Υγεία

Πόνος στο στόμα: Πού αλλού μπορεί να οφείλεται εκτός από τα δόντια

Ο πόνος στη στοματική κοιλότητα εύλογα οδηγεί κάποιον στον οδοντίατρο.

Τις περισσότερες φορές η αιτία είναι ένα χαλασμένο δόντι λόγω τερηδόνας, ένας φρονιμίτης που καθώς βγαίνει ασκεί πίεση ή κάποιο πρόβλημα των ούλων.

Τα παραπάνω εντοπίζονται και θεραπεύονται από τον οδοντίατρο.

Είναι όμως πιθανό ο πόνος που μιμείται τον πονόδοντο να μην οφείλεται στα δόντια και τα ούλα, αλλά στις παρακάτω αιτίες:

Νευραλγία τριδύμου:

Το τρίδυμο νεύρο είναι αυτό που νευρώνει αισθητικά το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου. Η νευραλγία τριδύμου είναι ένα σύνδρομο χρόνιου νευροπαθητικού πόνου του προσώπου και οφείλεται σε προσβολή του τριδύμου νεύρου. Ο πόνος είναι πολύ δυνατός, εμφανίζεται ξαφνικά και σταματά το ίδιο ξαφνικά, διαρκεί από 2 δευτερόλεπτα ως 2 λεπτά στην αρχή, αλλά με την εξέλιξη της νόσου μπορεί να διαρκέσει και 2 ώρες.

Οξεία ιγμορίτιδα:

Μπορεί να εκδηλωθεί με δυνατό πόνο στα δόντια της πάνω γνάθου της ίδιας πλευράς. Το χαρακτηριστικό είναι ότι δεν πονάει μόνο ένα δόντι αλλά περισσότερα. Ο πόνος δυναμώνει όταν ο ασθενής σκύψει απότομα προς τα κάτω, ενώ συνήθως υπάρχει καταρροή και βουλωμένη μύτη,

Σύνδρομο Sjogren:

Είναι αυτοάνοσο νόσημα και χαρακτηρίζεται από ξηρότητα του στόματος και των ματιών, ενώ συχνά συνυπάρχει ρευματοειδής αρθρίτιδα ή λύκος.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου:

Οι οδοντίατροι γνωρίζουν ότι ένας δυνατός, βαρύς πόνος, ιδιαίτερα όταν εντοπίζεται στην κάτω αριστερή περιοχή του στόματος και στην κάτω γνάθο, συχνά με αντανάκλαση στον λαιμό, μπορεί να προέρχεται από πόνο στην καρδιά ή ακόμη και από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο ασθενής θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στα επείγοντα.

Κροταφική αρτηρίτιδα:

Είναι φλεγμονή μιας ή περισσότερων από τις κύριες αρτηρίες του προσώπου και του κρανίου. Μπορεί να πρωτοεμφανιστεί ως πόνος στο στόμα, πόνος στον κρόταφο, όπως και με διαταραχές της όρασης όταν έχει προσβληθεί ο κλάδος που αιματώνει το μάτι. Εκδηλώνεται κυρίως σε ανθρώπους άνω των 50 ετών.

Στοματοδυνία:

Είναι μια κατάσταση στην οποία ο ασθενής αισθάνεται τσούξιμο, κάψιμο, παραισθησία σαν μυρμήγκιασμα, ή πόνο σε διάφορες περιοχές ή σε όλο το στόμα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από ορμονικές διαταραχές, έλλειψη βιταμινών, λήψη κάποιων φαρμάκων, όπως και από τοπικές αιτίες όπως μυκητίαση του στόματος.

Πηγή
www.onmed.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button