Επικαιρότητα

Προϋπολογισμός 2020: Τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ μειώνονται κατά 173 εκατ. !!!

Τη μείωση των δαπανών για όλα τα σημαντικά κοινωνικά επιδόματα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2020, με εξαίρεση το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Σημειώνεται πως μειώσεις προβλέπει ο προϋπολογισμός και για την Παιδεία, αλλά και για την Υγεία.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την πρόνοια, ο προϋπολογισμός προβλέπει για το 2020, σε σχέση με πέρυσι, μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων για τις Παροχές σε ανασφάλιστους υπερήλικες, για τα Οικογενειακά επιδόματα, τα Επιδόματα ΑμΕΑ, το Στεγαστικό επίδομα και συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου στην προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τα Σχολικά γεύματα. Επιπλέον αυξάνεται και ο υποχρεωτικός χρόνος διαμονής στην Ελλάδα από τα 5 στα 10 έτη, με στόχο τη μείωση των μεταναστών που δικαιούνται επίδομα.

Κ

αι όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πίνακα που ακολουθει, σχεδόν όλες οι κατηγορίες επιδομάτων έχουν περικοπές:

Όπως αναφέρεται, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του κράτους, για το 2020, προβλέπει τη συνέχιση της καταβολής των παρακάτω προνοιακών επιδομάτων:

  • η παροχή σε ανασφάλιστους υπερήλικες,
  • το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων,
  • το επίδομα παιδιού,
  • το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης,
  • η επιδότηση στέγασης,
  • οι προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, και
  • λοιπά προγράμματα και δράσεις που αφορούν προνοιακές πολιτικές.

Τις μειώσεις προνοιακών επιδομάτων συνολικού ύψους 367 εκ. ευρώ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. αν. υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Όπως σημείωσε η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Πρόνοια της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν:

  • τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ, που μειώνονται κατά 173 εκ (740 το 2020 έναντι δαπάνης 913 το 2019)
  • τα οικογενειακά επιδόματα που μειώνονται κατά 139 εκ. (961 το 2020 έναντι δαπάνης 1,1 δις το 2019) και
  • το επίδομα ενοικίου που μειώνεται κατά 51 εκ (314 το 2020 έναντι 366 το 2019)

«Επιβεβαιώνονται έτσι οι εκτιμήσεις που έχουμε δημοσιοποιήσει εδώ και καιρό ότι η μεγάλη δεξαμενή των 3,5 δις που δημιουργήσαμε για τα προνοιακά επιδόματα, στήνοντας ένα νέο προνοιακό κράτος, διαφανές, δίκαιο, αδιάβλητο και αξιόπιστο θα υποστεί κυρίως τις αφαιμάξεις για να καλυφθούν πιθανά κενά του Υπ. Εργασίας» υπογραμμίζει η Θ. Φωτίου.

Σχετικά με την υπόσχεση για εφάπαξ ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, η κ. Φωτιου υπογραμμίζει:

«Εξακολουθούν να ισχυρίζονται ψευδώς ότι με τα 123 εκ. που εντάσσουν στον προϋπολογισμό θα καλύψουν το 90% των νέων γεννήσεων του 2020, ενώ  γνωρίζουν καλά ότι οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2018 ανήλθαν σε 86.440, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να καλύψουν το 71% των οικογενειών». Καθώς τα νούμερα «δεν βγαίνουν», το ερώτημα που τίθεται και καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις – περιορισμοί για την εν λόγω ενίσχυση και ποιοι θα είναι αυτοί.

Πηγή
tvxs.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button