Επικαιρότητα

Παραπέμπεται σε δίκη για 12 ανθρωποκτονίες καρκινοπαθών και 14 απόπειρες ο γιατρός-“μαϊμού”

Δώδεκα ανθρωποκτονίες και δεκατέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονιών καταλογίζονται στον 47χρονο εμφανιζόμενο ως διακεκριμένο ογκολόγο, γνωστό ως “Dr Kontos”, με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που τον παραπέμπει σε δίκη, αλλά και άλλα δεκαέξι πρόσωπα που παραπέμπονται ως συνεργοί του βασικού κατηγορούμενου.

Αποδεχόμενο την πρόταση της Εισαγγελέως Αγγελικής Κουρινιώτη, το Δικαστικό Συμβούλιο διατάσσει την παραπομπή σε δίκη του αποκαλούμενου “ψευτογιατρού” για σωρεία κατηγοριών που αφορούν τους θανάτους 12 βαρέως ασθενών οι οποίοι εγκατέλειψαν τις θεραπείες τους και αφέθηκαν στις δήθεν θεραπείες του “Dr Kontos” αλλά και για εκείνες των 14 ασθενών που κινδύνευσαν σοβαρά λόγω της εμπιστοσύνης που έδειξαν στον κατηγορούμενο και τις επικίνδυνες θεραπείες που προσέφερε έναντι αμοιβής, σύμφωνα με την κατηγορία.

Ο 47χρονος παραπέμπεται στο Κακουργιοδικείο αντιμέτωπος με σοβαρότατες κατηγορίες που αφορούν ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή και σε απόπειρα, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού, διακίνηση ναρκωτικών διακεκριμένη και κατ’ επάγγελμα, κακουργηματική απάτη κατ’ εξακολούθηση και σε απόπειρα, αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, οπλοκατοχή και παραβίαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Με το βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη και 16 συγκατηγορούμενοι του ως συνεργοί στην δράση του. Μεταξύ των συγκατηγορουμένων του δήθεν εξειδικευμένου κορυφαίου γιατρού είναι ένας πρώην βουλευτής και υπουργός, ιατρός στο επάγγελμα, γιατροί, στελέχη ιδιωτικής κλινικής, επιχειρηματίας που ασχολείται με εμπόριο βοτάνων αλλά και μία μοναχή.

Αρνείται πως ευθύνεται για τους θανάτους

Ο ίδιος ο βασικός κατηγορούμενος αρνείται πως ευθύνεται για θανάτους ασθενών στους οποίους χορηγούσε θεραπείες βοτάνων δηλώνοντας κατά την πρώτη απολογία του στον ανακριτή “εμπειρικός βοτανολόγος”.

Τονίζοντας μάλιστα πως οι ασθενείς που προσέγγιζε δεν είχαν πιθανότητες να ζήσουν είχε αναφέρει: “Προσέφερα θεραπευτικές υπηρεσίες ή σε περίπτωση που κάποιος δεν αποδέχεται αυτές τις μεθόδους, προσέφερα θετικές, αν μη τι άλλο, υπηρεσίες Placebo. Το ζητούμενο ήταν η ποιοτική επιμήκυνση της ζωής, των κατά τα λοιπά, δυστυχώς, ετοιμοθάνατων ανθρώπων”. Ισχυρίζεται επίσης πως οι συγκατηγορούμενοι του δεν έχουν καμία ευθύνη στην υπόθεση καθώς -όπως αναφέρει- τους είχε παραπλανήσει για την πραγματική του ταυτότητα.

Ο 47χρονος συνελήφθη τον Ιούνιο του 2020 μετά από πολύμηνη έρευνα της Αστυνομίας που είχε καταγγελίες για τη δράση του και η αρχική δίωξη που του ασκήθηκε αφορούσε τον θάνατο τριών ασθενών, δύο εκ των οποίων ανήλικα παιδιά.

Στην πορεία της ανάκρισης που χειρίστηκε ο 1ος Τακτικός Ανακριτής, αποδείχθηκε ότι οι θάνατοι ασθενών που αφέθηκαν στα χέρια του “Dr Kontos”, διακόπτοντας τις θεραπείες τους, ήταν πολύ περισσότεροι από τρεις.

Στις δικαστικές Αρχές τέθηκαν στοιχεία και για περιπτώσεις που ασθενείς αντιμετώπισαν σοβαρότατο κίνδυνο ζωής, μεταξύ δε αυτών και ασθενής που μετά από χειρουργείο σε ιδιωτική κλινική, παρουσία του, για τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη, κατέστη σε ποσοστό 92% ανάπηρος.

Πώς εξαπατούσε καρκινοπαθείς – “Καρφώθηκε” μέσα σε χειρουργείο

Ένα… χειρουργείο, μία επιταγή θύματος με την οποία πλήρωσε τα δίδακτρα των παιδιών του και οι γονείς δύο ανήλικων παιδιών που έχασαν την ζωή τους, ανέδειξαν τον “Νίκο Κόντο”. Έτσι συστηνόταν ο εκμεταλλευτής του ανθρώπινου πόνου, ο απατεώνας του… θανάτου, αλλά ήταν ο 47χρονος.

Ο άνθρωπος του… Θεού, καθώς αυτοπροσδιοριζόταν έντονα θρησκευόμενος, έδινε ψεύτικες ελπίδες σε ασθενείς με ανίατες ασθένειες και συγγενείς τους. Εντόπιζε τα υποψήφια θύματά του στο Άγιο Όρος και μοναστήρια της Ελλάδας, όπου γονείς και συγγενείς έκαναν τάματα για την υγεία των δικών τους ανθρώπων που ασθενούσαν. Τους έπειθε να διακόψουν την θεραπεία τους και τους έδινε δικά του σκευάσματα, δήθεν εξελιγμένα φάρμακα, υποσχόμενος πλήρη ίαση. Τα πρωτοποριακά σκευάσματα είχαν δραστικές ουσίες κάνναβης, ενώ έκανε και ενέσεις αρτεμισινίνης για την ελονοσία…

Μπορεί να μην υπήρχε τρόπος να αποτραπεί το απευκταίο αλλά εκείνος το έκανε επώδυνο. Ανάμεσα στα θύματα, ένα αγόρι 14 χρόνων από τις Σέρρες, μία 16χρονη από την Κω και ένας 76χρονος στην Αθήνα. Οι συγγενείς τους του είχαν δώσει συνολικά 58.000 ευρώ!

Εμφανιζόταν ως νευροογκολόγος, νευροχειρουργός, φυσιοπαθητικός, παιδοχειρουργός, παιδοογκολόγος, στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού, ερευνητής ιατρικού κέντρου της Ελβετίας, ακόμη και πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο πλευρό του η σύζυγός του, η οποία άνοιγε πόρτες ως… γόνος εφοπλιστικής οικογένειας.

Συγκατηγορούμενοι του δύο γιατροί-ογκολόγοι, από Λαμία και Βόλο, οι οποίοι φέρεται να του παρείχαν τα ιατρεία τους δήθεν για… εξέταση ασθενών. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν, ενώ αποδεδειγμένα έχουν εξαπατηθεί και άλλοι γιατροί, όπως ανέφερεαν στην αρχή της υπόθεσης αστυνομικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, έδινε ραντεβού με υποψήφια θύματα σε διαγνωστικά κέντρα, όπου παρουσιαζόταν ως “ειδικός” στην θεραπεία του καρκίνου. Αναζητούσε θύματα που βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της ανίατης ασθένειας. Είχε καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση σε ιατρικά κέντρα, και να εξαπατήσει γιατρούς που μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για αυτόν.

Με περίσσιο θράσος αμφισβητούσε τα αποτελέσματα των εξετάσεων που του παρουσίαζαν οι συγγενείς των θυμάτων του, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο που έθετε τους ασθενείς, καθώς κυνικά θεωρούσε πως βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο.

Η “θεραπεία” περιελάμβανε σκευάσματα, με ουσίες αγνώστου προέλευσης και χημικής σύστασης, χωρίς φαρμακευτικές ενδείξεις, τα οποία παρουσίαζε ως δήθεν εξελιγμένα ειδικά φάρμακα-αποστάγματα, τα οποία όπως προέκυψε στο πλαίσιο της έρευνας, περιείχαν, μεταξύ άλλων, δραστικές ουσίες κάνναβης. Σκευάσματα τέτοιου τύπου κατασχέθηκαν στην οικία του, όπου βρέθηκαν 65 μπουκάλια διαφορετικών ποσοτήτων.

Ο χειρουργός δεν ήξερε… αποστείρωση χεριών

Ο 47χρονος προσέγγιζε ανυποψίαστους ιατρούς διαγνωστικών κέντρων υποστηρίζοντας ότι μπορεί να συνεργαστούν για την θεραπεία των ασθενών τους. Τους έλεγε ότι θα τους έφερνε ασθενείς και θα “μοιράζονταν τα χρήματα”. Έστελνε υποψήφια θύματα σε διάφορα διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να ακούγεται το όνομά του ως “γιατρός”. Έκανε τον συνοδό ασθενών σε παρόμοια κέντρα αναζητώντας και εκεί υποψήφια θύματα. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ο συλληφθείς αναλάμβανε το συντονισμό χειρουργικών επεμβάσεων.

Ένας από αυτούς τους γιατρούς, όπως και οι γονείς των δύο ανήλικων παιδιών που πέθαναν, φαίνεται να αποτέλεσαν την αφορμή για τον εντοπισμό και την σύλληψή του.

Ο 47χρονος φέρεται να ζήτησε από τον συγκεκριμένο γιατρό, να μπει σε χειρουργείο μαζί του. Του έκανε εντύπωση, ότι ο “παν-επιστήμονας” με την μεγάλη εξειδίκευση δεν ήξερε την μεθοδολογία αποστείρωσης των χεριών πριν από ένα χειρουργείο. Το χειρότερο ήταν ότι κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο “αποστειρωμένος ψευδογιατρός”… έξυσε το μέτωπό του με τα αποστειρωμένα γάντια, κάτι που ποτέ δεν κάνει ένας χειρουργός, με αποτέλεσμα ο πραγματικός γιατρός να τον πετάξει έξω από το χειρουργείο.

Είχε κάνει το “γραφείο” του… εκκλησία με δεκάδες θρησκευτικές εικόνες προκειμένου να κεντρίζει το συναίσθημα των πονεμένων θυμάτων του και με το πρόσχημα της “θεϊκής” ιατρικής ιδιότητας αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από τα θύματά του.

Τα χρηματικά ποσά τα έπαιρνε είτε σε μετρητά, είτε σε μορφή επιταγών. Στη συνέχεια, φρόντιζε να προσδίδει νομιμοφάνεια στα ποσά που αποσπούσε, κυρίως μέσω της διοχέτευσης των επιταγών στην αγορά, χωρίς να φαίνεται ως οπισθογράφος. Με επιταγές πλήρωνε τα σχολεία των παιδιών του και άλλα… έξοδα σπιτιού.

Μια επιταγή στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο που φοιτούν τα δύο παιδιά του, φαίνεται να αποτέλεσε μία μικρή αφορμή της έρευνας και του εντοπισμού του. Κατάφεραν να τον βρουν από την ροή του χρήματος της συγκεκριμένης επιταγής. Είχε γίνει η σύνδεση των στοιχείων από το ιδιωτικό σχολείο και να φτάσουν στο σπίτι του στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου.

Παρουσιαζόταν στα θύματα του ως άτομο που “κούραρε” πολιτικούς, επιφανείς επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη του κλήρου. Μάλιστα κατά την διάρκεια συναντήσεων του με υποψήφια θύματα του, έστηνε εικονικές κλήσεις στο κινητό δήθεν για να δώσει τις συμβουλές του σε εξειδικευμένα αντικαρκινικά νοσοκομεία.

Έκανε και συναντήσεις με τα θύματα, σε κεντρική κλινική της Αττικής, στην οποία συνεργαζόταν γνωστός αγγειοχειρουργός. Οι συναντήσεις γίνονταν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ άλλες φορές πάλι σε καφέ ιδιωτικών κλινικών και σε καφέ ξενοδοχείου στην Κάντζα.

Το θράσος του ήταν τέτοιο που σε περίπτωση “λάθους” εξέτασης ενός ασθενούς πραγματοποιούσε άλλη εξέταση, η οποία φαινόταν… καθαρή, για βασίσει και να πείσει για την επιτυχία της πρωτοποριακής μεθόδου του! Ήταν τόσο αδίστακτος που σε μια περίπτωση, είχε καταφέρει να αποσπάσει 20.000 ευρώ από θύμα του, εν μέσω capital control…

Το σπίτι-φρούριο στην Αγία Μαρίνα

O 47χρονος διατηρούσε ένα σπίτι-φρούριο στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου, με πισίνα και γήπεδο τένις. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, που χρησιμοποιήθηκε και DRONE, ήταν συναινετικός στην έρευνα που έγινε στο σπίτι του αλλά δεν ήθελε να πει οτιδήποτε στους αστυνομικούς για την υπόθεση κάτι που θα έκανε στον ανακριτή, όπως τους είχε πει.

Πηγή
www.thetoc.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button