Περισσότεροι Έλληνες με αδιάγνωστη υπέρταση μετά την πανδημία [μελέτη]
Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη, η οποία διενεργήθηκε σε 12.080 ενήλικες στην Ελλάδα και δημοσιεύτηκε στο Hellenic Journal of Cardiology. Τη μελέτη υπογράφουν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων και της Πάτρας και από τα νοσοκομεία “Ιπποκράτειο” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, “Σωτηρία”, Κρατικό Νίκαιας, Καβάλας, Τρίπολης, Χανίων, Καλαμάτας, Βόλου, Λαμίας, ΚΑΤ, Metropolitan, “Παπαγεωργίου”, “Έλενα Βενιζέλου”, “Αλεξάνδρα” και ΑΧΕΠΑ.
Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο σε αρκετούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Με τη μελέτη, διερεύνησαν τον επιπολασμό, την ευαισθητοποίηση και τη θεραπεία της υπέρτασης στην Ελλάδα πριν και μετά την πανδημία.
Αξιολογήθηκαν δεδομένα από ενήλικες εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν σε ελέγχους αρτηριακής πίεσης που έγιναν σε διάφορους χώτους το 2019 και το 2022.
Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 54,8 έτη, το 30,5% ήταν καπνιστές, το 11,5% ήταν διαβητικοί και το 5,8% δήλωσαν καρδιαγγειακό πρόβλημα.
Το ιατρικό ιστορικό και οι μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σε καθιστή θέση τρεις φορές έγιναν με χρήση επικυρωμένων αυτοματοποιημένων συσκευών περιχειρίδας του βραχίονα και τα δεδομένα μεταφορτώθηκαν σε διεθνή πλατφόρμα.
Ως υπέρταση ορίστηκε η συστολική πίεση ≥140 mmHg και/ή η διαστολική ≥90 mmHg και/ή η αυτοαναφερόμενη χρήση φαρμάκων για την υπέρταση. Το ίδιο όριο χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό της μη ελεγχόμενης αρτηριακής πίεσης σε άτομα που έλαβαν θεραπεία.
Αποτελέσματα
Ο επιπολασμός της υπέρτασης ήταν 42,6% (41,6% το 2019), με το 27,5% των υπερτασικών να αγονούν την κατάστασή τους (21,3% το 2019), το 2,4% να τη γνωρίζει χωρίς να ακολουθεί θεραπεία (5,6% το 2019), το 22,1% να ακολουθεί θεραπεία, χωρίς να είναι ελεγχόμενο το πρόβλημα (24,8% το 2019) και το 47,8% να ακολουθεί θεραπεία που ελέγχει το πρόβλημά τους (48,3% το 2019).
Η επιστημονική ομάδα σημειώνει πως στην Ελλάδα η πανδημία δεν φάνηκε να επηρεάζει τον επιπολασμό και τον έλεγχο της υπέρτασης. Το ποσοστό, ωστόσο, της αδιάγνωστης υπέρτασης ήταν υψηλότερο μετά την πανδημία.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα ευρήματα δείχνουν πως χρειάζεται να εφαρμοστούν εθνικές στρατηγικές για την έγκαιρη ανίχνευση και τη βέλτιστη διαχείριση της υπέρτασης στον γενικό πληθυσμό στην Ελλάδα.