Επικαιρότητα

Μετά τη Δανία: Οι 2 νέες χώρες της Ευρώπης που αίρουν τα μέτρα γιατί ο covid δεν αποτελεί πλέον κρίσιμη απειλή

ΗΔανία έγινε ως γνωστόν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υποβίβασε τον κορωνοϊό σε μια νόσο εποχική: «Από τις 10 Σεπτεμβρίου ο κορωνοϊός δε θα είναι μια κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια» έγραψε σε tweet ο υπουργός Υγείας, Μάγκνους Χεουνίκε, δίνοντας το σύνθημα της επιστροφής στην κανονικότητα.

Αυτό σημαίνει πως ο covid για τους Δανούς δεν θεωρείται πια νόσος ικανή για να κλείνει τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Θα ελέγχεται, θα αντιμετωπίζεται, όμως χωρίς φόβο και εσωστρέφεια πια. Η σκανδιναβική χώρα άλλαξε σελίδα και μπήκε και επίσημα στην μετά-covid εποχή καθώς δεν θα υπάρχει πια κανένα περιοριστικό μέτρο. Όχι μόνο για τους εμβολιασμένους, αλλά και για τους ανεμβολίαστους. Άλλωστε, είναι πια τόσο λίγοι και μικροί σε ηλικία, που το ρίσκο μοιάζει εύκολο να παρθεί.

Και η Δανία δεν είναι η μοναδική χώρα που αίρει τους περιορισμούς και μπαίνει στη νέα εποχή. Δυο ακόμη ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν το παράδειγμά της ρίχνοντας αυλαία στην περίοδο των περιοριστικών μέτρων.

Η δεύτερη χώρα που το κάνει είναι η Νορβηγία όπου 7 στους 10 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Έτσι, αίρονται τα μέτρα από το πρωί του Σαββάτου και η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα της προ covid εποχής. Η πρωθυπουργός της χώρας, Έρνα Σόλμπεργκ μετέφερε στους πολίτες τα ευχάριστα νέα, ούσα πεπεισμένη ότι τα δύσκολα έχουν περάσει καθώς ο μαζικός εμβολιασμός των Νορβηγών έχτισε το πολυπόθητο τείχος που εγγυάται ότι τα πράγματα με τα κρούσματα δεν θα ξεφύγουν ξανά:

«Είναι 561 ημέρες από την ημέρα που επιβάλαμε τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Νορβηγία εν καιρώ ειρήνης. Τώρα, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική καθημερινότητα» είπε σκορπώντας χαμόγελα στους Νορβηγούς.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα περιοριστικά μέτρα τελειώνουν και οι χώροι πολιτισμού, αθλητισμού, καθώς και η εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα.
Η τρίτη χώρα που ετοιμάζεται να τελειώσει τα μέτρα και να σημάνει το τέλος της περιπέτειας είναι η Πορτογαλία η οποία πέρασε από 40 κύματα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντόνιο Κόστα, ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου το σύνολο των περιοριστικών μέτρων θα αρθεί και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα και ατομική ευθύνη για να μη χυθεί η καρδάρα με το γάλα της επιστροφής στην κανονικότητα. Ήδη στην Πορτογαλία εδώ και 10 μέρες η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι υποχρεωτική κι από την επόμενη Παρασκευή τα εστιατόρια και οι αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων θα έχουν 100% πληρότητα. Το ίδιο θα συμβεί και με τις αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ μπαρ και κλαμπ ανοίγουν ξανά για το κοινό.

Ο Αντόνιο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα: «Καθώς οι περισσότεροι από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τον νόμο αίρονται, εισερχόμαστε σε μια φάση που θα βασίζεται στην υπευθυνότητα καθενός. Η Πορτογαλία αλλάζει σελίδα».

Πηγή
menshouse.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button