Επικαιρότητα

«Πρέπει να γίνει άμεσα»: Ο φόβος του καθηγητή Γουργουλιάνη για τους πλήρως εμβολιασμένους που νοσούν

Το νέο σημερινό αρνητικό ρεκόρ των 6.909 κρουσμάτων επιβεβαίωσε αυτό που όλοι έχουν καταλάβει. Η διασπορά στην κοινότητα είναι πλέον πολύ μεγάλη και η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη όσο δεν λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα.

Κι ενώ η κουβέντα επικεντρώνεται στους ανεμβολίαστους, (συντριπτικό ποσοστό των οποίων όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις δεν πρόκειται να αλλάξει απόφαση) δεν υπάρχουν σαφείς κατευθύνσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους που βγαίνουν θετικοί. Γι’ αυτό και ο καθηγητής Γουργουλιάνης απευθύνει έκκληση στην πολιτεία και την επιτροπή λοιμωξιολόγων να δοθούν επίσημες οδηγίες για την αντιμετώπισή τους.

Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές παρατηρήσεις που κάνει ο καθηγητής στην τελευταία του ανάρτηση στο Facebook. Διαβάστε ποιος είναι ο φόβος του και τι δείχνουν τα στοιχεία που ήρθαν στα χέρια του για τον αριθμό των νοσηλειών και των εισαγωγών σε ΜΕΘ:

(Tην ελληνική λέξη Meta επέλεξε ο ιδρυτής του Facebook, ευελπιστώντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, που απειλούν την ίδια την υπόσταση του.)

Η 5η ΥΠΕ λαμβάνει καθημερινά τα στοιχεία της πανδημίας. Αυτά τα στοιχεία – ενδεικτικά της περασμένης Τετάρτης- παρουσίασε η LarissaPress. Εύκολα εξάγονται τα παρακάτω δεδομένα

  • Αυτό το πανδημικό κύμα είναι πιο έντονο στη Θεσσαλία σε σχέση με τη Στερεά Ελλάδα.
  • Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας νοσηλεύονται οι περισσότεροι ασθενείς, προφανώς λόγω διακομιδών από γειτονικούς νομούς.
  • Για κάθε τρεις ανεμβολίαστους που νοσηλεύονται σε κοινές κλίνες υπάρχει ένας μόνο εμβολιασμένος. Οι ανεμβολίαστοι συνήθως άνω των 50 ετών προέρχονται από το 30% του πληθυσμού, ενώ οι εμβολιασμένοι ίδιας ηλικίας, από το 70% του αντίστοιχου πληθυσμού. Υπάρχουν όμως κάποια Νομαρχιακά Νοσοκομεία της Θεσσαλίας που νοσηλεύουν συχνότερα εμβολιασμένους.
  • Ο ένας από τους δέκα νοσηλευόμενους σε κοινές κλίνες, θα χρειασθεί νοσηλεία σε ΜΕΘ

Συμπερασματικά με βάση αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι

  • Χρειάζονται άμεσα επίσημες οδηγίες για την αντιμετώπιση των εμβολιασμένων που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοιό στην κοινότητα
  • η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα ανακούφιζε τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία από κάποιες εισαγωγές, κυρίως εμβολιασμένων.
  • Στα Νοσοκομεία μας που πιέζονται, χρειάζονται άμεσα εξειδικευμένοι γιατροί, κυρίως πνευμονολόγοι και εντατικολόγοι
  • Δεν είναι πρωτότυπο, αλλά πρέπει να δοθεί έστω και τώρα προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Πηγή
menshouse.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button