Πρώτες σε έτη αναπηρίας οι ψυχικές ασθένειες μέχρι το 2030
Το Daly (σταθμισμένα ως προς την αναπηρία έτη ζωής) είναι ένα μέτρο των συνολικών ετών ζωής που χάνονται λόγω πρόωρης θνητότητας και αναπηρίας και το οποίο καταγράφει το κενό ανάμεσα στην τρέχουσα κατάσταση της υγείας και την ιδανική κατάσταση υγείας στην οποία όλος ο πληθυσμός ζει έως προχωρημένη ηλικία χωρίς νόσο και χωρίς αναπηρία.
- Λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (6,2%)
- Διαρροϊκές παθήσεις (4,8%)
- Μονοπολική καταθλιπτική διαταραχή(4,3%)
- Ισχαιμική καρδιοπάθεια (4,1%)
- HIV/Aids (3,8%)
- Εγκεφαλική αγγειακή νόσος (3,1%)
- Πρόωρα και χαμηλού βάρους γέννησης νεογνά (2,9%)
- Περιγεννητική ασφυξία και τραύμα (2,7%)
- Τροχαία ατυχήματα (2,7%)
- Περιγεννητικές λοιμώξεις και άλλα (2,7%)
- Μονοπολική καταθλιπτική διαταραχή(6,2%)
- Ισχαιμική καρδιοπάθεια (5,5%)
- Τροχαία ατυχήματα (4,9%)
- Εγκεφαλική αγγειακή νόσος (4,3%)
- Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (3,8%)
- Λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (3,2%)
- Απώλεια ακοής, ενήλικης έναρξης (2,9%)
- Διαθλαστικές ανωμαλίες (2,7%)
- HIV/Aids (2,5%)
- Σακχαρώδης Διαβήτης (2,3%)
Παρά το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προτείνει στις χώρες υψηλού εισοδήματος την αύξηση των δαπανών για την ψυχική υγεία ώστε να φτάσουν στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού για την υγεία, αυτό δεν έχει συμβεί. Στην Ευρώπη, αυτό το έχουν πετύχει μόνο δύο κράτη και συγκεκριμένα, η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ κοντά στο στόχο βρίσκεται η Αγγλία.
Aπό την άλλη, το κόστος των ψυχικών παθήσεων στην Ευρώπη εμφανίζεται να έχει ξεπεράσει τα 600 δισ. ευρώ, όπου τα άμεσα κόστη υπολογίζονται σε 190 δισ. ευρώ, τα έμμεσα κόστη (ανεργία, απώλεια παραγωγικότητας) στα 240 δισ. ευρώ και οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης (επιδόματα αναπηρίας, ανεργίας, ασθενείας) στα 170 δισ. ευρώ.
Καταρχάς, υπήρξε αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την ψυχική υγεία κατά 62%, που σημαίνει ότι από 34 εκατ. ευρώ πήγε στα 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπήρξε ενίσχυση με προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών ψυχιάτρων και νοσηλευτών στις δομές ψυχικής υγείας της χώρας, και παράλληλα αναπτύχθηκαν δράσεις και προγράμματα για την προαγωγή της καλής ψυχικής υγείας.
Παρόλα αυτά, στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις, καθώς οι ψυχικές παθήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω των δυσμενών συνεπειών και των αναταράξεων που έχουν προκληθεί από τον Κορωνοϊό.