Υγεία

Νόμπελ Ιατρικής για τη νέα θεραπεία κατά του καρκίνου σε ένα Αμερικανό και ένα Ιάπωνα ερευνητή!

Το Νόμπελ Ιατρικής δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας και οι δύο ερευνητές -ανοσολόγοι που το κέρδισαν, δεν είναι οι μόνοι που χαμογελούν. Ο καρκίνος σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και η αντιμετώπισή του αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιατρικής. Οι φετινοί νικητές του Νόμπελ Ιατρικής, με την ανακάλυψή τους καθιερώνουν μια εντελώς νέα θεραπεία κατά του καρκίνου.

Πρόκειται για τον Ιάπωνα Τασούκο Χόνζο και τον Αμερικανό Τζέιμς Άλισον.

Ο Άλισον μελέτησε μια πρωτεΐνη στα κύτταρα που λειτουργεί επίσης ως φρένο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Συνειδητοποίησε ότι υπάρχει η δυνατότητα απελευθέρωσης του «φρένου» στο ανοσοποιητικό μας σύστημα προκειμένου να καταπολεμήσει καρκινικούς όγκους. Στη συνέχεια ανέπτυξε την ιδέα του σε μια ολοκαίνουργια προσέγγιση για τη θεραπεία των ασθενών.

Secretary of the Nobel Committee of the Karolinska Institute Thomas Perlmann announces 2018 Nobel Prize for Physiology or Medicine in Stockholm, Sweden October 1, 2018. REUTERS/Anna Ringstrom

Παράλληλα, ο Χόνζο ανακάλυψε μια πρωτεΐνη στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και, μετά από προσεκτική εξερεύνηση της λειτουργίας του, τελικά αποκάλυψε ότι λειτουργεί επίσης ως φρένο αλλά με διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Οι θεραπείες που βασίζονται στην ανακάλυψή του αποδείχθηκαν εντυπωσιακά αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Ο Άλισον και ο Χόνζο έδειξαν πόσο διαφορετικές στρατηγικές για την αναστολή των φρένων στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία του καρκίνου.

Οι σημαντικές ανακαλύψεις των δύο βραβευθέντων αποτελούν ορόσημο στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Ο Χόνζο, πόζαρε μαζί τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, λίγο μετά την ανακοίνωση της νίκης του από την επιτροπή των βραβείων Νόμπελ.

Ο Τζέιμς Άλισον είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τέξας και συνεργάτης του Ινστιτούτου Πάρκερ για την καρκινική ανοσοθεραπεία.

Πηγή
http://www.irafina.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button