Εκκλησία - Πίστη

Πλάτανος που άντεξε πόλεμο και πυρκαγιά, μετατράπηκε σε εκκλησάκι της Παναγίας

Είναι πολλές οι τοπικές ιστορίες που δεν γνωρίζουμε στην χώρα μας… από εκκλησίες που επιβίωσαν σε πολέμους, από δέντρα πάνω στα οποία χτίστηκαν εκκλησίες… και πόσα ακόμη.

Στο μαγευτικό μέρος που θα δούμε παρακάτω υπάρχει ένας ναός. Το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Πιο συγκεκριμένα, στην Παναγία την Πλατανιώτισσα. Πρόκειται για ένα προσκύνημα όλων των Βαλκανίων. Έλληνες, Σέρβοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Αλβανοί φτάνουν στο προαναφερθέντα ναό για να πραγματοποιήσουν μία προσευχή, να κάνουν το σταυρό τους ή να ανάψουν κάποιο κερί.

Η πίστη των Ελλήνων είναι μεγάλη. Η δύναμή τους από τη θρησκεία είναι τεράστια. Μπορούν και δημιουργούν ναούς και εκκλησάκια στα πιο δύσβατα ή ασυνήθιστα μέρη. Ένα τέτοιο προσκυνητάρι έχει δημιουργηθεί μέσα σε ένα υπεραιωνόβιο πλάτανο. Πρόκειται για ένα χωριό της Θεσπρωτίας, όπου υπάρχει μια μικρή εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία την Πλατανιώτισσα.

Που βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγιάς Πλατανιώτισσας

Ο συγκεκριμένος πλάτανος μετρά εκατοντάδες χρόνια ζωής και βρίσκεται στο χωριό, Κρυσταλλοπηγή Θεσπρωτίας. Πριν από περίπου δέκα χρόνια φτιάχτηκε ένα προσκυνητάρι εντός του πλατάνου. Το όνομα που πήρε το δέντρο ήταν από ένα φύλακα του κάμπου. Αυτά αναφέρει η παράδοση. Το όνομα που δόθηκε σε αυτόν είναι «πλάτανος του αράπη» και το ραπ σημαίνει πλάτανος. Επίσης, υπάρχει και το σενάριο να είχε γίνει κάποια μάχη στην περιοχή και ο πλάτανος να έλαβε από εκεί το συγκεκριμένο όνομα.

Στον πλάτανο οι Έλληνες της Σέλλιανης κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έστησαν ενέδρα στο Γερμανικό στρατό.

Τα νεότερα χρόνια, ο πλάτανος άντεξε τη φωτιά που είχαν ανάψει κάποιοι μετανάστες στο εσωτερικό του για να ζεσταθούν.

Ωστόσο, με ειδική φροντίδα, το δέντρο κατάφερε να αντέξει. Οι κάτοικοι του χωριού προσπάθησαν να το περιποιούνται εντατικότερα και τελικά έφτιαξαν ένα εικονοστάσι μέσα του και μία βρύση δίπλα του. Το όνομα που έδωσαν στο συγκεκριμένο εικονοστάσι είναι Παναγία Πλατανιώτισσα.

Πηγή
www.i-diakopes.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button