Επικαιρότητα

ΟΑΕΔ: Έρχεται πρόγραμμα για την ένταξη 3.000 ΑμεΑ στην εργασία

Πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, για την ένταξη στην εργασία 3.000 ΑμεΑ, ηλικίας 18-29 ετών σχεδιάζει ο ΟΑΕΔ, ενώ παράλληλα δημιουργούνται 50 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε όλη την Ελλάδα και ιδρύονται 100 Κέντρα Στήριξης της οικογένειας και ξενώνες για παιδιά με αναπηρία και τους γονείς τους.

Αυτές είναι μερικές από τις δράσεις του υπ. Εργασίας για τα άτομα με αναπηρία. Ειδικότερα όπως αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υλοποιεί τα τελευταία 3,5 χρόνια σειρά παρεμβάσεων.

Όπως σημειώνει οι παρεμβάσεις αυτές έχουν στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ΑμεΑ, τη στήριξη της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας και συνολικά τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Στο πλαίσιο αυτό, καταργήθηκε το «χαράτσι» των 46 ευρώ στα ΚΕΠΑ, υλοποιεί τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας και εξασφάλισε πως από τον Ιανουάριο του 2019 όλα τα προνοιακά επιδόματα θα αποδίδονται από τον ΟΠΕΚΑ την ίδια μέρα,κάθε μήνα.Παράλληλα, με στόχο την αποϊδρυματοποίηση αλλάζει το καθεστώς των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) ώστε να συμπεριλαμβάνουν όλες τις αναπηρίες.

Το επόμενο διάστημα δημιουργούνται 50 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε όλη την Ελλάδα. Ιδρύονται 100 Κέντρα Στήριξης της οικογένειας και ξενώνες για παιδιά με αναπηρία και τους γονείς τους, ενώ αυξάνονται οι κατασκηνώσεις ΑμεΑ και οι κινητές μονάδες για τη βοήθεια των οικογενειών.

Με τον νόμο για την Αναδοχή και Υιοθεσία, θεσπίστηκε η επαγγελματική αναδοχή για τα Άτομα με Αναπηρία.

Επικαιροποιήθηκε ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας και διευρύνθηκαν από 43 σε πάνω από 150 οι μη αναστρέψιμες παθήσεις, για τις οποίες η πιστοποίηση είναι εφ’ όρου ζωής, μεταξύ αυτών και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Διαβάστε:  ΟΑΕΔ: Τα βήματα για την αίτηση στην πλατφόρμα για το επίδομα των 400 ευρώ

Όλοι οι πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική ή Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη στην 15ετια. Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα απονομής του επιδόματος βαριάς αναπηρίας από την Πρόνοια σε ασφαλισμένους που αδυνατούν να λάβουν σύνταξη λόγω χρεών προς τον ΕΦΚΑ.

Παράλληλα εξαιρέθηκε το προνοιακό επίδομα αναπηρίας από το εισόδημα ώστε να μπορούν να λαμβάνουν το ΚΕΑ και χαμηλόμισθα ΑμεΑ. Επεκτάθηκε η καταβολή του εξωιδρυματικού επιδόματος αναπηρίας (παρατετραπληγίας) και σε όσους πάσχουν από παθήσεις που επιφέρουν τα ίδια αποτελέσματα με την παρατετραπληγία. Θεσπίστηκε η διατήρηση του δικαιώματος καταβολής σύνταξης ή επιδόματος πρόνοιας σε όσους ψυχικά πάσχοντες εργάζονται, στο πλαίσιο της ψυχοκοινωνικής τους αποκατάστασης.

Τέλος, για τη στήριξη της εργασίας των Ατόμων με Αναπηρία, όσα ΑμεΑ συμμετέχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης, εργάζονται σε ΚΟΙΣΠΕ και ΚΟΙΝΣΕΠ, δεν χάνουν το προνοιακό επίδομα αναπηρίας.

Ενισχύονται οι ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης με 2 εκατ. ευρώ για να προσλάβουν ΑμεΑ.

Πηγή
www.dikaiologitika.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button