Ψυχολογία

Ογκολόγος αποκαλύπτει: Οι τέσσερις πιο συχνές φράσεις που λέγονται στο κατώφλι του θανάτου και τι μας διδάσκουν

Κάθε μία από τις φράσεις προσφέρει ένα σημαντικό μάθημα για μια ολοκληρωμένη και επιτυχημένη ζωή

Η ζωή του καθενός είναι διαφορετική – ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να λένε μια από τις τέσσερις κοινές φράσεις πριν από τον θάνατο, σύμφωνα με τον βραβευμένο με Πούλιτζερ συγγραφέα και ογκολόγο Siddhartha Mukherjee.

Κάθε μία από τις πιο συχνές φράσεις που λένε οι άνθρωποι πριν από τον θάνατο, προσφέρει ένα σημαντικό μάθημα για μια ολοκληρωμένη και επιτυχημένη ζωή, είπε ο Mukherjee κατά τη διάρκεια μιας εναρκτήριας ομιλίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια την περασμένη εβδομάδα. «Κάθε άτομο που έχω γνωρίσει σε αυτή τη στιγμή της μετάβασης ήθελε να πει μία από τις εξής τέσσερις φράσεις:

  • Θέλω να σου πω ότι σε αγαπώ.
  • Θέλω να σου πω ότι σε συγχωρώ.
  • Θα μου έλεγες ότι με αγαπάς;
  • Θα μου έδινες τη συγχώρεση σου;

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν ότι πεθαίνουν συχνά εκφράζουν κάποια παραλλαγή ενός από αυτά τα τέσσερα θέματα – υποδεικνύοντας ότι περίμεναν μέχρι να αργήσουν να δείξουν την εκτίμησή τους για τους άλλους ή να διορθώσουν τα διαπροσωπικά τους λάθη», είπε ο Mukherjee, συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου μη λογοτεχνίας του 2011 «Ο Αυτοκράτορας όλων των Ασθενειών: Μια Βιογραφία του Καρκίνου».

Αντίθετα, έτρεφαν μνησικακίες, ζούσαν με ανεπίλυτες ενοχές ή πέρασαν χρόνια φοβούμενοι να είναι ευάλωτοι, εξήγησε ο Mukherjee. Οι τύψεις, το άγχος, η κακή ψυχική υγεία, ακόμη και οι ορμονικές και ανοσολογικές ανισορροπίες μπορούν να εμποδίσουν την προσωπική και επαγγελματική σας ανάπτυξη, έγραψε ο επιστήμονας νευροσυμπεριφορικής J. Kim Penberthy σε μπλογκ του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια το 2022.

«Αγάπη και συγχώρεση, θάνατος και μετάβαση. Το να περιμένεις [για να εκφραστείς] απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο», είπε ο Mukherjee, προσθέτοντας ότι οι νέοι θα πρέπει «να το λάβουν σοβαρά υπόψη. Ζείτε σε έναν κόσμο όπου η αγάπη και η συγχώρεση έχουν γίνει ανούσιες, ξεπερασμένες κοινοτοπίες… Είναι λέξεις με τις οποίες οι άνθρωποι έχουν μάθει να γελούν».

Το να συμβιβαστείτε με το γεγονός ότι έχετε αδικήσει ή πληγώσει κάποιον μπορεί να είναι δύσκολο. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε αυτά τα τέσσερα βήματα, συνιστά ο Richard Cowden, ψυχολόγος κοινωνικής προσωπικότητας με το πρόγραμμα Human Flourishing στο Ινστιτούτο Ποσοτικής Κοινωνικής Επιστήμης του Χάρβαρντ:

  1. Αναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας
  2. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει αρνητικά συναισθήματα, όπως τύψεις και ενοχές
  3. Ζητήστε μια ειλικρινή συγγνώμη και προσπαθήστε να επανορθώσετε
  4. Μάθετε από την εμπειρία και προχωρήστε

«Είναι άβολο να παραδέχεσαι ότι έχεις κάνει κάτι λάθος και είναι φυσικό να προστατεύεις την αυτοεκτίμησή σου απορρίπτοντας αυτό που συνέβη ή δικαιολογώντας τη συμπεριφορά σου», είπε ο Cowden στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ το 2022. «Τα λάθη του παρελθόντος σας, σας βοηθούν να ζήσετε πληρέστερα στο παρόν. Μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο καλύτερα νιώθετε αν καταφέρετε να μπείτε στη διαδικασία να συγχωρήσετε τον εαυτό σας».

«Μπορείτε επίσης να δείξετε εκτίμηση για τους ανθρώπους μιλώντας τη γλώσσα της αγάπης: Πηγαίνετε το όχημα του συντρόφου σας στο πλυντήριο αυτοκινήτων χωρίς να τον/την ρωτήσετε ή κάντε έκπληξη στη μαμά σας με λουλούδια. Βγείτε έξω για δείπνο με τους φίλους σας ή πάρτε κάποιον αγκαλιά. Απλώς πείτε, ‘Σ’ αγαπώ’ ή ‘Σε εκτιμώ’. Απλώς βεβαιωθείτε ότι εννοείτε πραγματικά λέξεις όπως ‘αγάπη’ και ‘συγχώρεση’ όταν τις χρησιμοποιείτε», είπε ο Mukherjee.

«Σας προκαλώ να χρησιμοποιήσετε αυτές τις λέξεις», είπε. «Αλλά όχι σαν κλισέ. Δώστε τους αληθινό νόημα. Κάντε το με τον δικό σας τρόπο, όποιος κι αν είναι αυτός».

Με πληροφορίες από CNBC\

Πηγή
www.lifo.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button