Νοσοκομείο Ρίου: Μετέτρεψαν τις τουαλέτες για ΑμεΑ… σε αποθήκες!
Αποκλεισμένοι από νοσηλεία στο ΠΓΝΠ είναι τα άτομα με κινητική αναπηρία.
Δεν υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι θάλαμοι ενώ οι ειδικές τουαλέτες που προβλέπονταν για τα ΑμΕΑ εδώ και χρόνια έχουν μετατραπεί σε αποθήκες.
Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που έθεσαν τα μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων στον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου Δημήτρη Μπάκο.Η συνάντηση όπως μας μετέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντώνης Χαροκόπος πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και πνεύμα συνεργασίας
«Πιστεύω ότι κάτι πετύχαμε από αυτή τη συνάντηση» επισημαίνει ο κ. Χαροκόπος και προσθέτει: «Οταν φτιάχτηκε το νοσοκομείο σε κάθε όροφο είχα προβλεφτεί τουαλέτες για τα ΑμΕΑ. Δυστυχώς χρόνια τώρα αυτές μετατράπηκαν σε αποθήκες και σε ορισμένες μάλιστα έχουν μείνει στις πόρτες οι ταμπέλες. Ζητήσαμε λοιπόν από τον κ. Μπάκο, τη διαμόρφωση πλήρως προσβάσιμων δωματίων με WC ΑμεΑ ανά κλινική» δήλωσε στην «Π» ο κ. Χαροκόπος
ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Συγκεκριμένα ζήτησαν «επαρκής στελέχωση με προσωπικό (ιατρικό, επιστημονικό και βοηθητικό) και λειτουργία όλων των κλινών, πραγματοποίηση απογευματινών προγραμμάτων (συμβουλευτική υποστήριξη ατόμων με αναπηρία από κοινωνικούς επιστήμονες κ.ά.), λειτουργία πισίνας, λειτουργία τμημάτων ψυχολογικής υποστήριξης, λογοθεραπείας, διαχείρισης προβλημάτων εντέρου, ουροδόχου κύστης και κατακλίσεων, επανεκτίμησης της γενικής κλινικής και λειτουργικής κατάστασης των ασθενών με στόχο την αποφυγή επιδείνωσής τους, σεξουαλικής αποκατάστασης, έμφαση στις νέες τεχνολογίες και λειτουργία τμήματος βιοϊατρικής και προσθετικής μελών».
ΚΕΦΙΑΠ
Ιδιαίτερα συζητήθηκε η ανέγερση ενός κτιρίου, δίπλα στην Κλινική Αποκατάστασης με σκοπό να στεγάσει το ΚΕΦΙΑΠ (Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης) το οποίο σήμερα λειτουργεί με πάρα πολλά προβλήματα
Επίσης στα αιτήματα που έθεσαν είναι και τα εξής:
- Διαχείριση και εξάλειψη των καθυστερήσεων που εντοπίζονται στις μεταγγίσεις των ατόμων με θαλασσαιμία.
- Τήρηση του ωραρίου των εργαζομένων με ψυχική αναπηρία που απασχολούνται στα πλυντήρια του Νοσοκομείου, βάσει των συμβάσεών τους.
- Αντικατάσταση παλαιάς κινητής μονάδας αιμοδοσίας από σύγχρονη και κατάλληλα εξοπλισμένη.
- Δημιουργία και διαμόρφωση χώρου στο κέντρο της Πάτρας για τη διενέργεια αιμοδοσιών.
- Οργάνωση και λειτουργία παιδορευματολογικού τμήματος με παιδίατρο- παιδορευματολόγο και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με δεδομένο ότι σε καμία μονάδα υγείας στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη Ζάκυνθο και τη Κεφαλονιά δε λειτουργεί συγκεκριμένο τμήμα και αναγκάζονται οι γονείς να μεταβαίνουν στην Αθήνα.
- Προμήθεια μηχανήματος μαγνητικής εντερογραφίας με γνώμονα ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν το διαθέτει κανένα δημόσιο νοσοκομείο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον εξοπλισμό του, με αποτέλεσμα οι ασθενείς με ΙΦΝΕ και Νόσο Crohn να καταβάλουν το πολύ υψηλό κόστος εξέτασης σε ιδιωτικές κλινικές.