Άρθρογραφία

«Ο θρήνος τελείωσε»: Η όρκα που κουβαλούσε για μέρες μαζί το νεκρό μωρό της, τελικά το άφησε

Αφού το «κουβάλησε» δίπλα της για 17 ημέρες, κολυμπώντας περισσότερα από 1.000 μίλια, η όρκα που συγκίνησε τον πλανήτη με τον θρήνο της σε ένα πρωτοφανές στα χρονικά περιστατικό, άφησε τελικά ελεύθερο το νεκρό μωρό της.

Η Tahlequah, όπως ονομάζεται η φάλαινα, ήταν τόσο συναισθηματικά φορτισμένη από το θάνατο του μωρού της, που πέθανε 30 λεπτά μετά την γέννησή του, που αρνήθηκε να το αφήσει στον ωκεανό.

Αυτό που έκανε, αφού προσπάθησε μάταια να το σώσει κουβαλώντας το στα ανοιχτά της Βικτώρια του Καναδά, ήταν άλλοτε να σπρώχνει με το ρύγχος της και άλλοτε να πιάνει με το στόμα το άψυχο μωρό της για να το κρατά στην επιφάνεια των νερών του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ο ιδρυτής του Κέντρου Ερευνών Φαλαινών, Κεν Μπάλκομπ, που παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την πορεία τους, δήλωσε σήμερα πως ο θρήνος της μητέρας «τελείωσε». «Πέρασε σήμερα από το παράθυρό μου με άλλες φάλαινες και έδειχνε δραστήρια και υγιής», είπε στους Seattle Times.

Η Tahlequah, γνωστή με τον κωδικό J35, είναι φάλαινα- δολοφόνος, ένα είδος που απειλείται πλέον με εξαφάνιση καθώς από το 2015 μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί ούτε μία επιτυχημένη γέννα.

«Η συγκεκριμένη όρκα ενδεχομένως έχει χάσει άλλα δύο μωρά από τότε που γέννησε ένα αρσενικό το 2010. Ίσως γι’ αυτό η πιο πρόσφατη απώλεια ήταν τόσο συναισθηματική και δύσκολη για εκείνη», λέει ο Κεν Μπάλκομπ. «Είναι ζωντανή και καλά και τουλάχιστον έχει ξεπεράσει αυτό το κομμάτι του θρήνου της. Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που σίγουρα την είδα. [Το νεκρό μωρό] δεν είναι πια εκεί», πρόσθεσε.

Η ιστορία της Tahlequah έχει προκαλέσει τεράστια συγκίνηση σε όλον τον πλανήτη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανησυχητική μείωση των φαλαινών-δολοφόνων.

Ένας από τους λόγους αποτυχίας της αναπαραγωγής των φαλαινών-δολοφόνων είναι η έλλειψη της βασικής τροφής τους- του σολομού Chinook, ενώ απειλούνται και από την τοξική ρύπανση αλλά και τον θόρυβο από τα σκάφη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 75 φάλαινες- δολοφόνοι, ενώ το 1995 υπήρχαν 98.

«Ο λόγος που η Tahlequah έχασε το μωρό της και άλλες φάλαινες χάνουν τα δικά τους είναι επειδή δεν υπάρχει αρκετός σολομός. Ας ελπίσουμε πως θα κάνουμε κάτι γι’ αυτό», καταλήγει ο Κεν Μπάλκομπ.

Πηγή
Lifo
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button