Επικαιρότητα

Με υπουργική απόφαση: Δελτία ειδήσεων και με υπότιτλους για τα ΑμεΑ

Σημαντικές υποχρεώσεις για τους τηλεοπτικούς σταθμούς προκύπτουν από την κοινή υπουργική απόφαση του Νίκου Παππά και του Λευτέρη Κρέτσου. Σε αυτήν προκύπτουν οι όροι και η διαδικασία πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία στο τηλεοπτικό προϊόν, καθώς και των υποχρεώσεων που προκύπτουν για τους τηλεοπτικούς σταθμούς κάθε κατηγορίας (ελεύθερη, συνδρομητική, μη γραμμική τηλεόραση κ.ά.).

Η ισχύς της Υπουργικής Απόφασης αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2019. Η τήρηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν θα ελέγχεται από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, το ΕΣΡ.

Ανάμεσα στα άλλα οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να μεταδίδουν δελτία Ειδήσεων στην ελληνική νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον επτά λεπτών ημερησίως.

Επίσης, στα κεντρικά δελτία Ειδήσεων θα πρέπει να διασφαλίζεται η ροή όλων των εθνικών και διεθνών ειδήσεων με τη μορφή κυλιόμενων τίτλων με χαμηλή ταχύτητα.

Τα κανάλια υποχρεούνται ακόμη να μεταδίδουν ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, ελληνικές σειρές, ντοκιμαντέρ κ.ά., με αναγραφή υποτίτλων, για τουλάχιστον τέσσερις ώρες την εβδομάδα. Να μεταδίδουν στην ελληνική νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων τις δημόσιες ανακοινώσεις εξαιρετικής πολιτικής σημασίας (π.χ. διαγγέλματα του Προέδρου της Δημοκρατίας).

Να μεταδίδουν ανακοινώσεις για έκτακτα γεγονότα, όπως φυσικές καταστροφές, στην ελληνική νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων. Τέλος οι υποχρεώσεις της ΕΡΤ είναι αυξημένες δεδομένου του ρόλου της.

Η δημόσια τηλεόραση θα μεταδίδει ημερήσιο 14λεπτο δελτίο Ειδήσεων στην ελληνική νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων και η μετάδοση ενημερωτικού και ψυχαγωγικού προγράμματος για 12 ώρες εβδομαδιαίως με την αναγραφή υποτίτλων.

Πηγή
dailymedia.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button