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ασφαλώς σέβεται τις Αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών. Οι αποφάσεις, όμως, αυτές υπόκεινται σε δικαστική κρίση.”

Πηγή
www.infokids.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button