Επικαιρότητα

Μια μυστηριώδης νευρολογική ασθένεια έχει εμφανιστεί στον Καναδά

Έχουν καταγραφεί επισήμως 48 κρούσματα

Τα κρούσματα μιας μυστηριώδους νευρολογικής ασθένειας στον ανατολικό Καναδά έχουν προκαλέσει διαμάχη μεταξύ των γιατρών σχετικά με το αν σχετίζονται μεταξύ τους ή αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις.

Όταν ο Ρότζερ Έλις αρρώστησε πριν από δύο χρόνια, η οικογένειά του έσπευσε στο νοσοκομείο, φοβούμενη ότι θα πάθαινε καρδιακή προσβολή. Οι γιατροί απέκλεισαν γρήγορα ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πράγματι λίγες μέρες αργότερα άρχισε να παθαίνει επιληπτικές κρίσεις.

Τις επόμενες εβδομάδες, ο 64χρονος συνταξιούχος μηχανικός από τον ανατολικό Καναδά γινόταν όλο και πιο ανήσυχος και αποπροσανατολισμένος ενώ συχνά επαναλάμβανε όσα έλεγε. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία. Στους πρώτους τρεις μήνες στο νοσοκομείο, έχασε 60 κιλά, έτρωγε μέσω σωλήνα και άρχισε να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι.

Οι γιατροί μπερδεύτηκαν. Απέκλεισαν την επιληψία, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τη νόσο Creutzfeldt-Jakob, την αυτοάνοση εγκεφαλίτιδα και τον καρκίνο. Ο Ρότζερ πέρασε τελικά περισσότερο από ένα χρόνο στο νοσοκομείο πριν μεταφερθεί σε οίκο ευγηρίας.

Ο 64χρονος παραμένει στο γηροκομείο με την οικογένειά του να θεωρεί πλέον ότι νοσεί από μια μυστηριώδη νευρολογική ασθένεια που έχει κάνει την εμφάνισή της στην ευρύτερη περιοχή τους τελευταίους μήνες. Τα κρούσματα εμφανίστηκαν κυρίως στην αραιοκατοικημένη περιοχή του Νιού Μπράνσγουικ και έχουν πραγματικά παραξενέψει τους ειδικούς.

Το μυστήριο έχει προκαλέσει μια σφοδρή διαμάχη μεταξύ αξιωματούχων της υγείας που θεωρούν ότι τα κρούσματα δε σχετίζονται μεταξύ τους και άλλους που εκτιμούν ότι οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ή ρύπους.

Τα θύματα βιώνουν ανεξήγητους πόνους, σπασμούς και αλλαγές συμπεριφοράς, είπε ο νευρολόγος, Άλιερ Μαρέρο. Στη συνέχεια, πολλοί έδειξαν σημάδια γνωστικής εξασθένησης, μυϊκής απώλειας, δοντιών που τρίζουν και τρομακτικών παραισθήσεων.

Μέχρι στιγμής, 48 κρούσματα της ασθένειας έχουν καταγραφεί επίσημα. Ωστόσο, αξιωματούχοι που είναι εξοικειωμένοι με την εν λόγω έρευνα είπαν στον Guardian ότι ο αριθμός των προσβεβλημένων ανθρώπων ξεπερνά μάλλον τους 100. Οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας παρακολουθούσαν τα κρούσματα για σχεδόν ένα χρόνο και δε φάνηκε να βρίσκονται κοντά στον λόγο για τον οποίο εκδηλώνουν τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Η υπουργός Υγείας του Νιού Μπράνσγουικ, Ντόροθι Σέφαρντ, ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου ότι μια επιδημιολογική έκθεση δε βρήκε σημαντικές ενδείξεις ότι οποιαδήποτε γνωστή τροφή, συμπεριφορά ή περιβαλλοντικός παράγοντας μπορεί να ευθύνεται.

Τη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε ένα αμφιλεγόμενο επιστημονικό άρθρο που παρουσιάστηκε στην Καναδική Ένωση Νευροπαθολόγων που υποστήριξε ότι οκτώ θάνατοι που αποδίδονται στο σύμπλεγμα ήταν «λανθασμένες διαγνώσεις» γνωστών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος.

Οι κάτοικοι έμαθαν για πρώτη φορά για το μυστηριώδη ασθένεια πριν από σχεδόν ένα χρόνο, όταν ένα υπόμνημα που διέρρευσε από την υπηρεσία δημόσιας υγείας της επαρχίας ζήτησε από τους γιατρούς να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα παρόμοια με τη νόσο Creutzfeldt-Jakob (CJD), μια σπάνια, θανατηφόρα ασθένεια του εγκεφάλου.

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή
www.lifo.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button