Επικαιρότητα

Οκτώβριος: Μήνας αφιερωμένος στον Καρκίνο του μαστού!

Πριν σχεδόν 15 χρόνια η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία «λανσάρισε» και στη χώρα μας την εκστρατεία για τον καρκίνο του μαστού, αφιερώνοντας σ’ αυτήν όλο τον μήνα Οκτώβριο. Η πρωτοβουλία είχε σημαντική απήχηση στον πληθυσμό, αφού σε λίγα χρόνια κινητοποίησε χιλιάδες γυναίκες και δεκάδες οργανώσεις, που συμμετείχαν ενεργά ή δημιούργησαν εκδηλώσεις με μηνύματα για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της συγκεκριμένης νόσου.

Σταθμός στην σχετική δράση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας υπήρξε η λειτουργία των κινητών μαστογράφων της, που για 12 χρόνια ανελλιπώς έχουν κυριολεκτικά σαρώσει όλες τις περιοχές της χώρας κάνοντας δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο σε περίπου 60.000 γυναίκες. Επίτευγμα πρωτοπόρο, σεμνό και ουσιαστικό.

Αποφύγαμε τις ιδιαίτερα προκλητικές life style εκδηλώσεις ή το εντατικό promotion (στα αγγλικά για να είμαστε της μόδας). γιατί δεν είχαμε ούτε χρόνο γι΄αυτά, αφού δουλεύαμε σκληρά για να υλοποιούμε τα προγράμματα μας, αλλά και γιατί δεν θεωρούμε αποστολή μας να φωτογραφιζόμαστε χαμογελαστοί μία φορά το χρόνο ή να συλλέγουμε δίπλα μας διασημότητες σε εκδηλώσεις (που και αυτό το έχουμε κάνει και θα το κάνουμε όταν έτσι εξυπηρετείται κάποιο ουσιαστικό έργο μας).

Βέβαια, εκείνο που προέχει και αφορά όλες τις γυναίκες της χώρας δεν είναι πρωτίστως αν εμείς είμαστε παραγωγικοί ή όχι. Είναι το που βρισκόμαστε σήμερα και τι προβλέπεται για το άμεσο μέλλον για τον καρκίνο του μαστού. Οι εξελίξεις γι’ αυτή τη νόσο είναι πραγματικά πολλές και εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Σε συντομία:

  • Η 5ετής επιβίωση σύμφωνα με τα στοιχεία από όλες τις χώρες με αξιόπιστα στοιχεία φτάνει το 87%. Σε επίσης υψηλά επίπεδα φτάνει και η δεκαετής
  • Η βελτίωση στην επιβίωση τις τελευταίες δεκαετίες είναι συνεχώς ανοδική και αναμένεται η δεκαετής επιβίωση να φτάσει το 2035 το 100%
  • Αυτές οι ευχάριστες εξελίξεις συνοδεύονται και από το γεγονός πως η ποιότητα ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχει σημαντικά βελτιωθεί, καθώς: οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν γίνει κατά κανόνα λιγότερο εκτεταμένες ή ακρωτηριαστικές, η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί καινούργιες πιο αποτελεσματικές και με λιγότερες παρενέργειες τεχνικές και η χημειοθεραπεία υποστηρίζεται πλέον από μεθόδους παρακολούθησης και από φαρμακευτικές αγωγές που μειώνουν σημαντικά τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της.
  • Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και έχει πλουτίσει τις γνώσεις μας για τον καρκίνο του μαστού σε μοριακό και γενετικό επίπεδο και έτσι σήμερα τον κατηγοριοποιούμε και τον καταλαβαίνουμε καλύτερα  σε σχέση με την απλή μορφολογική ταξινόμηση που χρησιμοποιούσαμε για πάρα πολλά χρόνια.
  • Νέα φάρμακα που στηρίζονται στην εξατομικευμένη εκτίμηση του κάθε ασθενούς και του όγκου του, οδηγούν σε νέες φαρμακευτικές αγωγές, που υπόσχονται καλύτερα αποτελέσματα.
Διαβάστε:  Η Ρεβέκα Γιαννοπούλου «σβήνει» δωρεάν τα σημάδια της μαστεκτομής!

Πέρα από αυτές τις εξελίξεις στο θεραπευτικό πλαίσιο, υπάρχουν συνεχείς βελτιώσεις στη διαγνωστική διερεύνηση, ενώ εξίσου σημαντική αναδεικνύεται η ανάγκη της πολύπλευρης στήριξης των ασθενών, αυτό που ονομάζουμε ολιστική φροντίδα.

Τέλος, φαίνεται ότι σταδιακά υπάρχει μία τάση ο προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία να ξεκινά σε ηλικία μεγαλύτερη (45 ετών) ή τουλάχιστον να συνεχίζει να ξεκινά από τα 40, αλλά να γνωρίζει η εξεταζόμενη πως λόγω της πυκνότητας των μαστών είναι πιο συχνή σ’ αυτή την ηλικία η ανάγκη για πρόσθετες εξετάσεις ( π.χ. υπερηχογράφημα), ενώ η πιθανότητα ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων ή ακόμα και υπερδιάγνωσης είναι αυξημένες.

Για τη χώρα μας είναι προφανής η έλλειψη οργανωμένου δικτύου περίθαλψης των ασθενών με καρκίνο του μαστού. ιδιαίτερα στον τομέα της υποστήριξης τα κενά είναι τεράστια. Μερικές οργανώσεις προσπαθούν να καλύψουν ένα μικρό μέρος των αναγκών, αλλά δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν την κρατική μέριμνα. τη μόνη που μπορεί να δώσει ίσες και ισχυρές δυνατότητες στήριξης σε όλες τις Ελληνίδες.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία συμβάλει και αυτή προς αυτό το σκοπό έχοντας πίσω της μία εμπειρία τουλάχιστον 40 χρόνων ψυχοκοινωνικής στήριξης. Έχει επίσης το πλεονέκτημα να διαθέτει παραρτήματα σχεδόν σε όλη τη χώρα, άρα η εμβέλεια της να είναι πολύ μεγαλύτερη. Με τον γρήγορο εκσυγχρονισμό της εταιρείας ελπίζουμε να πολλαπλασιάσουμε τις δυνατότητες μας σε αυτόν τον τομέα.

Πιστεύουμε ότι ο καρκίνος του μαστού έχει απομυθοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Εκτιμούμε πως η σύγχρονη Ελληνίδα είναι πιο συνειδητή σε θέματα πρόληψης. Ανησυχούμε για τα αποτελέσματα της τεράστιας οικονομικής καταστροφής που έχει υποστεί η χώρα μας, που πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον χώρο της υγείας. Το τσουνάμι της ακρίβειας των νέων θεραπειών αποτελεί άμεση απειλή για τα ασφαλιστικά ταμεία μας.

Διαβάστε:  Ευάγγελος Φιλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας: Τέσσερα θέματα για το μαστό που πρέπει να ξαναδούμε

Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές νομίζουμε ότι είναι ανάγκη όλοι να συσπειρωθούμε και να βοηθήσουμε . Γιατί ο πλούτος βρίσκεται στην αγάπη προς τους συνανθρώπους μας. Και η δύναμη μας στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία θα γιορτάσει σε λίγους μήνες τα 60 χρόνια συνεχούς δημιουργικής δράσης. Σας καλεί να την στηρίξετε, για να συνεχίσει να είναι η ανεξάρτητη από συμφέροντα και ανιδιοτελής πρόμαχος της καλής ζωής και της καταπολέμησης του καρκίνου. Γίνε και εσύ μέλος, βοήθησε στις εθελοντικές δράσεις, πλαισίωσε τις εκδηλώσεις μας.

Γίνε και εσύ μία γυναίκα που δεν καρτερεί, αλλά προνοεί.

Ευάγγελος Φιλόπουλος

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος είναι Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, 

Πηγή
www.cancer-society.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button