Σάκχαρο: Τι να πίνετε το πρωί για να αποφύγετε την αύξησή του
Εσείς ξεκινάτε τη μέρα σας με καφέ, με τσάι, με χυμό ή με γάλα;
Το ρόφημα που θα επιλέξετε για το πρωινό σας γεύμα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του σακχάρου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και αυτό παίζει σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη αλλά και τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.
Σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Dairy Science, όταν ο στόχος είναι ο καλύτερος δυνατός έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου, ιδανική επιλογή για το πρωινό αποτελεί το γάλα!
«Τα μεταβολικά νοσήματα παρουσιάζουν αύξηση παγκοσμίως, με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία να αποτελούν αιτία ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία» αναφέρουν οι ερευνητές. «Έτσι, υπάρχει ανάγκη να αναπτύξουμε διατροφικές στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου και τη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη ώστε να ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να βελτιώσουν την υγεία τους» προσθέτουν.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του γάλακτος συγκριτικά με αυτή του νερού στα επίπεδα του σακχάρου, όταν καταναλώνονται το πρωί σε συνδυασμό με δημητριακά πλούσια σε υδατάνθρακες. Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδράσεις στο σάκχαρο του αίματος ανάλογα με την ποσότητα πρωτεΐνης ορού γάλακτος που περιλαμβάνει το πρωινό γεύμα. Το γάλα συγκριτικά με το νερό και η μεγάλη πρόσληψη πρωτεΐνης ορού γάλακτος συγκριτικά με μια μέτρια πρόσληψη φάνηκε να οδηγούν σε καλύτερες εκβάσεις στα επίπεδα του σακχάρου και στο αίσθημα κορεσμού στο πρωινό και στο μεσημεριανό γεύμα, καθώς και στην ποσότητα φαγητού που κατανάλωσαν οι συμμετέχοντες στο μεσημεριανό τους, αναφέρει η μελέτη.
«Η μελέτη επιβεβαιώνει πως το γάλα είναι απαραίτητο συστατικό του πρωινού, καθώς επιβραδύνει την πέψη ώστε να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου. Οι διατροφολόγοι πάντοτε υπογράμμιζαν τη σημασία ενός υγιεινού πρωινού και η μελέτη ενθαρρύνει τους καταναλωτές να περιλαμβάνουν στο πρώτο γεύμα της ημέρας τους το γάλα» καταλήγουν οι ερευνητές.