Άρθρογραφία

Κατερίνα Τσεμπερλίδου: Να χαίρεσαι κάθε μέρα – κάθε στιγμή του τώρα.

Άδραξε τη μέρα!, είπε κάποτε ο Οράτιος!

Μην αφήσεις τη μέρα να φύγει μέσα από τα χέρια σου! Πάρε τον καρπό της.

Κάθε πράγμα συμβαίνει στην ώρα του. Η μέρα σε προκαλεί να τη ζήσεις. Αν φύγει, θα τη χάσεις για πάντα.

 Τα φρούτα τα κόβεις όταν ωριμάσουν στα κλαδιά – μετά δεν τρώγονται
 Τα λουλούδια τα κόβεις όταν είναι φρέσκα – μετά μαραίνονται
– Στη βράση κολλάει το σίδερο
 Κάθε πράγμα στον καιρό του.

Η μέρα έχει αξία. Την αξία του χρόνου. Όπως η οικοδομή αποτελείται από χιλιάδες μικρά τουβλάκια, αλλά κάθε τουβλάκι είναι σημαντικό για τη στατικότητα της οικοδομής, το ίδιο συμβαίνει και με τις ημέρες της ζωής μας: μπορεί μια ζωή να αποτελείται κατά μέσο όρο από 30.000 μέρες, όμως κάθε υποσύνολο είναι απαραίτητο στο σύνολο. Κάθε τουβλάκι, κάθε μέρα, χτίζουν την οικοδομή μας χωρίς απώλειες ή κενά. Φανταστείτε ένα σπίτι με κενά 30 τουβλάκια! Θα σου άρεσε να ξυπνήσεις μια μέρα και να σου πουν πως έχασες τρεις μέρες από τη ζωή σου;

Εδώ, αν ταξιδέψεις ανατολικά και περάσεις τη γραμμή του χρόνου που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και κερδίσεις 1 ολόκληρη μέρα, χαίρεσαι που ξαναζείς την Κυριακή σου! (ας πούμε). Τι είναι; Μια μέρα. Α, σκέφτεσαι έχω νέες ευκαιρίες να ξαναπεράσω αλλιώς την Κυριακή μου.

Όταν επιστρέφεις, όμως, χάνεις μια ολόκληρη μέρα (ας πούμε μια Τρίτη) και νιώθεις βαθύτατη θλίψη για την απώλεια. Γιατί να χάσεις, την Τρίτη σου; Ποιος ξέρει τι θα την έκανες; Πόσο σοφά θα την χρησιμοποιούσες; Πόσα συναρπαστικά πράγματα θα ζούσες; Έτσι σκεφτόμαστε.

Όμως μερικές φορές αφήνουμε τη μέρα να φύγει, χωρίς να αναλογιστούμε την αξία της! Τι ωφέλιμο και σημαντικό για μας θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Θα άξιζε να μας το τόνιζαν αυτό στα 14. Ότι κάθε μέρα μας, έχει την αξία που εμείς της δίνουμε. Αφού τη χρειαζόμαστε, ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε μαζί της. Ας τη χαρούμε, ας τη χρησιμοποιήσουμε παραγωγικά, ας ανακαλύψουμε τον πλούτο από τις ευκαιρίες που μας προσφέρει. Είναι απώλεια να την αφήνουμε στον «αυτόματο πιλότο» να χάνεται από έλλειψη συνειδητοποίησης ή στόχου, σαν ένα χαμένο τουβλάκι που αφήνει κενό στο οικοδόμημά μας. Πόσα τέτοια «κενά» έχουμε αφήσει να χαθούν μέσα από τα χέρια μας;

Άλλωστε η σημασία της κάθε μέρας έρχεται να μας θυμίσει ότι είμαστε θνητοί. Δεν έχουμε σίγουρα στη διάθεσή μας 30.000 μέρες, αλλά άγνωστο πόσες.

Επομένως, μην αφήνουμε τη μέρα να φύγει μέσα από τα χέρια μας, αφού κάθε μέρα υπογραμμίζει τη σημασία του τώρα. Από το πρωί, ας συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στο πόσο ωφέλιμα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για σωματική υγεία, δέσιμο με τους γύρω μου, για να συνεισφέρουμε στην ολοκλήρωση ενός ευρύτερου project στη δουλειά μας, για ένα χόμπι που αγαπάμε με πάθος, για μια σωστή κατανομή του χρόνου μας.

Πόσο πιο ευτυχισμένοι μπορούμε να γίνουμε επενδύοντας το χρόνο της κάθε μας μέρας, με την ίδια βαρύτητα, σαν να ήταν κατάθεση στην τράπεζα της ζωής μας.

Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Πηγή
www.tsemperlidou.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button