Παιδί με αυτισμό και Ψυχολογία.
Το μεγάλωμα ενός αυτιστικού παιδιού μπορεί να είναι σύνθετο, αλλά σίγουρα όχι και ακατόρθωτο. Σαν γονείς καταρχάς αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να μην παραμελείτε τον εαυτό σας. H ψυχολογία σας είναι πολύ σημαντική. Χρειάζεστε και ψυχική και σωματική δύναμη για να μεγαλώσετε ένα παιδί. Άλλωστε όσο πιο ισορροπημένοι και υγιείς νιώθετε τόσο πιο αρμονικό θα είναι και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το παιδί σας.
Δεν θα πρέπει να αγχώνεστε αν το παιδί σας έχει αυτισμό, διότι με τη κατάλληλη θεραπεία, με την αγάπη και την φροντίδα σας θα καταφέρει να αναπτυχθεί και να ζήσει μια όμορφη ζωή. Το άγχος θα δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στο σπίτι, που σίγουρα κανείς δεν επιθυμεί.
Για ένα παιδί με αυτισμό υπάρχουν θεραπείες, για να μπορέσει να μάθει πράγματα και να εξελιχθεί. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί και προγράμματα που ειδικεύονται στην κάλυψη των αναγκών παιδιών με αυτισμό. Αν έχετε δει σημάδια που να δείχνουν ότι το παιδί σας έχει αυτισμό αρχίστε του αμέσως θεραπεία με ειδικούς. Μην χρονοτριβείτε και μην περιμένετε να ξεπεραστεί μόνο του το πρόβλημα. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάπτυξη του παιδιού σας και η μείωση των συμπτωμάτων.
Αν το παιδί σας έχει αυτισμό θα πρέπει να είστε πολύ καλά ενημερωμένοι πάνω σε αυτό το θέμα για να μπορείτε να δράτε άμεσα αν συμβεί κάτι και να παίρνετε σωστές αποφάσεις. Μάθετε τις θεραπευτικές επιλογές που έχει το παιδί σας και ενημερωθείτε για το καθετί που μπορεί να το αφορά και να το βοηθήσει. Επίσης πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε και να ψυχολογήσετε το παιδί σας. Πρέπει να είστε σε θέση να καταλάβετε τι το στεναχωρεί, το αγχώνει, του αρέσει. Να γνωρίζετε τι μπορεί να έχει θετικές και τι αρνητικές συνέπειες για το παιδί σας. Άλλωστε είναι καλύτερο να προλαβαίνετε καταστάσεις παρά να προσπαθείτε μετά να ηρεμήσετε τα πράγματα. Αποφύγετε τις περιττές εντάσεις.
Φυσικά το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας, αλλά και τον εαυτό σας, είναι το να αποδεχτείτε τις ιδιαιτερότητες του. Δεν θα πρέπει να θεωρείτε ότι το παιδί σας είναι διαφορετικό από τα άλλα. Να το αγαπάτε για αυτό που είναι. Εκτιμήστε την προσωπικότητα, τα «θέλω» και τις ανάγκες του και δείξτε του πως το αποδέχεστε και το θαυμάζετε.
Επιπλέον, θα πρέπει να είστε πολύ υπομονετικοί με το παιδί σας και να μην έχετε παράλογες απαιτήσεις από αυτό. Δημιουργήστε του ένα κλίμα ασφάλειας και θαλπωρής και στο σπίτι, αλλά και σε χώρους που μπορεί να πηγαίνετε. Ακόμα δεν θα πρέπει να αφήνετε όλη τη δουλειά στους ειδικούς, αλλά ζητώντας τη γνώμη τους να αρχίσετε και εσείς να κάνετε δραστηριότητες με το παιδί σας, οι οποίες πιθανόν να ενισχύσουν την ανάπτυξή του. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε το παιδί σας τι έκανε στη θεραπεία και να κάνετε το ίδιο και στο σπίτι.
Σημαντική είναι και η συνέπεια στην καθημερινότητα ενός αυτιστικού παιδιού. Τα παιδιά με αυτισμό έχουν μεγαλύτερη πρόοδο όταν ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα κάθε μέρα. Ένα πρόγραμμα λοιπόν με τις ώρες που θα κοιμάται, θα τρώει και θα κάνει τις υπόλοιπες δραστηριότητες του θα ήταν πολύ εποικοδομητικό.
Τέλος είναι σημαντικό να επιβραβεύετε το παιδί σας για τα κατορθώματά του, ώστε να του δίνετε κίνητρα για την επόμενη επιτυχία.