Οστεοαρθρίτιδα: Οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια συχνή πάθηση των αρθρώσεων που μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία. Εκδηλώνεται όταν φθείρεται ο χόνδρος μεταξύ των οστών, προκαλώντας το τρίψιμο των οστών μεταξύ τους.
Παράγοντες κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα είναι η καταπόνηση των αρθρώσεων, το ιστορικό τραυματισμών στις αρθρώσεις, η ηλικία, η γενετική προδιάθεση και τα περιττά κιλά.
Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες ίσως δίνει το έναυσμα για την εκδήλωση οστεοαρθρίτιδας, σύμφωνα με μελέτη του Ιατρικού Ερευνητικού Ιδρύματος της Οκλαχόμα.
Οι επιστήμονες εξέθεσαν σε διατροφή με πολλά λιπαρά εργαστηριακά ποντίκια. Όμως, παρατήρησαν ότι η σύσταση των υδατανθράκων ακόμα και σε διατροφικό πλάνο με λίγα λιπαρά αρκούσε για να αλλάξει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.
Ως βασικοί ένοχοι θεωρήθηκαν οι φυτικές ίνες και η ζάχαρη.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αλλαγή των επιπέδων της σακχαρόζης και των φυτικών ινών στην διατροφή άλλαζε και την παθολογία της οστεοαρθρίτιδας στα τρωκτικά. Η διατροφή με πολλή σακχαρόζη αύξανε τις ενδείξεις φλεγμονής, ενώ μια διατροφή με πολλές φυτικές ίνες προκαλούσε αλλαγή στα γονίδια του χόνδρου και τις οδούς ανταπόκρισης του κυτταρικού στρες.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Disease Models & Mechanisms.