Επικαιρότητα

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Οι δύο φόβοι της κυβέρνησης

Ξεκινούν από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου να εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα τα μέτρα για τον κορονοϊό σε όλους τους κλειστούς χώρους. Είναι η ημερομηνία όπου επισήμως θα ξεκινήσει και ο διαχωρισμός των εμβολιασμένων και μη, μία πρωτοφανής κατάσταση για τα σύγχρονα ελληνικά δεδομένα.

Στους περισσότερους κλειστούς χώρους πρόσβαση θα έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους μόνο με rapid test ή PCR.

Οι δύο φόβοι

Η εστίαση και η διασκέδαση θα σηκώσουν το βάρος των μέτρων απαγόρευσης, με την κυβέρνηση να αποκτά «πονοκεφάλους» για την εφαρμογή των μέτρων αλλά και τις πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις.

Ειδικότερα όπως μεταφέρουν στο ethnos.gr κυβερνητικά στελέχη, η ανησυχία εστιάζεται στο γεγονός ότι μπορεί πολλοί πολίτες να αποφασίσουν να μην βγουν για διασκέδαση ή σε καταστήματα εστίασης, ως ένδειξη αντίδραση στον διαχωρισμό των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη.  Γεγονός βέβαια που θα οδηγήσει και πάλι την εστίαση σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, με περιορισμένο αριθμό πελατών. Και όλα αυτά μετά από ένα πολύμηνο lockdown όπου ουσιαστικά τη νύφη την πλήρωσε ο συγκεκριμένος κλάδος.

Στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr, ο κλάδος θα ζητήσει οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση, που είναι άγνωστο εάν μπορεί να την παράσχει σε αυτή τη φάση με τα εξαιρετικά περιορισμένα δημοσιονομικά της χώρας.

Από την άλλη η κυβέρνηση φοβάται και πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις ειδικά στις εισόδους των καταστημάτων εστίασης ή διασκέδασης, όπου οι εργαζόμενοι ή οι ιδιοκτήτες θα είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.

Παρότι στην εστίαση ήδη εφαρμόζεται για τους κλειστούς χώρους ο έλεγχος των πιστοποιητικών, με το που χαλάσει ο καιρός οι περισσότεροι πελάτες θα μεταφέρονται στους εσωτερικούς χώρους. Κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτείται έλεγχος. Γι αυτό και τα ελεγκτικά όργανα των μέτρων έχουν λάβει εντολή από τους αρμόδιους υπουργούς, να ξεκινήσουν άμεσα ελέγχους ώστε να αποτραπούν ενδεχόμενες αντιδράσεις.

Μάλιστα με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί, όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr, με τον εντοπισμό και της παραμικρής παράβασης, θα επιβάλλονται πρόστιμα και για λόγους παραδειγματισμού.

Τα μέτρα

Να υπενθυμιστεί ότι από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου τα μέτρα που θα ισχύσουν είναι:

  • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ (rapid test ή PCR test) κάθε εβδομάδα ]
  • Οι εκπαιδευτικοί από την άλλη είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα. Μόνο στους μαθητές θα δίνονται δωρεάν self test.
  • Στην εστίαση, τους χώρους διασκέδασης, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα.
  • Οι πελάτες από την άλλη θα μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε με εργαστηριακά τεστ.
Πηγή
www.ethnos.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button