Υγεία

«Μην περπατάς ξυπόλητος/η!»: 5 λόγοι που η μάνα μας είχε δίκιο

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο συναίσθημα ανακούφισης από το να βγάζεις τα παπούτσια σου με το που γυρίζεις σπίτι! Αμέσως χαλαρώνεις και αποτινάζεις την κούραση της ημέρας.

Μια συνήθεια ωστόσο, που έχουν αρκετοί από εμάς είναι να κυκλοφορούμε ξυπόλητοι αντί να φοράμε παντόφλες ή έστω κάλτσες. Αυτό, όμως, έχει δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία των ποδιών μας.

Θυμάστε που κάποτε η μαμάς μας, μάς φώναζε να μην πατάμε ξυπόλητοι; Ε, λοιπόν είχε δίκιο (για άλλη μια φορά!).

Τα πόδια εκτείθενται σε βακτήρια

Ακόμα κι αν το πάτωμα του σπιτιού σας είναι πεντακάθαρο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μικρόβια στην επιφάνειά του. Μπορεί να μη το βλέπετε, αλλά στο δάπεδο πάντα υπάρχει σκόνη που περιέχει πολλά επιβλαβή βακτήρια και μύκητες. Εάν περπατάτε ξυπόλητοι, εκτίθεστε σε μικροοργανισμούς που μπορεί να μολύνουν το δέρμα των ποδιών και στη συνέχεια τα νύχια.

Τα πέλματα γίνονται πιο σκληρά και οι φτέρνες πιο άγριες

Το δάπεδο στο σπίτι έχει σκληρή επιφάνεια. Έτσι με το να περπατάμε με γυμνά πόδια, αντί να φοράμε παντόφλες το μόνο που καταφέρνουμε είναι να κάνουμε τα πέλματά μας πιο σκληρά και τις φτέρνες μας πιο άγριες – είναι επίσης πιθανό να σκάσουν και τότε το πρόβλημα εκτός από αντιαισθητικό, θα είναι και επίπονο.

Οι μικροτραυματισμοί καραδοκούν

Το να βγάζετε τα παπούτσια σας και να αφήνετε τα πόδια σας να αναπνέουν σίγουρα είναι ανακουφιστικό, αλλά με το να κυκλοφορείτε ξυπόλητοι, κινδυνεύετε να χτυπήσετε. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε να φοράτε παντόφλες ή αντιολισθητικές κάλτσες για να αποφύγετε να γλυστρήσετε.

Θα πονέσει η μέση σας

Σίγουρα έχετε αισθανθεί πόνο στη μέση ή τα πόδια σας αφού έχετε περπατήσει για αρκετή ώρα ξυπόλητοι. Αυτό συμβαίνει γιατί το να περπατάμε με γυμνά πόδια σε σκληρές επιφάνειες προκαλεί άνιση κατανομή του βάρους στα πόδια. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες παραμορφώσεις του ποδιού και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τα πάνω μέρη του σώματός σας, προκαλώντας πόνο στα γόνατα και την πλάτη σας.

Θα μυρίζουν τα πόδια σας

Εκτός από τους πόνους στη πλάτη και τα πόδια, ένας άλλος λόγος που πρέπει να σας αποτρέψει από το να περπατάτε ξυπόλητοι είναι η δυσάρεστη μυρωδιά που μπορεί να αναδύουν οι πατούσες. Καθώς είστε εκτεθειμένοι σε βακτήρια και μικροοργανισμούς, είναι πολύ πιθανό να μολυνθείτε και να μυρίζουν άσχημα τα πόδια σας.

Πληροφορίες: brightside.me

Πηγή
www.mama365.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button