Άρθρογραφία

Παιδιά με αυτισμό: «Είναι άγγελοι του θεού» – Το μήνυμα Κύπριας μάνας προς την κοινωνία

Της Μύριας Γεωργίου

«Να τα αποδέχονται τα μωρά τους όπως είναι, να τα αγαπούν όπως είναι, γιατί αυτά τα μωρά είναι άγγελοι του θεού..»

Μία Κύπρια μάνα μιλά στο Newsbomb για το πως είναι να είναι μητέρα παιδιού με αυτισμό, πως αντιμετωπίζει η κοινωνία τα παιδιά με ιδιαιτερότητες, για την στήριξη από το κράτος και το πως βλέπει το μέλλον για το αγγελούδι της. – Το μήνυμα της μητέρας προς την κοινωνία μας.

-Τι σχέση έχουν τα παιδιά σου μεταξύ τους;

Με τα αδέλφια του είναι καλά, αλλά δεν θα προτιμήσει να κάτσει μαζί τους ή να παίξει μαζί τους, προτιμά να είναι μόνος του. Τα άλλα παιδία τον προσεγγίζουν αλλά προτιμά να παίζει μόνος του. Σπάνια θα προτιμήσει να παίξει ένα παιχνίδι μαζί τους.

-Πότε είχατε καταλάβει πως το παιδί σας έχει ιδιαιτερότητες; (σε ποια ηλικία και πως το καταλάβατε; )

Ήταν περίπου 3 χρονών όταν το καταλάβαμε, έκανε κάποιες στερεότυπες κινήσεις, για παράδειγμα στο πάρκο περπατούσε πηγαίνοντας δεξιά και αριστερά, στην αρχή μας έλεγε κάποιες λέξεις «μάμα, παπά» αλλά στην συνέχεια σταμάτησε εντελώς και δεν είχε καθόλου βλεμματική επαφή.

-Πότε είχατε πάρει διάγνωση;

Όταν είδαμε αυτά τα συμπτώματα είχαμε πάει σε Παιδονευρολόγο για διάγνωση και μας είπε πως έχει αυτισμό.

-Πως αρέσει στον Ηλία να περνά το χρόνο του;

Του Ηλία του αρέσει πολύ να βλέπει τηλεόραση,  να παίζει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και με το κινητό του τηλέφωνο, του αρέσει  να ακούει μουσική, να βλέπει βίντεο.

-Πώς σας αντιμετωπίζει η κοινωνία;

Έχει ανθρώπους που παρατηρώ ότι δεν αποδέχονται τα παιδιά αυτά, για παράδειγμα μπορεί να πάω στο supermarket μαζί του, και ο Ηλίας να είναι χαρούμενος, να πηδά πάνω κάτω και να κάνει τις κραυγές του, και κάποιοι τον βλέπουν περίεργα.

Έχει όμως και ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τις ιδιαιτερότητες που έχει και τις αποδέχονται, τον αγαπούν, θα τον προσεγγίσουν και θα του μιλήσουν, μπορεί να πάω μόνη μου στο supermarket και τον γυρεύουν, επειδή θα ήθελαν να τον δουν.

-Κατά την προσωπική σας γνώμη είναι εύκολο ένας γονιός να αποδεχτεί ότι το παιδί του έχει κάποιες ιδιαιτερότητες από τα υπόλοιπα;

Διαβάστε:  Μελέτη-ορόσημο εντόπισε 102 γονίδια σχετικά με τον αυτισμό

Εύκολο δεν είναι, στην αρχή εμείς πανικοβληθήκαμε, δεν ξέραμε πως να το αντιμετωπίσουμε, όμως το δεχτήκαμε. Αυτό είναι το παν,  το σημαντικότερο είναι ο γονιός να αποδεχτεί το παιδί του για να μπορεί να το βοηθήσει. Ευχαριστώ τον θεό επειδή εδώ και 10 χρόνια βλέπω πως ο Ηλίας προχωρά σταδιακά διότι και εμείς οι γονείς του είμαστε κοντά του.

-Τι συμβουλή θα έδινες εσύ σαν γονιός στους υπολοίπους γονείς που έχουν παιδιά με ιδιαιτερότητες;

Να τα αποδέχονται τα μωρά τους όπως είναι, να τα αγαπούν όπως είναι, γιατί αυτά τα μωρά είναι άγγελοι του θεού και ειλικρινά.. είναι μεγάλη χαρά, αν και είναι δύσκολο, είναι μεγάλη χαρά να έχεις παιδί σαν και αυτό στο σπίτι σου, είναι κάτι το απερίγραπτο.

-Πιστεύετε πως τα παιδιά με ιδιαιτερότητες μπορούν σε αυτή την χώρα να ζήσουν μια ζωή χωρίς να στιγματίζονται; Πως βλέπεις το μέλλον για το παιδί σου

Η κοινωνία κατ’ εμένα δεν παρέχει αρκετές υποδομές γι αυτά τα παιδιά. Για τον Ηλία ανησυχώ περισσότερο σε σχέση με τα άλλα δύο μου παιδιά, γιατί ξέρω πως εκείνα θα σπουδάσουν, θα κάνουν οικογένεια, ο Ηλίας έχει εμάς άλλα όταν θα φύγουμε, δεν μπορώ να υποχρεώσω τα άλλα μου παιδιά να πάρουν την ευθύνη, και δεν μπορώ να φανταστώ να καταλήγει το παιδί μου μέσα σε ένα ίδρυμα.

-Το κράτος σας στηρίζει;

Ναι το κράτος μας στηρίζει, η βοήθεια του είναι σημαντική. Είναι πολλά τα έξοδα των θεραπειών που χρειάζονται τα παιδιά, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, ρουχισμό και κάποια έπιπλα που χρειάζονται για το σπίτι μας τα παρέχει το κράτος.

-Τι θα ήθελες να κάνει το κράτος γι αυτά τα παιδιά;  

Διαβάστε:  Το πρώτο αγρόκτημα για ΑμεΑ στην Αττική

Να φτιαχτούν ειδικές υποδομές που θα μπορούν να στηρίξουν αυτά τα παιδιά, που θα μπορούν να απασχολούνται με δραστηριότητες, που θα τα προωθούν και που θα μπορούν να ανεξαρτητοποιηθούν.

 Υπάρχουν περιθώρια να γίνουν υποδομές που να προσφέρουν δραστηριότητες που να είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντα αυτών τον παιδιών και να μπορούν να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν τις δυνατότητες τους.

Αυτό που ζητώ από την κοινωνία, είναι να αποδεχθούν αυτά τα παιδιά όπως είναι και όχι μόνο εμείς που έχουμε παιδιά με ιδιαιτερότητες άλλα όλος ο κόσμος και να τα στηρίζει περισσότερο.

Το μήνυμα της μητέρας προς την κοινωνία

Το μήνυμα μου προς την κοινωνία είναι να μην κρίνει αυτά τα μωρά, διότι είναι σε πολύ καλύτερη θέση από εμάς.. αυτά τα μωρά είναι κοντά στο θεό.. είναι μωρά του θεού και ο θεός πάντα μεριμνά για αυτά οπότε και οι γονείς και ο κόσμος να τα αποδέχονται να τα αγαπούν και να τα στηρίζουν όσο μπορούν.

Ο αυτισμός είναι μία αναπτυξιακή διαταραχή η οποία εμποδίζει το παιδί να κατανοήσει σωστά αυτά που βλέπει, ακούει και αισθάνεται. Σαν αποτέλεσμα, το παιδί έχει προβλήματα στην επικοινωνία, κοινωνική επαφή, διαπροσωπικές σχέσεις και συμπεριφορά. Ο βαθμός σοβαρότητας των συμπτωμάτων του αυτισμού είναι διαφορετικός από παιδί σε παιδί. Ο αυτισμός είναι 4 έως 5 φορές πιο συχνός στα αγόρια παρά στα κορίτσια.

Τα παιδιά με αυτισμό παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, είναι εξαιρετικά χαρισματικά και έχουν υψηλές ικανότητες. Το βασικό στην αντιμετώπιση των δυσκολιών είναι η άμεση παρέμβαση. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να είναι συνειδητοποιημένοι και να έχουν συμφιλιωθεί με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί τους και να το αποδεχθούν.

Πηγή
www.newsbomb.com.c
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button