Επικαιρότητα

Παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης σε ειδική θεραπεία ασθενών με αυτισμό καταγγέλλουν νοσηλευτές

Η ανκοίνωση του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής

Παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης σε ειδική θεραπεία ασθενών με αυτισμό καταγγέλλει με αφορμή την πρόσφατη νοσηλεία ασθενή με αυτισμό στο ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο», ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής.

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:

«Ο συγκεκριμένος ασθενής εισήχθη με εισαγγελική εντολή στις 2/7/2018, προερχόμενος από δομή ΜΚΟ για άτομα με αυτισμό, η οποία με έγγραφό της αρνείται να φιλοξενήσει εκ νέου τον ασθενή.

Κατά την εισαγωγή του και κατά το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκαν από το Νοσηλευτικό Προσωπικό προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου τα προβλήματα, οι επιφυλάξεις και οι προβληματισμοί για τη νοσηλεία του ασθενούς σε ψυχιατρικό τμήμα, δεδομένου ότι τα ψυχιατρικά τμήματα είναι άκρως ακατάλληλα να καλύψουν τις ανάγκες του σε νοσηλεία και θεραπεία.

Με πρωτοβουλία της νοσηλεύτριας προϊσταμένης παραχωρήθηκε στον ασθενή μονόκλινο δωμάτιο και επετράπη από τους ιατρούς, η παραμονή των γονέων κοντά στον ασθενή για όσο το επιθυμούν, αφενός με γνώση των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων ενός ασθενή με αυτισμό και αφετέρου, με δεδομένη την καταστρατήγηση του ήδη επιβαρυμένου θεραπευτικού περιβάλλοντος, εις βάρος των υπολοίπων ασθενών.

Παρόμοια περιστατικά (αυτισμός, βαριά ή μέτρια νοητική υστέρηση) νοσηλεύονται κατά διαστήματα, τόσο στο ίδιο νοσηλευτικό τμήμα όσο και σε άλλες ψυχιατρικές κλινικές των Ψ.Ν.Α «Δαφνί» και «Δρομοκαΐτειο». Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι η κατεπείγουσα μεταφορά από το ψυχιατρικό τμήμα του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» δύο ασθενών με αυτισμό, σε ψυχιατρικό τμήμα στο ΨΝΑ «Δαφνί».

Ο χώρος, ο τρόπος λειτουργίας των ψυχιατρικών κλινικών, οι υποδομές και η εκπαίδευση του προσωπικού, δεν πληρούν τις προδιαγραφές, ώστε να παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία στους συγκεκριμένους ασθενείς. Επισημαίνουμε δε, ότι η μεικτή νοσηλεία ασθενών με αυτισμό, με ψυχιατρικούς ασθενείς (ακούσιες – εκούσιες νοσηλείες, ψυχιατροδικαστικοί ασθενείς), δυναμιτίζει το ήδη βεβαρημένο θεραπευτικό περιβάλλον (υπερπληρότητα κλινών, υποστελέχωση), προκαλώντας ιδιαίτερες δυσχέρειες και προβλήματα στο συνεχές της θεραπείας του συνόλου των ασθενών,  ενώ παράλληλα, ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης αυτοκαταστροφικών και ετεροκαταστροφικών συμπεριφορών προς το σύνολο των ασθενών, των πολιτών (επισκεπτήριο) και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Διαβάστε:  «Το Δελφίνι»: Ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό για αυτιστικούς μαθητές
Από το θεραπευτικό σκέλος δε, η παραμονή των αυτιστικών ασθενών σε ψυχιατρικό τμήμα δεν έχει κανένα θεραπευτικό αποτέλεσμα τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, διότι απαιτείται συγκεκριμένο θεραπευτικό περιβάλλον, για τη θεραπεία τους.

Σε συνεπεία όλων των ανωτέρω, ως Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής, καλούμε την Πολιτεία, να παρέμβει άμεσα για την επίλυση του προβλήματος, με τη μεταφορά των ασθενών σε ειδικές Μονάδες Ψυχικής Υγείας, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί και λειτουργούν για τους συγκεκριμένους ασθενείς, ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν τις υπηρεσίες που πραγματικά έχουν ανάγκη και να διασφαλίζεται το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην πρόσβαση στη θεραπεία».

Πηγή
www.athensvoice.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button